HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Szent András Esthajnal '14

2014.12.07. 20:46 -kk-

magyar ízesített félbarna sör

szent_andras_esthajnal14.jpg

Lassan egy éve nem írtunk békésszentandrási sörről, és ez idő alatt jelentős változások történtek a főzdében, kezdve azzal, hogy már nem Békésszentandrási, hanem Szent András a neve. Persze akárcsak a továbbiak, ez is a fő változásból, a tulajdonosváltásból fakad: március óta nem a veterán sörfőző Simkó József, hanem a Hegyalja fesztivál szervezőjeként ismertté vált Bukovinszky Béla irányítja az üzemet. Ebből aztán levezethető minden további módosítás is: az újragondolt dizájn, a kicsit kiigazított szortiment, és így tovább.

Az Esthajnal egy létező sörnév a békésszentandrási nómenklatúrában, épp az utoljára megírt, tavalyi karácsonyi különkiadás viselte korábban. Akkor egy áfonyás-karamelles sört jelentett, de az új koncepció szerint az Esthajnal évjáratossá válik, mindig más módon karácsonyiasítva. 2014 választása a lucfenyő volt, letérve a szokásos gyümölcs-fahéj-gyömbér hármasról, egy Magyarországon eddig kevésbé kitaposott útra térve. Az új dizájnnak, dicséretes módon, része az alapanyagok tételes ismertetése, így azt is tudhatjuk, hogy az alapot egy pilseni, búza- és karamellmalátából készült félbarna sör jelenti, styrian golding, hallertau mittelfrüh és citra komlókkal főzve, alsó- és felsőerjesztésű élesztők párhuzamos használatával (mint a Vándorban).

Ez tagadhatatlanul olyan recept, amire csak érdeklődően lehet reagálni, hiszen az összekombinált elemek önmagukban is obskúrusnak számítanak, együtt pedig nem is nagyon lehet rájuk példát találni. Ennek megfelelően azt is csak tippelni tudjuk előzetesen, hogy működik-e az elképzelés.

Kitöltve, elsőre, működni látszik: száraz pezsgővel színezett fenyőillat jelenik meg, a test gyantás-vöröses félbarna, olyan árnyalatban, amiről lehetetlen kitalálni, hogy fenyő nélkül mennyire lenne világos. Az első kortyokat leginkább egy gyömbéres-fűszeres karácsonyi lagerhez lehetne hasonlítani, de sokkal szárazabb kortyérzettel, sokkal aromásabban, visszakézből sugározva a tűleveles-borókás fenyőízeket. Ahogy a többedik kortynál rendeződnek a benyomásaink, már a karamelles alap tűnik a legstabilabb pontnak, amire a komlók révén inkább fenyős-citrusosnak nevezhető hangulat épül, a kettő összjátéka eredményeként némi mézeskalácsosságtól sem mentesen. Lecsengése leheletnyien csípős, az összkép pedig azt a fajta harapható, kicsit umamis ízgazdagságot mutatja, amit nem igazán tudunk sem a malátának, sem valamelyik egyéb konkrét összetevőnek tulajdonítani, így jobb híján animalitásnak bélyegezzük. Ez ugyanakkor inkább csak benyomás, a konkrét ízemlék inkább egy elfogyasztott, karamellizált fenyőfát idéz.

Az egyedülállóság abból a szempontból működik, hogy folyamatos érdeklődéssel lehet kóstolni az Esthajnalt. Hibái nincsenek, a fenyőt remekül közvetíti, így kifogásunk maximum annyi lehet, hogy a magasra srófolt várakozásainkhoz képest olyan halálos izgalmakat, váratlan fordulatokat azért nem nyújt. Korrekt, egyéni, harmóniáját eklektikusságával együtt is megőrizni képes sör, ami olyan jól rejti az alkoholt, hogy akár még ivósörnek is gondolhatnánk, amíg nem nézünk a címkére. Emlékezetesnek nem igazán emlékezetes, viszont élvezetes, karácsonyinak pedig abszolút karácsonyi.

Alkoholtartalom: 7% V/V

2014. 12. 07.

4p.GIF

7 komment

Címkék: magyar ale félbarna békésszentandrás ízesített kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr106965395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.07. 21:26:19

sztem egy jó winter-märzen az alap és azt csavarja a komló és a fenyő - palackból ez utóbbi jóval szolídabban, a csabolt az szárazabb és fenyősebb.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.07. 21:27:13

csapolt, csak dáthás a touchscreen

galervin93 · http://galervin.blogspot.com 2014.12.10. 20:19:44

Sziasztok!
Elnézést, hogy itt írok róla. Új Palóc a láthatáron! Sőt, már a polcokon! Méghozzá PET-palack helyett üveges formában! :-) Fortissima: gallery.site.hu/d/24424384-1/DSC_0157_copy.jpg (ld. Civitas Fortissima)
Tudom, hogy nem ez a reklám helye, elnézést érte, én csak hobbista sörszerető-sörkóstoló vagyok, ma találkoztam vele egy balassagyarmati bolt polcán. 0.33-as üveg, ára 469 ft. Összetevők: víz, maláta, komló, sörélesztő. Nem írja a címkén, de amint látható a képen is, barna sörről van szó. Méghozzá bitang erős, alkoholtartalom max 9.5%!
Elnézést még egyszer a reklámért, további szép estét!

rambo13 2014.12.10. 21:34:18

@galervin93: "van egy felesége is... tudjátok hogy hívják? úgy hívják Footissima..."

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.10. 21:38:51

@rambo13: ez nem a blájen - bár nekem is egyből az ugrott be, hanem Balassagyarmat, a legbátrabb város, aki elűzte a német megszállókat. Már lapul egy a hűtőben kóstolásra várva. fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/1553303_745126815581607_2901890662405754557_o.jpg
9,5% alkohol, úgyhogy elég téli lesz.

galervin93 · http://galervin.blogspot.com 2014.12.12. 03:53:27

@pif:
:-)
A német megszállókon kívül minden okés (mert hogy cseh kutyákról volt szó). Civitas Fortissma, Balassagyarmaté a szívem-lelkem! Éljen a bátor város! És Szélesék söre!:-)
süti beállítások módosítása