HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Soproni Óvatos Duhaj IPA

2017.03.23. 15:49 -kk-

magyar ale

soproni_ovatos_duhaj_ipa.jpg

Egyszer csak bekövetkezett az, ami már évek óta húzódott, pedig elég régóta lehetett rá számítani: megjelent az első nagyüzemi magyar IPA – mégpedig a Sopronitól. Nem nagy meglepetés, hiszen hagyományosan ez a gyár hajlamos inkább előrukkolni komplett újításokkal (szemben a reménytelen Borsodival, a vegetáló Péccsel és a meglévő termékek hackelgetéséig jutó Dreherrel). Ez pedig érezhető szintlépés, hiszen az elmúlt hat-hét év kézművessör-forradalmára a nagy gyárak sokáig inkább csak hallgatással reagáltak, majd utóbb, főként a Dreher révén, amolyan gmk-s fejlesztésekkel igyekeztek a meglévő alapanyagokból, eljárásokból és rutinokból valami kortársabb ízűt kicsiholni. Ennek a folyamatnak volt eddig zászlóshajója a Dreher Hidegkomlós, ami egyúttal az egyetlen komolyabb eszközbefektetést is jelezte. A Soproni viszont most egy sokkal markánsabb lépést tett, elszakadt a jó öreg világoslagersör-univerzumtól, és – legalábbis az szavak szintjén – egy az egyben felvállalta egy nemzetközi sztárstílus zászlóra tűzését, azzal az IPA-val mint stílussal, ami a hetvenes évek óta világszerte megbízható indikátora a váltásnak a megszokásalapútól az élményalapú sörözés felé. A lépéshez társuló marketingüzenet egyértelműbb nem is lehetne: nagybetűkkel felírjuk a hívószót azoknak, akik láttak már újhullámos söröket – india pale ale!!! –, minden más fronton pedig igyekszünk a lehető legintenzívebben nyugtatni azokat, akik félnek az ilyen gyanús, idegenszívű újítgatásoktól. Eleve a választott terméknév, az Óvatos Duhaj olyan magas szintjeit nyaldossa a szorongásmenedzsmentnek, amire talán az 1990-es MDF-féle „nyugodt erő” óta nem volt példa a magyar üzenetipar-történelemben.

A megjelenés máskülönben kellemes, míg a félliteres palackon sima sopronis kupak van, a hátoldalon már a szokásos magyar szintnél mindenképp jóval informatívabb címke, szorosan követve a Dreher tavaly bevezetett pszeudogourmet skáláit („keserűség 3/5, aromaintenzitás 5/5, testesség 3/5”), és még egy rövid kis bekezdésnyi IPA-történetet is ismertetve. Felbontva és kitöltve opálos, csokoládébarna beütésű borostyán sörrel találkozunk (talán ez az első eset a rendszerváltás óta, hogy egy nagyüzemi magyar sörgyár elő mert jönni egy NEM ÁTTETSZŐ sörrel), habja ujjnyi, tartós és halványbézs. Ja és ami bizonyára kiemelt érdeklődésre tart számot: szemben pl. a Soproni A.P.A. nevű bizarr tavalyi kísérlettel, az Óvatos Duhajban nincs kukorica, a szokványos összetevők listáját csak a „komlókivonat” tétel bővíti.

Illatát frissen gyantás, aromás komló dominálja, a szokásosabb fajták közül (de konkrét típust a KK persze most sem ismer fel), mellette hangsúlyos fruttis vonulat és vékony malátás háttér sorakozik, a keksz/crystal-vonal felől. A korty vékony, kicsit ásványvizes hangulatú, amit az elsőre megbújó, de ivás közben határozottan felpezsgő szénsav is erősít. Ízét citrusos, gyümölcsös, de nem túl intenzív vagy jól artikulálódó komló indítja, inkább csak könnyed aromásságként, mint markáns ízélményként megjelenve. Mögötte a maláta kicsit lisztes és pilsenis hangulatú, távolabb attól az IPA-ideáltól, amit a nemzetközi és kisüzemi mezőnyön edződve várnánk – igaz, érezhetően jelen van némi ale-esebb hangulat is, halványan olajosmagvas, diós lecsengéssel

Lecsengésében újra a komló kerül előtérbe, most épp valamilyen kontinentális (pl. styrian golding) és valamilyen hétköznapibb amerikai fajta keverékét feltételezzük, de igazából továbbra sincs fogalmunk róla, mit forralnak bele. A zárása mindenesetre egészen olyan mint a citrával készülő Dreher Hidegkomlósnak, mínusz kukorica – de igazság szerint az Óvatos Duhajra úgy általában is igaz, hogy a dreheres ötlet és irány komolyabban vett, autentikusabb továbbgondolás. Csehországban például azok a  kisebb és regionális főzdék szoktak ilyesféle ipát főzni, amik egyébként teljes mértékben lagerben gondolkoznak; például a Primátor.

Minden lageres hangulateleme és kockázatkerülése ellenére egyértelmű, hogy az Óvatos Duhaj lett magasan a legkomlósabb, legszabványszerűbben újhullámos nagyüzemi magyar sör. Tisztességes próbálkozás, amit csak azért nem értékelünk magasabbra (noha korábban pontoztunk már feljebb is ennél érdektelenebb söröket), mert egy annyira gigantikusan, kimondhatatlanul túltelített típusban jelent meg, ráadásul ultrakésőn, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk pátoszos örömmel fogadni. Ha feltétlenül IPA-ként akarjuk értékelni, akkor a malátás vonal nyomán inkább angolos, mint amerikai, de a legegyértelműbben azért mégiscsak a közép-európaiság ütközik ki rajta.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2017. 03. 23.

3,5p.GIF

14 komment · 2 trackback

Címkék: magyar ale világos soproni ipa háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1012363189

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akkor látott vizet először 2017.03.27. 13:21:48

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nem iszom vizet, mert abban halak basznak - mondta Jóska-Pista, ki egy fél deci kevert és egy vice mellett olvasgatta, a Heti sajtó hogy is adja. Hétszentség'17/12 2017. 03. 20. Interjú Áts Ká...

Trackback: Akkor látott vizet először 2017.03.27. 13:21:48

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nem iszom vizet, mert abban halak basznak - mondta Jóska-Pista, ki egy fél deci kevert és egy vice mellett olvasgatta, a Heti sajtó hogy is adja. Hétszentség'17/12 2017. 03. 20. Interjú Áts Ká...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.25. 09:16:58

Majd kipróbálom ha látom, de mondjuk sosem szerettem hogy a gyártó mondja meg mit gondoljak.

-kk- 2017.03.25. 18:34:32

@Mr Eggs: ha ezekre a "keserűség, "aromaintenzitás", "testesség" skálákra gondolsz, ezzel szerintem nem mondja meg a gyártó, hogy mit gondolj, hanem segít, hogy tudj választani (illetve leginkább ilyen tudós imázst akar építeni, de az már már kérdés), szóval a magam részéről nem érzem különösebb tragédiának

szeme közé, laposan! 2017.03.25. 20:29:47

Az A. P. A-val szerintem semmi baj nincs, nem értem a lehúzást.

qwertzu 2017.03.25. 21:55:24

Az ötlet jó, még jobb lenne, ha lehetne kapni, mert eddig két boltban is csak a hűlt helyét találtam a boltban. Nyilván a 420 HUF/liter áras IPA jó fogy. Talán jövő héten.

@-kk-:

Pedig ez nagyon rossz.
"keserűség 3/5"
A keserűség mértéke az IBU, akkor ez most 60-as IBU akar lenni? Ha igen, akkor miért nem azt írják rá? Ha nem akkor meg mi?

"aromaintenzitás 5/5" Szimpla WTF.

"testesség 3/5" Ez meg ugye a bailing fok lenne. De mi az 5/5 testességhez tartozó bailing fok? Miért pont annyi?

-kk- 2017.03.25. 21:57:42

@szeme közé, laposan!: Csak azt tudom mondani róla, amit a hivatkozott cikkben írtam - sorbuvar.blog.hu/2016/07/29/soproni_a_p_a - elég bizarr elképzelésnek tartom, hogy egy kukoricás népsör nagy fajsúlyú alapsörét komlózod-élesztőzöd, és adod el APA-ként, ráadásul úgy, hogy nagyjából semmilyen paramétere szerint nincs köze az american pale ale-hez mint kategóriához. Egyébként nyilván iható, nincsenek vele nagy bajok, csak az egész valahogy totál értelmetlen.

-kk- 2017.03.25. 22:01:43

@qwertzu: Ennek - gondolom - akkor lesz értelme, ha más Soproni-termékeken is bevezetik. A kőbányaiak pl. már mindegyik Dreherre rárakták, tehát ott relatív sorvezetőként van értelme nézni, hogy a Amerikai Komlósban mondjuk 6/10 az illatintenzitás, a Hidegkomlósban 8/10, a Bakban meg csak 5/10. Nem mértékegység, hanem viszonylagos tájékozódási alap.
Ha nincs kontextusa, akkor persze értelmetlen marad.

qwertzu 2017.03.25. 22:05:30

@-kk-: Csak lényegesen profibb és informatívabb lenne, ha szépen ráírnák az IBU-t és a Bailling fokot.

-kk- 2017.03.25. 22:07:45

@qwertzu: persze, teljesen igazad van, csak hát amíg a kézművessörös világban is inkább kivétel az efféle adatok feltüntetése, mintsem szabály, addig a teljesen más célcsoporttal dolgozó nagyüzemnél egyáltalán nem meglepő, hogy nem akarják ilyen szigorú, ijesztő rövidítésekkel elbizonytalanítani a bátortalan lelkű fogyasztóikat...

segar 2017.03.25. 22:44:22

Annyit hozzátennék a nagy szakértősdihez, hogy már kettőt is bepróbáltam. Az elsőt még leküzdöttem valahogy, de a második mellé már beszereztem egy Hidegkomlóst is (és az fogyott inkább el...).
___
Szóval nekem nem jön be a Heineken új, ecetes irányvonala. Az első korty még oké, a második már savanyodik, onnan meg ecet az egész. Az úszkáló élesztő teheti, de nekem nem okés.
___
És azért Heinekenezek itten, mert pont a napokban kóstoltam az új (osztrák gyártású) Heineken alkoholmentest, és az is egy ecet... :(

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2017.03.27. 08:54:00

@segar: Ez érdekes. Nekem ivás közben nem savanyodott, de nyilvánvalóan fakult, és jelentek meg benne elég gáz mellékízek. Ezt annak tudtam be, hogy az eleve nem túl odabaszós komlót megszoktam, és elkezdett kilógni alóla a totál béna alap, de lehet, hogy neked van igazad, és tényleg baszódik elfele ivás közben.

ribolov 2017.04.23. 15:54:57

Hát ez tényleg óvatos lett.
Az illata üde vidám,a Kozel Első komlósra emlékeztet,de több jóságot nem tudnék mondani róla.Erőlködést érezni minden kortyban,mintha meg akartak volna téveszteni.Néha megzavar a kellemes üde komlós illat,de a korty tömény savanyúsága nem az én ízvilágom.A végén az 1895-ből jól ismert hegyi patakos szódavízes érzést kapjuk.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.04.27. 07:18:38

Amikor (ha jól emlékszem) tavaly év végén a Heineken szlovákiai egysége piacra vágta a Bažant-IPÁ-t, sejthetővé vált, hogy itthon is készülni fog valami.

Nekünk szerencsénk van, mert egyrészt nincsen kimondva, hogy szezonsörről van szó, másrészt a Bažantot csak csapról lehetett inni (úgy, mint itthon az APÁ-t), nem ment se üvegbe, se dobozba. Ami egyrészt érthető megközelítés, másrészről viszont gátolja, hogy terjedjen az ige.

Az ógyallai IPÁ-t többször ittam a kedvenc határ menti italmérőmben (Komárom északi felén található), és hát az a helyzet, hogy jelentősen királyabb volt, mint a mi Óvatos Duhajunk. (Amannak 7% volt a szesze és ezzel együtt Ballingban is jelentősen többet hozott, úgy látszik, hogy szlovák barátainknál bevállalják a láger-jellegtől elszakadást, helyesen.)

Egyébként ez az Óvatos Duhaj megnevezés lehet egyfajta fricska is a kraft-IPÁ-k tipikus "Valamilyen Valami" megnevezésére. Az árazáson felül.

mirdal 2017.05.21. 21:44:04

@ungert: én nem érzem ezt a savanyúságot, bár az utóíze nekem abszolút bodzára hajaz - mint ahogy a felbontás után is azt orrontom benne. A bodza kissé kesernyés-savanykás íze számomra rendben van. Ha a Soproni így halad, nekem òk lesznek a nagyüzemi főzdék közül a favoritok.
süti beállítások módosítása