HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Piwo z Grodziska

2015.10.08. 23:42 -kk-

lengyel búzasör

piwo_z_grodziska.jpg

A kézműves sörök kultuszában, úgy tűnik, globális jelenség, hogy az úttörő IPA-t szorosan követi a russian imperal stout, majd kis késéssel a savanyú sörök és a kihalt, kihalófélben lévő lokális ritkaságok. Ez utóbbiakat illetően különösen hálás terepet jelent a német sörnagytáj, ahol a pilseni típusú sörök legkésőbb a XX. század közepére szinte minden hagyományos stílust kiszorítottak ugyan, viszont – épp e történések relatív késői bekövetkezéséből fakadóan – vannak bizonyos változó pontosságú ismeretek arról, milyenek is voltak ezek a stílusok. Ennek megfelelően az obskúrus sörök rajongóinak ma már van esélye kóstolni többféle gosét, sőt, még akár lichtenhainert is. Épp, mint ahogy reneszánszát éli mai témánk, a korábban grätzerként, majd az időközben államhatárrá vált Odera–Neisse-vonal révén mára inkább grodziskieként ismert sör is.

A hosszabb típusismertetéstől eltekintenénk, hiszen remek források állnak rendelkezésre; a lényeg mindenesetre annyi, hogy a grodziskie egy alacsony alkoholtartalmú, tölgyfán füstölt búzamalátából (árpa nélkül) főzött sör, ami esetenként tejsavas erjedésben is részesül, de ennek legitimitása vitatott. A vitatottság oka pedig főként az, hogy az utolsó klasszikus sörgyár, ami grodziskiét főzött, 1993-ban bezárt, így egy bő évtizedre a stílus megszűnt létezni – meg persze a II. világháborúhoz hasonló korábbi zavarok sem tettek jót pl. a típusspecifikus élesztőtörzsek stabil fenntartásának. Újkori, Amerikában és Lengyelországban egyaránt zajló reneszánsza mindenesetre olyannyira relevánssá tette, hogy 2014-ben már a magyar házi sörfőzők éves versenyén is kategóriaként szerepelt, azóta pedig (a Kecskeméti Sörmesterek Szalonkája révén) már kereskedelmi forgalomban is kapható magyar grodziskie.

A ma kóstolt példány mindenesetre a lehető legautentikusabbak közül való, hiszen magában a típus névadó városában, Grodzisk Wielkopolski-ban készült. Ahogy kibontjuk, enyhén szénsavas füstillattal indul, kicsit tornatermes gumipadlóra emlékeztető módon, valamint közepes habbal, halványsárga és opálos testtel. Nagyon szénsavas, kortyolásnál felhabzik; ízre elsőként halvány füstös-égettgumis jegyeket mutat, minimálcitrusos háttér előtt. A komlókeserű relatív markáns (de még így sem erős), és inkább a zöld gyógynövényes vonalon, mintsem az aromásabbakon mozog. Nyeléskor pillanatnyi őszibarackos gyümölcsösség jelentkezik. Más füstös sörökkel összevetve egyértelmű a visszafogottság e fronton is, füst csak a háttérben érződik, így aztán nincs köze a parenyica- – vagy oscypek- – élményhez. Inkább csak könnyű, nagyon pezsgőállagú és elég bizarr.

Szép, tiszta íze van és tisztelhető az autenticitása, de egyszerűen érdektelen, legalábbis a KK-nak – akaratlanul is elgondolkozunk rajta, hogy vannak stílusok, amik nem biztos, hogy véletlenül haltak ki. Persze ne értsen félre senki, a Piwo z Grodziska egyáltalán nem rossz sör, csak éppen olyan ízekből rajzol ki rendkívül halovány kontúrt, amik egyébként önmagukban is igencsak megszokást igényelnek, és valahogy nem tűnik egyértelműnek, hogy az egész vezetne valahová. Egy gose például százszor potensebbnek tűnik nála. Csak hogy rokon stílust említsünk.

Alkoholtartalom: 3,1 V/V %

2015. 10. 08.

3p.GIF

8 komment

Címkék: lengyel búza ale világos hagyományos hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr117948478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2015.10.09. 14:01:56

Erről jut eszembe, hogy tavasszal már megint mennem kell Krakkóba. De legalább tudom, mit kerüljek el! :)

-kk- 2015.10.09. 14:19:29

@dr. dodó: a Łódzki Porter és a Licho nie śpi nevű oatmeal stout pl. elég jónak bizonyult, ha tippeket akarsz gyűjteni!

Beer Ninja 2015.10.09. 20:14:04

Jó ötlet. Amúgy meg középiskolás diákokat viszek tanulmányi kirándulásra, úgyhogy nem a sörszaküzletek polcait fogom túrni, de hátha egy átlagos italboltban is belefuthatok valami értelmesbe.

szanisz 2015.10.21. 19:50:17

@dr. dodó: Simán. A mainstream supermarketekben is rengetek finom portert kapni. A Zywiec a legalapabb, re remek sör, nehéz jobbat találni nála a kisüzemiek között is.

szanisz 2015.10.21. 19:51:15

@szanisz: a zywiec porterre gondoltam, nem az unalmas világos testvérére, persze.

-kk- 2015.10.23. 23:53:24

@Bud Taste: ...amit ráadásul Budán, a Bartók Béla úti Gdanskban meg is lehet kóstolni, mint ma megtudtam.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.08.22. 09:06:47

Hasonló sör a Broyhan is, amit mostanában kezdenek el a modern kori sörfőzők felfedezni. Ha valakit érdekelne: serteperte.blog.hu/2018/08/16/a_broyhan_sor_feltamadasa
süti beállítások módosítása