cseh félbarna sör
Az elérkező húsvétvasárnapra tekintettel blogunk is tematikus tartalommal rukkol elő - amire ugyan hazai viszonyok közütt meglehetősen nehezen nyílna lehetőségünk, ám tekintettel arra, hogy az olyan szerencsés sörevolúciós fejlődést megjárt országokban, mint például Csehország, van hagyománya a szezonális sörök intézményének (mint azt a kocsmák reklámjain ilyentájt megjelenő 'zelené pivo' [zöld sör] feliratok is tanusítják), a KK is beszerezhetett néhányat a kisebb cseh sörfőzdék e hétvégére szánt termékeiből. Ezek közül elsőként az Uherský Bród-i Janáček sörgyárét fogyasztjuk el, tekintettel arra, hogy a gyár már korábbról is kiváló ismerősünk, két meglehetősen meggyőző termékük szereplése révén.
Abban nincs semmi meglepő, hogy a sörgyárak erősen szezonlis dizájnt kanyarítanak húsvéti söreik köré, az viszont legalábbis vicces, hogy míg a cseh üzemek egy része (mint a Janáček) hétköznaponként már teljesen átlagos, közepesen unalmas címkéket tud prezentálni, amik érdemben nem különböznek a nagy gyárakéitól, addig ilyenkor hirtelen ugrást tesznek a közép-nyugat-európai vidéki hetvenes évekbe, és kedves, bukolikus, erősen antiglobalisztikus hatású címkékkel rukkolnak elő. Ez esetünkben egy homogén fűzöld alapszínű, minimális járulékos felirattal és mellettük egy nagy, aranyozott 'Velikonoční speciál' (ja igen, még nem említettük, bár valószínűleg mindenkinek világos lett időközben: a 'velikonoce' szó a 'húsvét' cseh megfelelője) felirattal, ami felett egy kicsit nehezen kiismerhető pásztoros-tavaszos tematikájú fafaragvány szerepel. Szórakoztató dizájn, jó lenne gyakrabban látni hasonlókat sörösüvegen.
A húsvéti sör intézménye, az ünnepen mint apropón kívül nagyban következik a tavasz beköszöntéből (lásd még: Maibock), amikor is régóta szokás erősebb sörökkel köszönteni, hogy az év újra élhető szakaszába lépett. Ez az ihletés köszön vissza a húsvéti Janácěkből is, ami szép mélysárga, sárgarezes színében friss, élénk malátás jegyeket hordoz, erős karamelles felhangokkal és a háttérben folyamatosan jelen lévő komlóval. Elméletileg viszonylag testes sör, mégis sokkal inkább játékos, friss, üde imázsa érvényesül, amivel nagyszerűen itatja magát és még azt az enyhe ízbeli törést is majdnem feledteti, amit valószínűleg a puszta palackozástól szenvedett el. Ilyen söröket leginkább frissen, helyben érdemes inni (akárcsak a már említett - egyébként csalános - Zelené pivo-t), de mivel erre az esély még a palackozott változatok beszerzésénél is jelentékenyen kisebb, blogunk így is elégedett lehet. Amennyiben Önök is azok szeretnének lenni, javasoljuk vagy a sörgyárak végigjárását, vagy egy-egy beszerzőutat a prágai Pivní galerie-be és Pivovarský klub-ba, pár hétig még biztosan marad a húsvéti kínálatból.
Alkoholtartalom: 6 V/V %
2009. 04. 12.