HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

3 Fonteinen Oude Geuze

2010.02.16. 21:18 -kk-

belga lambic


A legutóbbi, lindemansfarós cikk kommentjei alapján úgy tűnik, a KK törzsolvasóit kifejezetten izgatja a lambic-téma, így ma újra némi vesézésbe kezdünk, melyhez a belgiumi Beerselben üzemelő 3 Fonteinen sörfőzde lesz segítségünkre. Némi ismétlésként először röviden végigszaladnánk rajta, mi is lesz ennek kapcsán a tényállás: a lambic olyan spontán erjedésű (azaz nem hozzáadott élesztővel, hanem a levegőben megtalálhatókkal erjesztett) sör, amely Belgium bizonyos sajátos mikroklímájú régióiban honos elsősorban, a geuze pedig különböző életkorú (esetünkben 1, 2 és 3 éves) lambicok házasításával keletkező ital. Ízvilága meglehetősen eltér az átlagos felső- vagy alsóerjesztésű sörökétől, erről bővebb beszámolóhoz katt ide vagy ide.

Amikor kedves, imádnivaló, egyúttal sörfronton kevéssé művelt cimboránk Brüsszelben járván épp a 3 Fonteinenhez nyúlt, úgy tűnik, jelentős szerencséhez segítette vele blogunkat, ugyanis az unásig linkelt Ratebeer pontozásai alapján az eddigi legjobb geuze/gueuze, amihez szerencsénk lesz: az esélytelen Chapeau-n felül a 96 pontos Cantillont is előzi a maga ígéretes 99 pontjával. Jó eséllyel biztosak lehetünk benne tehát, hogy az ötpont majdani, esetleges hiánya kevéssé a 3 Fonteinen, inkább blogunk keményvonalas lambicokkal szemben tanúsított iskolázatlan ellenérzései hibája lehet, már ha. Magáról a példányról sok írnivaló nem erőszakolja magát említésre: 2008-as évjárat, szokásosan letisztult stílusú, biohangulatú csomagolás, továbbá koronazár helyett mókás kis pezsgőszerű, drótzáras dugó a palacknyakban, igazi exkluzív hangulat.

Pohárba kitöltve a méretes hab alatt egészen visszafogott, egyébként - természetesen... - ecetesen savanykás illat köszön elsőként, amit ízben némi vidám kovászos uborka követ, valahol a legmélyén elrejtett édeskés árnyjátékkal, illetve sokkal kevésbé elrejtett grapefruithéjas kesenyésséggel. Utóízében a fentiekhez betársul még egy, a frissen fogyasztott pálpusztaihoz hasonló aroma (vagy szájíz?) is, nyilván az avantgárd élesztőhasználat nyomán. Részletesebb kibontásához tagadhatatlanul kell némi türelem, ami részünkről a minden kortynál jelentkező kellemes, egészarcos tikkelés nyomán ugyan nem túl sok pillanatnyilag, mégis megéri: a takarószerű savanyúságóceán mögött tucatszám tűnnek elő a gyümölcsasszociációk. A kézenfekvően fanyar körtén túl például be-beköszön némi alma, szőlő; de elvétve még néhány gondolatnyi fahéj és szegfűbors is, csak hogy ne álljunk meg a gyümölcsöknél. Nehezen iható, épp mint a Cantillon, és noha a KK elismeri az egyéni, nonkonformista karaktert, mégis kissé nehéz elhelyezni és értékelni egyaránt. Típustársához képest jelentősen másképpen, talán tolerálhatóbban brutális, de különbségként tűnik fel a lehelletnyivel erősebb alkohol valamelyest kiérezhető különbsége is - de persze ezzel együtt olyan mértékben lehetetlen összevetni más típusokkal és végkimenetelekkel, hogy az igazságtalanság csimborasszója lenne a Cantillontól máshogy értékelni: így marad a négy pont és a kissé félénken bizalmatlan, ugyanakkor végletesen kíváncsi kikacsintgatás a lambicvilág felé.

Alkoholtartalom: 6 V/V %

2010. 02. 16.

2 komment

Címkék: belga ale világos lambic négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/1764533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.17. 00:16:36

hát ezért a sörért a sárga irígység lep el.... Igen ezek a lambic sörök vérmesnek, durvának hatnak a maguk kovászosuborka jelegükkel...de az írásból kitűnik, mi is az igazi énjük ezeknek az autentikus, spontán söröknek...ÓÓÓ, ez a 3 Fonteinen....de szeretnék én már egy ilyet!!!

Symbolic 2014.09.25. 00:01:42

A SÖR!!! Nem. Az ITAL! (Boon oude geuze sem rossz, kicsit szolidabb karakter)
süti beállítások módosítása