HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Zlatý Bažant Bock

2011.04.16. 23:20 -kk-

szlovák barna baksör


Noha ebből Magyarországon semmi nem látszik, a civilizáltabb országok sörgyárainak általános szokása az idénysörfőzés. Télen valami kellemes, sűrű baksört főznek például, máskor märzent, de tulajdonképpen végtelen számú variációkban fordul elő a mindenféle bevett vagy kevésbé bevett sörváltozatok főzése az év bármely szakában. Csehországban például csalánnal színezett zöld sört szokás főzni nagycsütörtökre, valamilyen magasabb alkoholtartalmú (és egymásra kísértetiesen hasonló) világost húsvétra és karácsonyra. A rozsnyói Kaltenecker ellenben már nem általános szokások szerint üzemel, hanem saját fantáziából kanyarítja össze az évente előállított tizenkétféle szezonális sörét - és ez csak néhány példa, hasonlókat napokig lehetne sorolni.

Minthogy az újkori magyar sörgyártás nagyjából-egészében a német - főként a bajor/osztrák - mintát követve épült ki, sokáig szokásban voltak nálunk is a hasonló főzetek. Erről a KK-nál idősebbek minden bizonnyal pontosabb beszámolót is tudnának adni, mindenesetre valószínűnek tartjuk, hogy a hagyomány nem a kommunista hatalomátvétellel, még csak nem is Kádárral halt ki, inkább a rendszerváltás és a privatizáció hajnalára-környékére tehető a magyar idénysörök teljes eltűnése. Persze alibiből még néhanapján az elmúlt években is találkozhattunk olyasmivel, mint az Arany Ászokból és Dreher Bakból összeöntött Arany Ászok Félbarna; de ez a történet is épphogy az idénysör mint olyan mostoha pozícióját illusztrálja: néhány évi menetrendszerű reinkarnáció után beállt állandó terméknek.

A Zlatý Bažant és az azt birtokló Heineken Slovensko, ha nem is sokkal, de egy kicsivel szebben tartja a hagyományt, immáron harmadik éve adnak ki karácsonyra egy-egy egyébként nem gyártott ünnepi különlegességet, "sviatočné pivo"-t. 2008-ban jött ki a búza-Bažant, ami igen feledhető volt, még azon túl is, hogy nem is kimondottan téli sör. Ezt követte 2009-ben a Zlatý Bažant Porter, amiről nagy fájdalmunkra lemaradtunk, noha mindenki dicsérte; majd 2010 végére rukkolt elő a ógyallai sörgyár mai cikkünk tárgyával, a 17,5 Balling-fokos, 6,3 alkoholszázalékos Bockkal.

Kíváncsian várjuk, még annak ellenére is, hogy olyan típusról van szó, amit lényegében az összes európai országban gyártanak, és mivel a sok anyag, valamint az ebből következő telt ízvilág és magas alkoholtartalom jelenti a baksörrel szemben az összes vulgársörfogyasztói elvárást, könnyű legalábbis tűrhetően elkészíteni. A Zlatý Bažant versenypéldánya szép, vöröses mélybarna testtel, valamint kissé határozatlan, mézes-cukros malátaillattal indít; ízét az első kortyban közepesen pörkölt, némileg kormos karakterű árpamaláta, továbbá harmonikusan simuló, selymes karamellbe ágyazott alkohol határozza meg. A komló abszolút háttérből ellenpontoz, legfeljebb utóízében tűnik ki a žateci stílusú, régivágású keserűség. Kellemes, jól összerakott sör, látatlanban nem lehetne egykönnyen megmondani róla, hogy egy szlovák multisörgyár terméke; inkább tűnik a német duplabak-iskola harmadikutas követőjének. Egyéni karakterét egyértelműen a szokásosnál erősebb földes-kormos ízjegyek határozzák meg, amelyek a sör melegedésével egyre halványodnak, helyüket a szokásos, paulanersalvatori értelemben vett baksörstílusnak adva át. Ennek megfelelően érdemes kissé hűvösebben inni, így csak a kortyok végén kilógó halovány savanykás mellékvágány téríti el a tökéletességtől. Pedig így is közel jár hozzá, így reméljük, valamelyik évben újra a Bock kerül terítékre a Bažant karácsonyi vetésforgójából.

Alkoholtartalom: 6,3 V/V %

2011. 04. 16.

11 komment

Címkék: szlovák barna bak négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr512832370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2011.04.17. 09:13:50

Pont írni akartam, hogy itt a napsütés, nem-e kellene újabb sört kóstolni? :)
Nekem éppen egy barna Staropramen van betárazva. Nem főzéshez. :)

Koldun 2011.04.18. 08:27:06

Hurbanovói? sírok, zokogok... 20 km-re van a magyar határtól, jórészt magyarok lakják, és van magyar neve: Ógyalla...

Gérard Duchemin 2011.04.18. 09:07:56

@Koldun:
"és van magyar neve: Ógyalla."

De szlovák neve is van. :-) Meg hát akár szörnyű, akár nem, Szlovákiában van, még ha magyar nyelvi területen is. Ja, most jut eszembe, nem ezen a blogon szokás politizálni :-)

230e 2011.04.18. 09:24:43

Januárban botlottam bele Párkányban,jópofa négyes csomagolásban. A karamelles íz miatt bejött.

harcsabajuszos 2011.04.18. 09:28:28

Bejön a mézescukros barna idénysör? Samichlaus, főzés december 6.-án, 9 hónap érlelés, 15%.
Nekem ez a favorit.

Gérard Duchemin 2011.04.18. 09:59:57

@Oreg: Na jó, de az már nagyágyú, igazi Porsche!

-kk- 2011.04.18. 11:39:53

@Koldun: teljesen igazad van, először a címkéről másoltam, mert mindig keverem, melyik gyár van Sároson és melyik Ógyallán, utána meg elfelejtettem átírni. Pedig tervben volt :$

visztani 2011.04.18. 12:33:14

@Gérard Duchemin: Pozsony, Kassa, Székelyudvarhely, Velence, Bécs. Semmi köze a politikához.

Az itthon gyártott aranyfácan :) viszont nagyon rossz sajnos. Mondjuk legalabb kukorica nincsen benne. A kintit meg nem ismerem. Csak hogy ne offoljam teljesen szét a postot. :)

Gérard Duchemin 2011.04.18. 13:19:18

@visztani: "Pozsony, Kassa, Székelyudvarhely, Velence, Bécs. Semmi köze a politikához."

Neked van igazad, bocs.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.18. 23:23:41

@Gérard Duchemin: Tudod, ahogy a nóta is mondja "Kassa, Lőcse, Eperjes és Komárom, őrködünk a ..."

:o]

Különleges Sörök Boltja 2012.03.16. 14:14:50

Kedves sörbarátok, sör(s)társak! Ez a príma nedű most is elérhető, Bp-en, az Adria sétányon, a 8 szám alatt. A rémhírterjesztőkkel szemben, el kell mondanom, hogy nem zártunk be, sőt olcsóbbak lettünk!
süti beállítások módosítása