HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Šariš Red

2011.04.18. 23:49 -kk-

szlovák félbarna sör


Kézenfekvő lenne, hogy egy magyar sörblogon egymás hegyén-hátán jelenjenek meg a szlovák sörökről szóló cikkek: mégiscsak északi szomszédunk nyúlik a legközelebb Budapesthez, egyúttal népszerű sörturisztikai célpont. Ennek ellenére idén eddig egy, 2010-ben szintén egy, de 2009-ben is csak egy szlovák sörről írunk (de hogy végképp kicsúfoljuk Normáleloszlás barátunkat, 2008-ban meg 12-ről). Noha eddig nem gondolkoztunk el különösebben mélyen a jelenségen, valószínűleg arra vezethető vissza a sajátos jelenség, hogy a) a KK is egyre többet utazik, illetve b) távoli és egzotikus sörök is egyre könnyebben szerezhetőek meg Budapesten, így pedig a kézenfekvő kis párkányi-komáromi-pozsonyi sörkirándulások egyre csak ritkulnak. Teóriánkat igazolja, hogy utoljára 2009-ben hoztunk mi magunk szlovák sört cikkírás véget haza (a rozsnyói Kalteneckerből), azóta mindet Budapesten vettük. Nem lesz kivétel ez alól mai vörös Šarišunk sem, ami a szlovák sörök talán egyetlen rendszeres hazai beszerzőhelyéről, a jól ismert Adria sétány-beli Különleges Sörök Boltjából került a KK-hoz.

Általában - folytatva az önvallomások könnymeleg sorozatát - olyan sörökről szoktunk írni a blogon, amit magunk is elsőre próbálunk éppen, a Šariš Red-hez ellenben már korábbról is fűzi blogunkat egy futó, üvegbőlivós ismeretség. Erről kellemes emlékeket őrzünk, épp ezért örültünk meg, amikor tavaly decemberben újra megláttuk a KSB polcain a négyes csomagot (tudniillik téli idénysörről van szó, épp mint legutóbb), mondván, végre a Széles Sörszerető Közönséget is megismertethetjük a szlovák sörtudomány újabb attrakciójával.

Nem is húznánk tovább indokolatlanul a szót, jöjjön a Red (ami meglepetésünkre az első Šariš, ami szerepel a blogon). Teste vörösesen tükrös mélyborostyán, illata elhanyagolható intenzitású maláta és élesztő. Íze a korty elején a jobb szlovák ivósöröktől megszokott kellemes, mérsékelt vastagságú, esetünkben leheletnyien karamellizált malátatestre hegyeződik ki, ami után máris előtör egy szokatlanul élénk, harapósan komlós vonal. Búcsúzóul párhuzamosan hat a két fő karakter: a továbbra is harsogó keserű mögül elő-előtör a karamellmaláta - meglepő, ha nem olvastuk volna, fel sem tűnik, hogy valamilyen rejtélyes okból szacharinnal is megtámogatták a Reinheitsgebotot a nagysárosi sörmérnökök. Az édesítőszer ezúttal nem érződik ki (ami tagadhatatlanul rejtélyessé teszi, minek került akkor bele), ennek megfelelően nem is a helytelen idegen ízek viszik el a tökéletességtől a Šariš Red-et, a valóság sokkal prózaibb: a közelében sem volt soha. Tűrhető ivósör, a félbarna ászokok minden jellegzetes alapszintű karakterét jól hozza, az intenzív komlózással még némi egyéniséget is visz a kompozícióba. Ettől azonban még hiányzik belőle a harmónia, de - 12 B°-a ellenére - a test is, egyáltalán nem nyújt maradandó élményt. És a végére mintha a szacharin is haloványan megjelenne... be kell valljuk: üvegből, utcán jobbnak tűnt.

Alkoholtartalom: 4,9 V/V %

2011. 04. 18.

22 komment

Címkék: vörös szlovák félbarna hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr142838424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.04.19. 09:03:29

Nekem sokkal jobb benyomásaim keletkeztek, mind az 5-szöri kipróbálás után. De lehet, hogy csak a ténylegesen vörös, és nem félbarna szín, valamint a könnyed-légies, már-már boros-fröccsös jelleg tehet róla. Bocs, hogy tetszett ;-)

szanisz 2011.04.19. 17:27:21

@Gérard Duchemin:

Szerintem sem rossz, legyen mondjuk három fél.
MÁS: mostanában az összes szlovák barnát (+vöröst)sacharinnal turbózzák, saris, steiger, saris red, talán a corgont és a zlatyt nem. Kicsit kiábándító.

Gérard Duchemin 2011.04.19. 17:38:40

@szanisz: Ez a szacharin szlovák (és cseh) mánia, nem látom értelmét. Pontosabban ha testet növelnek cukorral, annál a szacharin olcsóbb. (üvegenként 23 fillér nyereség, fantasztikus)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.20. 18:43:35

@szanisz: @Gérard Duchemin: a most kóstolt Havranban és R(z)ezak-ban is volt. Pedig anélkül sem lettek volna rosszak.
Én sem értem ezt a szacharinozást...

Főzdevadász úr tán tudná, mi ennek az oka az olcsósítás mellett?

Beer Ninja 2011.04.20. 20:32:22

Az én kispolgári ízlésvilágomtól távol állt eddig minden vörös sör. A legtávolabb a szögedi... :) Szülővárosom szörnyszülöttje. :)

Gérard Duchemin 2011.04.21. 09:01:49

@dr. dodó: Ez nem olyan, szerintem annál sokkal jobb. Amúgy minden félbarna színű sör vöröses árnyalatú, némelyeket kifejezetten vörösnek neveznek.

Beer Ninja 2011.04.21. 16:06:52

Jobban magamba mélyedtem, és arra jöttem rá, hogy nekem eddig a 'vörös' vagy 'félbarna' sörök között igazán csak a John Bull vöröse ízlett.

Gérard Duchemin 2011.04.22. 11:10:31

@dr. dodó: Persze, az embernek nem tetszhet minden. Én a bakokat, duplabakokat gyűröm le nehezen, közülök az eggenberg urbock negyedik próbára sem ízlett. Pedig a főzde többi söre, kölnösen a samichlaus nagyon oké nekem.

Gérard Duchemin 2011.04.22. 11:11:08

@Gérard Duchemin: Nem kölnösen, hanem különösen, elvégre nem Köln ez :-)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.22. 12:57:53

@Gérard Duchemin: nahát Düsi, elképesztően egysíkú gondolatvilágod lehet :)
hogy még egy szótévesztés is sörrel kapcsolatos legyen :))

Beer Ninja 2011.04.25. 15:30:58

Nem adtam fel a reményt félbarna fronton, csak egyelőre nem találtam rá itt az igazira. Talán ez lesz az? :)
Ráadásul a realitások (200 Ft/palack) talaján kell mozognom, így a piac is szűk egy kicsit... Főleg Szegeden. :)

Gérard Duchemin 2011.04.26. 09:58:38

200 Ft/palack söröknél túl alacsony, kimaradhat az ember a legtöbb jó dologból, amelyek 350-500 Ft közt mozognak. Ha az ember a felső határt 6-700 Ft-nál húzza meg, akkor csak a legdrágább csemegék maradnak ki az életéből.

Beer Ninja 2011.04.26. 14:00:04

Igen, a fizetésem is túl alacsony, így egy csomó jó dologból kimaradok az életben. :)
Ettől még próbálkozok. Pl. Lengyelországba azért tudok eljutni, mert kirándulásokat szervezek, így nekem legalább ingyen van.
Másrészt pedig a sör mellett legalább annyira szeretek borozni is, így arrafelé is megy el valamennyi pénz. Ha csak és kizárólag sört innék, kicsit többet költhetnék rá, de azt nem is akarom.
Egyelőre ráadásul ebben az árkategóriában is sokat kell még kóstolnom.

Gérard Duchemin 2011.04.27. 09:18:38

@dr. dodó: Aha értem. Nos a lengyel utadat én is nagyon várom ;-)

szanisz 2011.04.27. 15:41:17

@dr. dodó:
hát a lengyel túrákon 2-3 százból bőven kapsz pár remekművet. Ha én gyakran járnék, mindig felpakolnék annyit, amennyi a következő kirándulásig úgy-ahogy elég:)

Beer Ninja 2011.04.28. 17:10:50

Örülök, hogy többen is megértetek. Egyébként március közepén voltam lengyelben, és még van 2 üveg lengyel söröm... :) Ősszel megint menni kell... :)

Gérard Duchemin 2011.04.29. 11:20:41

@dr. dodó: Menni bizony. Képzeld, lehet hogy én is kiugrok egy napra.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.04.30. 00:05:20

ez a szacharin, ez semmire sem jó. csak arra, hogy édes érzete legyen az embernek, energia nélkül. Gondolom olcsóbb így az előállítás, az édességet nem malátával kell előállítani. vagy mittudomén

Gérard Duchemin 2011.04.30. 19:38:25

@főzdevadász: Minden moslék üdítőben mesterséges édesítő van, és nem azért, hogy ne hízzunk, hanem mert sokkal olcsóbb. Kár, hogy sörnél is használják.

Különleges Sörök Boltja 2012.04.18. 15:33:18

Nálam kifejezetten kérték a vevők, hogy legyen Saris Red. Annyira akkor nem lehet rossz!!!

Gérard Duchemin 2012.04.19. 10:07:20

@BCA extra: "Nálam kifejezetten kérték a vevők, hogy legyen Saris Red. Annyira akkor nem lehet rossz!!!"

Én is kérem mint potenciális vevő, hogy legyen nálad Šariš Red, és valóban nem rossz, de azt még jobban kérem, hogy legyen honlapod, csak hát teszel rá.

Különleges Sörök Boltja 2012.05.08. 09:05:11

Egyelőre csak a Facebookot tudom ajánlani. Köszönöm megértésed:
facebook.com/bcaextra
(A választék a "képek" mappában!)
süti beállítások módosítása