dán ízesített stout
Az elmúlt hónapok nemzetközi sörmezőnyét ma egy igazi nehézbombázóval lazítjuk fel: még augusztus végén csípett meg a KK egy üveggel a Csakajósör párdarabos, alkalmi Mikkeller Beer Hop Breakfast-készletéből. Ami pedig egy, az oldalon korábban már boncolgatott extrémsör, a Beer Geek Breakfast variációs ismétlése, ezúttal a hozzáadott zabon és a gurmékávén felül extra adag Simcoe- és Colombus-szárazkomlózással. Ezúton szeretnénk egyébiránt minden olvasónkat megkérni, hogy ne érezze rosszul magát, amennyiben nem asszociál kellemes familiaritással a fenti komlófajtákról különféle aromákra és alfasavszázalékokra: mi sem. De ha sokat írunk és olvasunk róla, egy idő után hátha a képzettársítási készség is hozzájön majd. Viszont ráadásul, csak hogy tovább szőjük a mélykulinária belterjes kis indáit a bokánk köré, ez alkalommal a felhasznált kávéfajta is szerepel a címkén, így aki - a KK-val ellentétben - nagy barátja a koffeinnek, ezennel biztosan elégedetten csettinthet, hogy ezek a huncut dánok pont az lystristet Idido alfajjal emeli a stout-karakter élét. (Bővebben ld. itt, ha esetleg.)
A magunk részéről mindenesetre inkább maradunk a kevesebb meglepetést, ám annál több okoskodási lehetőséget tartalmazó sörkóstolgatásnál, így nagy levegőt veszünk és fejest ugrunk az újhullámos sörvilág egyik leginnovatívabb főzdéjének extrakomlós kávés-zabos stoutjába. Sok fogalmunk nincs róla, mi fog visszanézni a palackból, legfeljebb hogy biztosan hasonló lesz a Beer Geek Breakfasthoz, csak sokkal keserűbb.
És valóban, amint lepattintjuk a kupakot, máris orrbakönyököl a kegyetlen izomzatú, szárazon adagolt karatekomló, épp csak az illem kedvéért színezve némi gondolatnyi cukrossággal. Vöröses beütésű, koromfekete test némi sötétbézs habbal, továbbra is markáns illat - utóbbi immáron a pörkölt maláta földes szárazságával is feldobva. Ízben, ehhez képest, meglepően kiegyensúlyozott; főként ha nem vesszük számításba az első korty okozta multilateriális ízsokkot, amiben egyszerre próbál érvényesülni a rengeteg komló, a rengeteg pörkölt maláta és az említésre méltó mennyiségű alkohol. Ennek elmúltával, ami egyébiránt nem több pár másodpercnél, összefésülődnek a karakterek és békés kakofóniában alkotnak egyfajta sajátos, a gyógynövényszerű, tüsszögtető erejű komlótól a halványan búzás (=zabos) beütésű malátán át a pörkölt maláta kakaóporos, a kávéval nyomtalanul egybeolvadó frontjáig érő ízhorizontot. Utóízében eleinte ez utóbbi komplexum dominál, de amint melegszik, úgy válik egyre markánsabbá, egyúttal egyre arcletépőbb erejűvé a komlós vonulat. Izgalmas kézműves kompozíció, de a Beer Geek Breakfasttól elválasztó két különbség (egyfelől a sokkal-sokkal markánsabb komló, másrészt - és ettől nem függetlenül - a kávé jóval nehezebben elkülöníthető jelenléte) kiegyenlítő hatása nyomán nem mondhatnánk, hogy élményintenzitásban érdemben eltérne első Mikkeller-kóstolásunktól. Így maradnia kell a négy pontnak, de ettől még próbázzák nyugodtan, másfél órás esti programnak bármikor megteszi.
Alkoholtartalom: 7,5 V/V %
2011. 11. 07.