HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Békésszentandrási PENTApple

2011.12.28. 19:07 -kk-

magyar ízesített világos sör


A KK úgy gondolja, mostanra minden magyar sörbarát fokozott izgalommal figyel, ha a Békésszentandrási Serfőzde új sörrel rukkol elő. Mi természetesen így tettünk, így érthető lehet a bánatunk, amikor kiderült, az ősz során főzött almás-fahéjas találmány nem lesz kapható Budapesten, ugyanis teljes egészében a Pentadrink ital-nagykereskedés rendelésére készül. Ami, túl azon, hogy magyarázatot ad az egyéb mentséggel nem bíró névválasztásra, azt is jelenti, hogy csak Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben adják viszontel. Érthető kétségbeesésünkben már azon gondolkoztunk, a törökszentmiklósi vagy a szarvasi lerakatba volna-e érdemesebb elutazni, amikor ránkmosolygott a szerencse, és megkaparinthattuk az aranyszívű Sörspecialistánál megbújó néhány tiszteletpéldány egyikét. Mindezt pedig csak azért merjük leírni, mert időközben átmenetileg a szabványos kiskereskedelembe is kikerült a PENTApple Budapesten, amint a Csakajósör szert tett egy bő rekesznyire. Mostanra azonban minden bizonnyal a Pentadrink-telepek maradtak az esetleges érdeklődők utolsó mentsvárai.

Mint azt TonyCaviar megállapította a Folyékony Kenyér vonatkozó cikkében - és saját korábbi észrevételeinkkel összhangban -, a békésszentandrásiak grafikusa valóban sörről sörre fejlődik, jelen stációjában már majdnem teljesen vállalható címkével rukkolt elő. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a kamustencil "PENTA" szakasz valószínűleg tipográfiailag is adott volt, akkor pedig teljesen; mint ahogy már a Szilvás sör is kifejezetten kecsegtetően nézett ki. Ez utóbbi békésszentandrási műremeket pedig a megjelenésén túlmenően is érdemes felemlegetni, hiszen előrehaladott tökéletességével (mint ahogy arról már annak idején is lelkiismeretes ingyenpíárcikket kanyarítottunk) új etalont állított fel számunkra a gyümölcsös lagerek versenyében.

A PENTApple persze valamelyest mindenképp más tésztának ígérkezik, hiszen a szokásos gyümölcsözésen kívül fűszerezve is van, fahéjjal, ugyebár, ami feltételezhetően további csavarokat visz még kóstolási élménynaplókba. Ennek eldöntéséhez nem árt belekezdenünk az érzékszervi vizsgálatba, elsőként extrém világos, fakó szalmaszín testet és hozzá kapcsolódóan híg, de felismerhetően almás illatot jegyezve fel. Ezeket élénken savas, gyümölcsös vezető ízjegyek követik, kísértetisesen - és logikusan - hasonlóak a százszázalékos almalevekben, illetve olcsó ciderekben tapasztalhatóakhoz. A vastagon almás kezdés a későbbiekben sem hagy érdemben alá, csupán társul mellé egy meghatározhatatlan, de sejthetően dextrózközeli mellékíz, ami túl sovány ahhoz, hogy a morzsákban előtűnő fahéjat a hátára vegye; ellenben kellően aktív ahhoz, hogy az íz közepe igencsak céltalanná váljon tőle. Érződik egy halovány szál arra utalva, hogy ez szándéka szerint afféle pités díszlet volna az almás színmű mogé, de nem jár sikerrel; így pedig a PENTApple-koncepció is féllábú marad. Persze egyáltalán nem rossz, sőt, érdekes sör, ami még mindig ezerszer jobb, mint a Borsodi Friss - Soproni Narancs-vonalról bármi, de ki kell mondjuk: a békésszentandrási átlagot nem hozza. Ha véletlen találkoznak vele, vegyenek egyet, de ha újrafőzésért mennek tüntetni a főzdéhez, inkább szilvát rajzoljanak a táblákra.

Alkoholtartalom: 3,7 V/V %

2011. 12. 28.

3 komment

Címkék: magyar világos békésszentandrás ízesített kisüzemi háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr203502668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steflac 2011.12.28. 20:55:25

Nálam gyorsan lecsúszott, jó, itatós sör lett, és igaz ami igaz, az etalon továbbra is a szilvás! :)

Beer Ninja 2012.01.02. 07:21:30

BÚÉK mindenkinek! Nekem a meggyes jött be a leginkább, a szilvás kicsit gumicukorízű, de amúgy kiváló.
Azt is bevallom férfiasan, hogy a Black Rose-t és az áfonyás sörüket kissé túlzásnak tartom, ritka alkalmak kísérői csupán, nem mindennapi 'ivósörök'. Kicsit mint borban a tokajiak.

sovesztomesz 2012.01.09. 20:12:06

Nálam az almás-fahéjas után maradt valami malátás-sörös utóíz, és ez mindenképp értékelendő benne részemről.
Amúgy nem vagyok gyümölcssör-fanatikus, de az erős black rose alap miatt az áfonyás még kedvencem. A többi szentandrási nekem inkább csak limonádé!
süti beállítások módosítása