HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Rizmajer Cortez

2012.03.19. 22:21 -kk-

magyar világos kukoricasör


Az amatőr-műkedvelő sörfogyasztó számára adott néhány segítő erejű ökölszabály. Ezek közül talán a legalapvetőbb, hogy az a sör, amiben kukoricagríz van, biztosan nem lesz túlságosan jó - ez a gondolat, noha ilyen szinten nyilván erős leegyszerűsítések bomlasztják, persze nem teljesen légből kapott. Például a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó ajánlásai - amit egyébként alaposan átírtak az elmúlt években - szerint jelentős szerepkülönbség van a jó öreg árpamaláta és a betolakodó kukoricagríz között, idézzük: "1.1. Alapanyagok: maláta (árpa, búza és egyéb gabona csíráztatásával készült termék); víz", ezzel szemben "1.2. Pótanyagok: a sörlé szárazanyag-tartalmának legfeljebb 30%-a származhat pótanyagból, amelyek: sörárpa, csírátlanított kukoricaőrlemény, rizs, egyéb szénhidráttartalmú termékek".

Abban tehát nyugodtan megállapodhatunk, hogy a kukoricagríz a sörnek alapvetően pótanyaga, és amikor egy sörfőző beteszi egy termékébe, akkor mindenekelőtt spórolni akar vele. Ellenvetésként megemlíthető persze a Coronita és hasonszőrű társai, amiket alapos marketinggel afféle autentikus Mexikói Kukoricasörnek szoktak eladni. Erről viszont korábban már kimerítően értekeztünk, és megállapítottuk, hogy amíg ezek a sörök is nagyobbrészt árpamalátából készültek, illetve a kukoricát mindenféle gond nélkül helyettesíthetik benne rizzsel, addig felesleges érdemi különbségről beszélni a szimpla olcsósörökhöz képest. Esetleg annyi előny írható a javukra, hogy tisztességesebb alapanyagokkal és következetesen alacsony komlózással jobban garantálják a többé-kevésbé hibátlan ízmentességet.

Most azonban egy olyan sörhöz lesz szerencsénk, amiben nem pótanyagként szerepel a kukoricagrízt, hanem épp az alkotja a gerincét. A csepeli Rizmajer sörfőzde - ami régebben nem éppen kiváló sörével vált emlékezetessé, de azóta állítólag jelentős technológiai-koncepicionális fejlődésen esett át - új söre ugyanis 55% kukoricagrízre épül, és csak e mellett kap teret a szokásos árpamaláta-komló-sörélesztő hármas, valamint némi - feltételezhetően a tökéletesebb szénhidrátbontáshoz szükséges - enzim. Tagadhatatlanul érdekes kísérlet, hiszen kukorica nagyobb mennyiségben csak kifejezetten rossz minőségű olcsósörökben szokott előfordulni, amelyekben a komló alibi és az árpamaláta is egy erősebbre főzött alapsör visszahigításaként van csupán jelen. Ezzel szemben a Cortez, legalábbis reményeink szerint, tisztességes alapanyagokkal, valamint minden korábbit felülmúló részaránnyal próbálja meg megmutatni a kukorica mint söralapanyag szubsztantív karakterét - ráadásul, megint csak szembeállítva az emlegetett olcsósörökel, a Cortez 13 Balling-fokos és 6 alkohol-térfogatszázalékos, tehát bőven van benne anyag.

Egy ilyen újszerű megközelítést pedig még akkor is érdekes megkóstolni, ha történetesen borzalmas lenne, hát még ha kiválóra is sikerül. Persze azért ez sem mellékes, így belevágunk a kóstolásba és kitöltünk egy pohárnyit a főzdénél kapott címkétlen, literes PET -palackból. Elsőként a palackozó helyiségre emlékeztető tétova erjedésillat, valamint a rendkívül tükrös, aranysárga szín tűnik ki, melyekhez méretes, de szokatlanul viselkedő habpaplan társul: szimpla ülepedés helyett a kis buborékok egyszerűen nagy buborékokká egyesülnek. Noha ez is tagadhatatlanul izgalmas látvány, mostanra a KK már nem bír a kíváncsiságával és bele is kóstol a csepeli Cortezbe.

Nos, nem kimondottan erős karakter tükröződik a kezdőkortyokban; a csípős szénsavasság mellett a grízzel felturbózott névtelen sörök jellegzetes mellékízének sokszorosan felerősített változatát lehet elsősorban kivenni. Ez - ebben a formában - halovány lisztes jegyeket, illetve némi prószás stílusban édes futamokat jelent, utóízben pedig mindenekelőtt a mérsékelt erejű komló bizonytalan megjelenését. Furcsa kóstolási élmény, mivel a vaskos, 13 B°-os testben szinte egyáltalán nem akadnak markánsnak ható, tartós ízek, így az előző mondatban felsorolt karakterjegyek között végül egy nevető sokadik, az illatszinten már említett, gondolatnyian erjesztés-savanykás palackozósor-utánérzés válik a legemlékezetesebbé. Ráadásul, vicces módon, az egyértelmű karakter hiánya és a megszokott sörjellemzőktől nagyrészt eltérő élmények még nem teszik a Cortezt rossz sörré, és a KK igazából örülne, ha a szortiment rendszeres tagjává válna. Csak éppen úgy tűnik, mégsem véletlen, hogy a nagyobb kézműves sörfőzdék nem fordulnak tömegesen a kukoricához - ugyanis érdekesnek érdekes, unikumnak unikum, még ihatónak is iható, az viszont mégsem látszik igazán, hol lapulna a csoda benne.

Alkoholtartalom: 6 V/V %

2012. 03. 19.

 

24 komment

Címkék: magyar világos kukorica kisüzemi kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr734327052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

víz tamás 2012.03.20. 10:57:21

"13 Balling-fokos és 6 alkohol-térfogatszázalékos, tehát bőven van benne anyag."

illetve volt. :) szépen látszik, hogy nagyon leerjedt.

egy nagyon elnagyolt számítás:

(kezdeti extrakt - végerjedésfok)/2=alkoholszázalék.

ebből következik, hogy 13B fokos sörléből 6 V/V% alkohol mellett kb. 1 B fokra erjedt le, ami ránézésre is nagyon száraz. ezért hiányzik belőle a test.

pl. a pilzner urquell 12B fokról indul és 4,4 alk%-ig erjesztik. legalább 3B foknyi extraxt marad benne.

egyébként az olcsósöröknél lehet(ett) megfigyelni ezt, hogy 5% alk -ot csináltak a 11B-ból. régebben az extrakt után kellett fizetni az adót, most az alkohol után. reméljük, változik a tendencia. :)

-kk- 2012.03.20. 11:19:58

@víz tamás: köszi a levezetést - igazából tök logikus, magamtól mégsem jöttem volna rá soha :)

Bud Taste 2012.03.22. 16:52:39

@-kk-: Sajnos a lényeg maradt ki a cikkből, nevezetesen, hogy a Cortez a kukoricasör szegmensben nagyságrendekkel veri a Coronát a Tecatéről és a Solról nem is beszélve. Ezek a szegmens éllovasai! Javaslom vakon kóstold meg Coronával és a többiekkel együtt. A kukoricasöröknek helye van a gasztronómiában, állandó 30 fok feletti hőmérsékleten víz helyett is lehet fogyasztani ezeket, illetve nagyon jók burritóval meg a többi kukoricalisztet is tartalmazó fűszeres kajával. Ülj be nyáron az Iguanába (vagy ahol majd csapoltan lehet kapni), rendelj hozzá egy enchiladat és rájössz mire való ez a sörfajta. A Cortez alkoholja kényszerűségből magasabb mint a vetélytársaké, mivel 50% alatti kukorica tartalommal nem lehetne itthon kukoricasörnek elnevezni, ettől eltekintve a szegmens egyik nemzetközileg kiemelkedő söre ezért a 2,5 pont elég igazságtalan vele szemben.

-kk- 2012.03.22. 16:55:46

@Bud Taste: nem látom be, miért lenne jó, ha egy sör a víz élvezeti értékét képes hozni... de kellő ügyességgel meggyőzhető vagyok :)

a 2,5 pont pedig arra járt, hogy mennyire kellemes élmény a fogyasztása

Bud Taste 2012.03.22. 17:49:15

@-kk-: Nem szeretnélek meggyőzni semmiről, csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy a szegmens kellő ismerete nélkül nem objektív a pontozásod. A Cingulus porter 3,5 pontja a porter szegmensben korrekt, hiszen tényleg kiforratlan még, első főzet, alacsony erjesztési hőmérséklet, stb. ez azt jelenti, hogy ezt a szegmenst jobban ismered.
A Pörölynek 4 pontot adtál ami az olcsó malátalikőr szegmensben (6 dollár/1,5 liter) teljesen korrekt, tehát valószínú, hogy ezt a szegmenst is jól ismered (Pit Bull, King Cobra és társaik) ;). A logikádat követve 60%-kal kellemesebb élmény a Pörölyt fogyasztani mint a Cortezt :).

-kk- 2012.03.22. 18:26:59

@Bud Taste: Ezzel három ponton nem értek egyet:

- igazából nem ismerem az olcsó malátalikőr szegmenst (a felsorolt sörök közül pl. egyiket sem)

- bár gondolom nem komolyan írtad, de ettől még szerintem a Pörölyt valóban közelítően 60%-kal kellemesebb élmény fogyasztani, mint a Cortezt :)

- szerintem a kukoricasör igazából nem valódi szegmens, hanem egy eufémizmus a jellegtelen sörök költségoptimalizálási kísérleteire. Értsd: a sörgyárak erős marketinggel támogatva réges-rég becélozták azokat is vásárlóközönségnek, akik nem szeretik a sört, mert karakteres íze van. Ehhez a megoldás egyik része az, ha kiveszik a karaktert a sörből.

Ekkor viszont nincs szükség túl sok (vagy markáns pörkölésű) árpamalátára, hiszen az csak ízt adna a sörnek, tehát egy jelentős hányadát nyugodtan ki lehet pótolni a költségcsökkentési best prattice-okból jól ismert egyéb szénhidrátforrásokkal: kukoricával vagy rizzsel.

Amit persze meg is lehet marketingelni, mondván hogy ez nem Olcsósör (hiszen drágán adják), hanem Kukoricasör (pedig az olcsósörök is ugyanabból vannak, csak azoknál kevésbé törekednek az ízminimalizálásra).

Ezzel szemben a Cortez valóban kukoricasör, hiszen az adja a szárazanyagtartalma többségét, és ezzel egy majdhogynem üres kategória lakója. Ez elismerésre méltó, de ettől önmagában nem lesz túl finom, inkább csak érdekes.

(Ja, és volt már cikk a Coronáról is, de változatlanul nem hiszem, hogy a jellegtelenség gasztronómiai érték volna)

komlo.blog.hu/2010/01/31/coronita_cerveza

-kk- 2012.03.22. 18:27:56

(az elütésekért ezúton is szíves elnézést kérek)

Bud Taste 2012.03.22. 21:34:54

@-kk-: Véresen komolyan írtam! A Pörölyből én egyetlen kortyot bírtam inni, nagyon zavart a mérhetetlen alkoholíz és a cukor. Semmi más koncepciót nem tudtam benne felfedezni, mint azt, hogy legyen egy Mo. legerősebb söre is a kínálatban. .. A malátalikőrök hasonlóan dextrózzal készülnek és egyetlen előnyük, hogy relatíve olcsón rúghatsz be tőlük. Az ízkomplexitásuk nem sokban marad el a Pörölyé mögött az egyetlen lényeges különbség az árban van.
A kukoricasör egy több ezer éves mexikói (maja, azték stb.) ital. A Coronita bejegyzésben Te is hivatkozol a Chicha-ra mint kukoricasörre, a Cortez a Chicha hagyományait követi és nem az olcsó láger a benchmark. Nagyon nehéz technológiailag 55% kukoricával főzni (nem személyes tapasztalat) és ez nem a költség optimalizálásról, hanem az útkeresésről szól a Rizmajeréknél ami dicséretes, a végeredmény pedig magasan jobb mint a mexikói (tehát autentikus) kukoricasörök.
Én sem gondolom, hogy a legkomplexebb ízvilágot a kukoricasörök jelentik, az első hozzászólásomban hangsúlyoztam, hogy leginkább kukoricalisztet tartalmazó ételeknek lehet harmonikus kísérője. A Cortez a kukoricasörök jellegzetességeivel bír. A gasztronómiában az alapélelmiszerek nagy része jellegtelen (pizza, hamburger, rántott hús, rizs, sültkrumpli, kukoricalepény, tésztafélék) mégis vannak közöttük a fajtájukon belül kiemelkedőek. Kérdés, hogy érték-e a gasztronómiában a nápolyi pizza, a kobe burger, a wiener schnitzli, a basmati rizs, a ratte burgonya, egy jó burrito, vagy egy Fetuccine Alfredo?
A láger sörök kategóriáján belül a nagy mennyiségben kukoricát tartalmazó sörök szegmensében a Cortez kiemelkedő.

szanisz 2012.03.22. 23:20:31

@Bud Taste:
Érdekes vita. Szerintem ott beszéltek el egymás mellett, hogy KK felvállaltan szubjektív pontszámokat ad, és nem a saját kategórián belüli belőni próbált objektív rangsor alapján pontoz. Utóbbi sok sörfajtánál nehézkes lenne.

-kk- 2012.03.23. 10:01:38

@Bud Taste: Persze, én is épp azt akartak kifejezni, hogy a Corona-szerű söröknél (meg az alattuk lévő kategóriákban) szól a kukorica a költséghatékonyságtól. A Rizmajerről ezzel szemben készséggel elhiszem, hogy a különlegességgyártás a motiváció, és ezért objektíven érdekesebb, mert afféle kísérleti különlegesség. Csak ettől még nem lesz automatikusan ízletes és élvezetes.

Viszont a chicha szerintem teljesen más ital (nem mintha valaha láttam volna olyat élőben), ami nem hasonlítható sem a Cortezhez, sem a Coronához, mivel - ha jól tudom - fajélesztőt nem adnak pl. a chichákhoz, csak hagyják úgy-ahogy vadon beerjedni, de persze így túl erős sem lesz (1-3%). Tehát a chicha afféle naiv előzménye a Corteznek (hiszen abban legalább enzimek is vannak a kukorica bontásához), a Corona-szerű sörök viszont szimplán kissé felhígított lagerek.

Az pedig értelemszerűen abszolút a szubjektivitás terepe, hogy én egy sörben vagy a komplexitást, vagy a belső ízharmóniát tudom értékelni, és én egyiket sem találtam meg akár a Coronában, akár a Cortezben.

Bud Taste 2012.03.23. 10:32:28

@-kk-: Vannak ízek amelyek először nem jönnek be, csak hosszú, vagy rövidebb tanulási folyamat után, pld. csokoládé a kicsiknek, érett sajtok, száraz bor stb. Sörben a legtipikusabb példa erre a Geuze Lambic szegmens (a spontán erjesztésű sörök kategóriáján belül), de emlÍthetném az angol felsőerjesztésű söröket a mild-tól a best bitter-ig, amelyeket a magát amúgy sörértőnek tartó hazai fogyasztó először nem tud értelmezni, míg egy hosszabb-rövidebb tanulási folyamat után megtanulja ezeket is értékelni.

Bud Taste 2012.03.23. 10:35:00

@szanisz: Egyetértek, de erre kell törekedni, bár nem tudom melyik sörfajtáknál jelent ez nehézséget egy sörfanatikusnak:).

-kk- 2012.03.23. 11:36:50

@Bud Taste: ez pontosan így van, magyar kóstoló számára a problémás kategóriákat is hibátlanul felvázoltad, de a Rizmajer Cortezre szerintem ez nem igazán vonatkozik :)

Bud Taste 2012.03.23. 11:50:34

@-kk-: Valóban elbeszélünk egymás mellett.
Utolsó kérdésem, hány fajta autentikus kukoricasört kóstoltál CSAPOLVA hozzáillő kajával?

-kk- 2012.03.23. 12:00:41

@Bud Taste: lehet

a kérdésre két szempontból tudok válaszolni:

a) azt a jelzőt, hogy "autentikus kukoricasör", én nem tudnám a Cortezen kívül más sörökre is alkalmazni - szerintem a Corona és társai nem azok.

b) ha a megengedő definíció szerint mégis ideértem a kukoricás lagereket is (mármint azokat, amiket szokás kukoricasörnek nevezni), akkor a válasz 0.

szanisz 2012.03.23. 14:26:39

@Bud Taste: Te szerinted a Rizmájer Cortez az ősi mexikói kukoricasört veszi alapul, vagy legalábbis próbál rá hasonlítani. Na EZ tipikusan az a szegmens, ahol a makró költséghatékony, agyonmarketingelt sörök nem mérvadóak (amiket nálunk kapni, Coronita és társasi). Saathit sem iszunk gyakran : )

Serkoptató 2012.03.24. 14:26:03

@Bud Taste: tökéletesen igazad van. A sör értékelni tudása egy tanulás eredménye. Ennek az első lépcsőfoka a kukorica/kukoricás sör.
Aki úgy tudja magáról, hogy nem szereti a sört (mert pl. keserű), az egy k-sört iszogatva rájön, hogy mégis meg tudja inni, sőt, még akár ízlik is neki.
Azonban ha ezek után belefut akár csak egy közepes pilsenibe is, elcsodálkozik, és azt kérdezi magától, mi a f.szt ittam eddig, és még azt is letagadja, hogy valaha megitta a k-sört.

A k-sör egy ugyanolyan marketing hájp, mint a különféle szörpikékkel turbózott olcsó láger: a nem sörivőkat próbálja uszályába keríteni.

Bud Taste 2012.03.25. 10:33:24

@Serkoptató: kérlek gondolkozz el azon, mi volt előbb:
a mexikói olcsó,jól iható, a lakosság által közkedvelt kukorica sör, vagy az amerikai Bud Lighton felnőtt hülyegyerekek által kreált hype?

Serkoptató 2012.03.25. 15:08:52

@Bud Taste: ... hát pont ez az! A Corona és társai még ma is provinciális helyi vízpótlók lennének, ha a Mexikóba az olcsó (be)baszás ígéretével beözönlő amerikai hülyegyerekek számára nem lett volna annyira kúl a helyi melósok itala, amire persze a helyi sörfőzők alaposan rá is gyúrtak.
A Bud-on -- amihez képest még egy heineken is ízorgia -- szocializálódott jenkiket meg nem zavarta az íz és a karakter hiánya.

gregibroki 2012.03.26. 11:15:20

Ez jó: 'A Bud-on -- amihez képest még egy heineken is ízorgia -- szocializálódott jenkiket meg nem zavarta az íz és a karakter hiánya. '
én a Milleren lepődtem meg mennyire karaktertelen lötty, azt hittem hirtelen, hogy elvesztettem az íz és a szagérzékelésemet.

szanisz 2012.03.26. 20:37:17

@gregibroki: Ellenben szép (bár átlátszó, ha lenne benne bármi sörszerű, megromolhatna könnyen) az üvege, és jók a reklámjai, fogy is rendesen.

er.pé ser 2012.04.08. 14:34:21

Tisztelt Kolléga ! Gratulálok a Rizmajer sörfőzdének hogy sikerült egy igen nívós étterembe a termékével bekerülni így már nem vagyok egyedül a Budapesti magasan jegyzett éttermek palettáján akinek a sörét az ott megforduló külföldi vendégek szívesen fogyasztják és nagyra értékelik a fáradozásainkat.

bpe 2012.06.19. 07:06:48

"Cefrézés

Speciálisan kezelt vizet adnak a megőrölt malátához és az ihatóságot kedvezően befolyásoló, különleges minőségű kukoricagrízhez." /dreherrt.hu/

-kk- 2012.06.19. 21:10:40

@bpe: hát gratulálok
gyönyörű egy társaság
süti beállítások módosítása