HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Szebeni Ászok

2008.08.05. 20:08 -kk-

magyar világos sör


Az, hogy a magyar kisüzemi sörgyártás gyakorlatilag tökéletes ismeretlenségben tengődik, bárminemű marketing, piachányad és hasonlók nélkül, alapvetően ugyan nyilván rossz, az a jó oldala azonban tagadhatatlanul megvan, hogy érdekes meglepetésekkel tud szolgálni - most például akkor, amikor a KK épp borzazstóan unatkozott és arra bukkant az internet egy már elfeledett sarkában, hogy Budapesten is vannak házi sörfőzdék. Ez persze nem volt alapvető felfedezés, hiszen például az ER-PÉ Bt bűntetteiről itt, a blogban meg is emlékeztünk korábban, a csepeli Rizmayer Sörfőzde léte mégis eddig kimaradt valahogy radarunk alól. Ami igazából nem meglepő, ugyanis (például a már említett Peter's Blackkel, vagy a már szintén említett Rotburger sörökkel ellentétben a Szebeni Ászokkal, mint a főzde egyedüli termékével, a KK eddig összesen egyszer találkozott, amikor erős elhatározással elvándorolt a Szebeni utcába és becsöngetett a sörgyárként funkcionáló pincegarázsba egy üvegért.

Itt érdemes megállnunk, sőt, az emelt stilisztikai hatás kedvéért még új bekezdést is kezdenünk, ugyanis az üveg önmagában egy ipartörténeti emlék, leginkább mondjuk a kora kilencvenes évek fröccsöntő- és Paintbrush-szakmunkásainak tevékenységéről: kétliteres zöld PET-palack, lehengerlően, felfoghatatlanul dilettáns cimkével; és mindezen halmozott jelzők helytállóságáról ezen a linken az odaszánt olvasó személyesen is meggyőződhet. Érdekessége látatlanban is a Szebeni Ászoknak, hogy, és itt betűhelyesen idézzük a hátcímkét, 'csak természetes Magyar alapanyagok felhasználásával készült', valamint hogy pasztőrözetlen, olyannyira, hogy az augusztus 4-én vásárolt üveg 15-éig volt csupán szavatos - bár igaz, a hőskor nyolcnapos határidőihez képest ez is előremutató teljesítmény.

Ízéről és illatáról már nehezebb hasonlóan plasztikus szóvirágokat hajtogatni, tekintve, hogy amint kinyitjuk az üveget, elsőként a nemrég felmosott sörgyárfolyosókra emlékeztető mosószeres--savanykás cefreszag borítja be az érzékeinket, a kóstoló szemei előtt erjesztőkádakban szorgoskodó takarítók jelennek meg, egyfajta transzpercepciós rímként a Csepel Művek rohadásban is végtelenül indusztriális hangulatú közelségére, egyúttal értelmetlenhez közeli mondatokat csiholva ki. Íze kezdetben épp olyan, mint a szaga, a könnyű, egyúttal az említett jegyeket magukon viselő kortyokat csak a végükön cizellálja némi malátás felhang. Komlóízre csak halvány nyomokban bukkanunk, majd az utóíz ismét az unásig ismételt kezdőjegyeket hozza vissza; a sörgyári cefrét, ami mindenképp virtuóz teljesítmény, hiszen a KK például nem is tudja, hogy az milyen, mégis rá asszociál.

Minden jegyében, megjelenésében és ízében egyaránt a kannás borokat juttatja az egyszeri sörtesztelő eszébe, és annyira kínálkozó ziccer a 'tájjellegű' szó, hogy egyszerűen nem lehet nem leírni. Szinte biztos, hogy ennek megfelelően csepeli vízből készül, bár igazából nem is érdekes, a magyar víz úgy általában nem szokott ideális lenni sörfőzésre, de a Szebeni Ászok nem is állít magáról tökéletességet: őszinte a zöld műanyagkupaktól az utolsó savanykás és immár szénsavmentes kortyig. Két pont, de csak azért nem egy, mert egyéni, és minden tragikuma ellenére is jobb, mint a mainstream szarsörök.

Alkoholtartalom: 4,3 V/V %

2008. 08. 05.

18 komment · 1 trackback

Címkék: magyar világos kisüzemi kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr17602407

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Promontor nagy kézművessör tesztje: az "ivósörök" 2014.10.05. 09:15:22

Sörforradalom van honunkban, mint tudjuk. Szaporodnak a honi kézműves sörök. Az első főzdefeszten még nagy szenzáció volt armando IPÁja (IPA  = Sápatag Indiai Ser, szabad fordításban), mivel hogy saccperkábé az első teljesen magyar IPA volt (a Serforr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MR 2008.08.05. 20:37:51

Mennyi ilyet megittunk gyerekkorunkban.. :D

Peter 2008.08.05. 21:06:28

Szerintem a Szebeni Ászok egyáltalán nem rossz sör.
Lehűtve a nagy melegben igen jó. A negyedik üveg után meg isteni. :) P

Viktor 2008.08.05. 21:53:03

A Szebeni Ászok tökéletes példája a hagyományos értékeket képvielő minőségi tradicionális sörgyártásra.

Amikor elősször találkoztam vele nem akartam elhinni, hogy a mai budapesten is van realitása a profi házi sörfőzésnek. (ennek már majd 8 éve és az idő nem engem igazolt.)

A cikk a sör mellett nem tesz említést a Szebeni Ászok előállításának folyamatáról, sem a VPOP által elfogadott és folyamatosan elleőrzött, a HACCP minőségi követelményeit is szem előtt tartó számítógépes ügyviteli szoftveréről. Na de mindegy, ez úgyszintén hozzájárul a Szebeni sikeréhez.

Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Az_Balu 2008.08.05. 23:45:53

miért nem mellékeltek képeket? kicsit feldobná a blogot. szerintem

neutrotoxin 2008.08.06. 01:47:41

már nyolc évvel ezelőtt is első nekifutásra érezted benne a számítógépes ügyviteli szoftvert? vagy azt csak később kezdték belekeverni?

viktor, nem egyszerűbb azt írni, hogy vegyétek a sörömet?

Kazimír 2008.08.06. 07:24:02

Valóban, egy kép hasznos lenne, ha már megemlékezünk a külcsínyről is..

phaidros · http://konzervatorium.blog.hu 2008.08.06. 08:16:14

Van link a cikkben, ahol meg lehet nézni, de érdemes lenne használni a blog.hu filemanagerét, és a képbeszúrási lehetőséget...

Aradebil 2008.08.06. 09:12:57

Szebeni Ászok nagyon jó sör,annyi pénzért bőven megéri.Csapolt változatát erősen vizezik,ami igazán nem ront az élményen,viszont úgy csúszik hogy csak na:)
Csepel Power!

Бабаяга 2008.08.06. 09:16:22

Csepeli kisvállalkozó, aki csak a családja megélhetéséről akara gondoskodni és nem dédelget nagy álmokat. A családi ipari hagyomány, a szódázás már nem működik, új utat kell keresni. A ser születésekor (én több, mint 12 éve nem ittam belőle) Csepel a mélynyomorba süllyed: munkanélküliség, kiköltöztetések a panelekből stb. A leleményes vállalkozó rájön, hogy ezt nem lehet józanul elviselni: sörfőzdét nyit és nem csalódik: villanyra nem, de sörre futja a népeknek. A cég csak odáig fejlődik, hogy a helyi kisbüdös boltokban kapható a nedű, illetve ma már két "mintaboltja" (kocsma) is van a vállalkozásnak.
A sör szerintem nem a fejlett ízlelőbimbókkal megáldott értelmiségi réteget célozta meg, hanem a helyi plebset.
Érdemes lett volna írni magáról a házról, miként illeszkedik be a környezetébe.

Winkle · http://amiga.hu 2008.08.21. 19:05:00

Ki volt ez a majom, aki ezt a faszságot összehordta??? Tisztázzunk vmit: 1- sosem kóstoltál egyetlen egy Szebenit sem. 2- zavar, hogy kicsit hasonlít a neve az Ászok tradicionális (alja) sörre. 3- sosem jártál Csepelen. 4- az összes komment eddig pozitívan nyilatkozott a Szebeniről. 5- imádom az akadékoskodó kritikusokat, akik beleszólnak olyanba, amihez közük nincsen...

-kk- 2008.08.21. 22:34:29

drága winkle,

0.) ha kíváncsi vagy, hogy ki hordta ezt össze, írj e-mailt,

1.) de, kóstoltam szebenit, ilyennek találtam az üvegest. a csapolt kellemesebb.

2.) az Ászok elnevezés csak a te képzeletedben egy bizonyos "tradicionális (alja)sör", a valóságban egy gyártási technológia,

3.) szerintem furcsa lenne egy budapestitől, ha még sohasem járt volna csepelen, másrészt a cikkben említem is a házat, ahol főzik, de ez ne zavarjon össze ;)

4.) helyes, éljen a lokálpatrotizmus,

5.) és szerinted akkor kinek van hozzá köze?

+1.) mindig igazi élvezet a hozzád hasonló kommentekre válaszolni, bár kicsit lelomboz a tudat, hogy valószínűleg ahogy végeztél a fröcsögéssel, többet nem térsz vissza és nem olvasod már a választ.

Winkle · http://amiga.hu 2008.08.23. 17:30:32

Behányok még több faxságot, ha szeretnéd!

-kk- 2008.08.23. 18:34:39

tégy kedved szerint, én mindig kiváncsi vagyok mások tapasztalataira is

Relax 2008.10.04. 20:03:54

Szerintem jó sör ...

-kk- 2008.10.07. 00:41:15

van kedved érvelni is emellett?

Anonymus-for-president 2012.03.21. 00:15:56

Ez egy egyszerű sör, de semmi probléma nincs vele. Az írásod nekem nagyon negatívnak hangzott. Tényleg a legmodernebb technológiával készítik a söreiket, igen, bővült a portfólió, már van búza, meg valami barna sörük is.
Maradva a Szebeni Ászoknál: Ár/érték arányban nagyon jó és igen, nyáron nagyon jól tud esni néhány frissen csapolt Szebeni!!!

-kk- 2012.03.21. 09:39:00

@Anonymus-for-president: ezzel a konkrét, három és fél éve vásárolt, majd frissiben elfogyasztott példánnyal bizony volt probléma. Tudtommal a modernizáció eleve csak a kóstolás kelte után állt be.

Egyébként a búza kukoricás lesz, a barna meg porter:
komlo.blog.hu/2012/03/19/rizmajer_cortez
komlo.blog.hu/2012/03/20/rizmajer_cingulus_porter
süti beállítások módosítása