HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Birra Peja Pilsner

2012.05.12. 18:49 -kk-

koszovói világos sör


Az elmúlt két borsodis újrakóstolást követően ma visszatérünk a nehezen beszerezhető sörök kóstolásának nemes hagyományához. Eszközül egy nem is annyira exkluzív, mint inkább egzotikus alanyt fogunk felhasználni - amiről igaz ugyan, hogy Koszovó legjobb söre, de mivel a szóösszetételből a 'legjobb' tag hitelén jelentősen ront, hogy az országban összesen kétféle alkoholos sört főznek, végül mégiscsak a 'Koszovó' tagon marad a hangsúly. Az albán söripar közepes mélységű ismeretében ugyan nem tűnik valószínűnek, hogy különösebb meglepetések fogják érni a KK-t, de azért annyira semmiképp nem vagyunk immunisak a szenzációhajhászatra, hogy kihagyjuk a lehetőséget egy európai állam komplett sörkínálata felének egy menetből való kipipálására.

Főleg, hogy beszerzése a feltételezhetőnél nagyságrendekkel kisebb problémákba ütközött: amikor néhány hete - pályafutásunk során elsőként - meglátogattunk egy sörcikkgyűjtő találkozót, néhány ott jelen lévő szerb úriember kínált mindenféle egzotikus balkáni söröket cserére. Köztük volt a Birra Peja is, ami akkor ugyan tökéletesen ismeretlen volt még a KK számára, és ugyan elhoztuk, de ettől még mostanra sem érezzük magunkat sokkal inkább képben. Ebben persze szerepet játszik, hogy sok érdemi tudnivalót a vájtfülűbb sörbarátoknak sem kínálhana sörünk - túl azon, hogy már nevében gyönyörűen szimbolizálja Koszovó eszenciáját. Peja ti. egy 90% körüli albán többséggel bíró város, amit szerbül Peć néven szokás ismerni, már csak amiatt is, mert előbbi paramétere ellenére a Szerb Ortodox Egyház egyik legfontosabb központja is egyben.

Mindez persze nem jelent semmit, hiszen Koszovó nem Belgium, hogy kolostorok alapján próbáljunk sörfőzdéket keresni, de legalább ad valami minimális hátteret múltjára szemlátomást büszke ("1971 - Kosova's Finest Beer") sörünknek. Mindezek után, az érdemi leírások világába átkanyarodva, a Peja Pilsner eleinte répacukorra emlékeztető zöld-malátás illattal támad, pedig semmiféle pótszer nincs benne, címkéje tanúsága szerint akár a bajor tisztasági törvény szerint is főzhették volna. Ízében ez utóbbi párhuzam már sajnos kevésbé érvényesül: vasas víz, bárminemű koncepciótól tökéletesen mentesen összedobált nagyüzemi sörkarakterek (úgy is, mint alig felismerhető, extrudált rizsszeletekre emlékeztető malátaédesség, majd tipikusan ostobán-féldimenziósan intenzív ipari komló. Majd, mindezek után, végezetül a nagy semmi. Nem meglepő a végkifejlet: tökéletesen koncepciótlan és karaktermentes mediterrán ivósör, aminek az egyetlen előnye, hogy direkte nem rossz. Viszont nem is sör, csak valami annak tűnő, jellegtelen lé.

(És még így is ez a jobbik a két Peja-sör közül, dacára hogy a másikat Premiumnak hívják.).

Alkoholtartalom: 4,2 V/V %

2012. 05. 12.

 

1 komment

Címkék: világos koszovói másfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr184504461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2012.05.15. 10:53:17

A horvát Adria nevű sörnél biztosan nem rosszabb. :) Nálam az az alja a balkáni sörfőzésnek.
süti beállítások módosítása