HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Sörök a Möszjő vödréből Way to Amarillo

2014.06.16. 23:46 -kk-

magyar ale

SMV_way_to_amarillo.JPGEredetileg csak szabadkozásnak szántuk, amikor a legutóbbi, újfent francia sört tárgyaló cikkünkben felemlegettük, hogy mostanában sosem sikerül belefutnunk palackozott magyar újdonságokba – mégis abszolút jól jártunk vele, ugyanis a Sörök a Möszjő vödréből csapat nem sokkal később felvette blogunkkal a kapcsolatot, és felajánlotta, hogy szívesen mutat mintát két sörükből. Ez meg is történt, és mivel a Way to Amarillo újdonságnak számít, a Professor von Mannheim pedig nem, a KK úgy döntött, inkább az előbbit teszteli blognyilvános formában. Mint neve is sejteti, ez egy single hop IPA.

A Sörök a Möszjő vödréből egyike a kevésbé ismert vándorsörfőző formációknak, három tagja van és a Legenda Sörfőzde kapacitására támaszkodik. Korábban két sörük jelent meg kereskedelmi forgalomban: a már említett Professor von Mannheim, egy amerikai IPA, valamint a Mrs. Wheeler, egy angol porter. Az újabb hullámos vándorsörfőzdék átlagához képest kevésbé a hipszter, inkább a szürreális vonalat képviselik dizájnjukban, ami a random sörneveken és a megmagyarázhatatlan brandnéven kívül elsősorban a sajátos, bajszos lamantinra és bajszos vödörre egyaránt emlékeztető logófigurában jelenik meg. Ez a valami a koronazárakra ragasztott matricákon is ott figyel, ami üdítő kivételt jelent az egyszínű kupakokkal uralt magyar kisüzemi sörvilágban.

Kibontjuk, kitöltve opálos és határozottan vörösbe hajló színű,. közepesen tartós, de erős, halványbézs habbal. Illatában száraz, kissé pörkölt maláta, illetve szikár, parfümös, nem túl intenzív komló érződik. Íze kezdetben valamiféle minimálcitrusos amerikaikomló-él, ami ugyan alig érződik, ellenben hamar egy elképzelt appalache-i fenyőerdő-hangulatba fordul. Kortyközéptájon már a pörköltebb, vajaskekszes maláta kap főszerepet, a kevésbé édeskés iskolából, de ez egyáltalán nem áll neki rosszul. Végül újra felülkerekedik a komló, elsősorban aromában robbantva, lime-os borókával, szájpadlásunkon jóval masszívabban érvényesülve, mint ízlelőbimbóinkon. Kiváló, intenzív IPA, ráadásul alaposan bemutatja az amarillo komlóvariáns aromás-citrusos stílusjegyeit. Magyar viszonylatban kivételesen letisztult, pengeéles karakter, semmi ízhiba, lendületes élmény, csak egy kicsit túlvezérelt, így a KK fejét például bőven eldugítja a komlóorgia. Mindez különösen a lecsengésben válik egyértelművé, ami annyiban kellemetlen, hogy igazolja, a Way to Amarillo sem tér el a magyar defaulttá váló komlóbomba-iskolától valamilyen visszafogottabb megközelítés felé. De legalább igazán jól van összerakva.

Alkoholtartalom: 6,5 V/V %

2014. 06. 16

4p.GIF

 

10 komment

Címkék: magyar ale félbarna ipa kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr636305196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gny_Sgt_Hartman 2014.06.20. 18:53:54

Ebben a pillanatban fejeztem be egy üveggel a Way to Amarilloból. Egy kicsit meg vagyok illetődve. Nagyon kellemes illata van (egyik nagy kedvencem az amarillo), kitöltve egy komolyabb búza sör is megirigyelhetné annyira sűrű. Viszont ezután kezdődnek a problémáim, habja nincs, semmi szénsavas nincs benne. Ettől nekem egy elpangott átlagos Ipának érződik. Lehet, hogy csak én jártam így vagy ez normális? Van még egy üveggel belőle, kíváncsi leszek rá....

SoMoVo 2014.06.20. 22:28:14

@Gny_Sgt_Hartman:
szia!
köszi az észrevételt, nem nem teljesen normális. sőt!

amit tudni kell: a way to Amarillo (a legtöbb kisüzemi főzettel ellentétben) egy palackerjesztett sör, a szénsav a palackban történt másodlagos erjedéssel kerül a sörbe, nem pedig CO2 hozzáadásával.

a főerjedésnél az erjeszthető cukrok nagy része alkohollá és CO2-vé alakul (ez utóbbi távozik a főerjedés során). a legtöbb sörfőzdében a szénsav a szódagyártáshoz hasonlatos módon kerül ezután a sörbe. De a palackerjesztésnél úgy történik a dolog, hogy a palackokba erjeszthető cukor kerül, amire ráfejtjük a sörlevet, így az előbbi erjedési folyamat újra lezajlik, de a zárt palacknak köszönhetően a co2 a palackban marad szénsav formájában.

így a következő hibák lehettek: nem került megfelelő mennyiségű erjeszthető cukor a palackba, vagy nem maradt elég életképes élesztő a palackban, vagy nem zárt jól a koronazár.

kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot a somovo2013@gmail.com címen, h személyesen is átbeszélhessük a problémát, esetleg azt is, h mivel tudnánk kompenzálni a hibás palackért.
köszi szépen

Sörök a Möszjö Vödréből

alehunter 2014.06.21. 00:31:27

@SoMoVo: mondanám ennek tükrében, hogy nekem is gondom volt vele :-) de sajnos el kell ismernem, hogy egy tökéletes IPA (én is üvegest kóstoltam, a Főzdefeszten kimaradt), a jelenleg elérhetők közt a legjobb háromban mindenképp benne van :-) gratulálok hozzá!

SoMoVo 2014.06.21. 06:50:28

@alehunter: :) köszönjük szépen!

Gny_Sgt_Hartman 2014.06.21. 10:37:19

@SoMoVo:

Szia!

Tegnap este nem hagyott nyugodni a dolog, így felbontottam a másik üveggel is. :)
Innentől kezdve viszont biztos, hogy az első üveg hibás volt. A két kóstolt sörnek semmi köze sem volt egymáshoz. A második már szép habot gerjesztett, kellően szénsavas is volt és így már az íze is kiváló volt!

alehunter 2014.06.21. 23:26:20

@SoMoVo: én köszönöm az élményt! :-)

sovesztomesz 2014.06.23. 09:02:00

Porternek is elmegy :-)

kcksnrkcksnr 2014.06.26. 07:11:23

Ha palackerjesztett akkor legalábbb 1 napig hűtőbe kéne hagyni fogyasztás előttt, hogy elnyelje a szénsavat a sör. Szóval lehet nem volt semmi baja az elsőnek se.

Agentorange 2014.06.27. 18:16:47

@kcksnrkcksnr: Nálam két napot állt a hűtőben mind a két üveg. Feltételezem a boltban is állt egy pár napot.

Csabával már megbeszéltük mi lehetett a probléma. Szerintem az ilyen hibákat ki fogják küszöbölni a jövőben.

És még 1x sok sikert nekik! Nagy kíváncsisággal várom a következő főzeteiket.

Gny_Sgt_Hartman 2014.06.27. 18:18:44

@kcksnrkcksnr: Bocs nem azzal a nickel írtam amivel szoktam, tehát:

Nálam két napot állt a hűtőben mind a két üveg. Feltételezem a boltban is állt egy pár napot.

Csabával már megbeszéltük mi lehetett a probléma. Szerintem az ilyen hibákat ki fogják küszöbölni a jövőben.

És még 1x sok sikert nekik! Nagy kíváncsisággal várom a következő főzeteiket.
süti beállítások módosítása