HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Legenda Bak Mici

2015.01.28. 13:38 -kk-

magyar félbarna búzabaksör

legenda_bak_mici.JPG

Úgy hozta a készletünk, hogy megint Legenda-sört kóstolunk, bár a legutóbbi cikktől eltérően most egy vegytisztán legendás berkekben fogant példányt, ráadásul olyat, amiből már korábban is főztek. A Bak Mici névre keresztelt búzaduplabak először 2013 őszén debütált, nem túl nagy visszhanggal. A KK akkor nem kóstolta, így most, a második főzésnél, elhatároztuk, hogy pótoljuk az elmaradást.

Az első meglepetés, hogy szemben a címke állításával sörünk egyáltalán nem világos, inkább sötét rubinvörös, tetején bézs, tartós habbal. Illata konfúz, kicsit szénsavasan szúrós, kicsit alkoholos, kicsit édes, kicsit istállószalmás, összességében nem bontakozik semmilyen domináns karakter. Az első pár kortyot még relatív hidegen kóstoljuk (és a relativitással még szerényen is fogalmaztunk: 12 °C körül), ekkor a sör még egyáltalán nem nyílik ki, íze minimális. A kibontakozáshoz kell egy kis idő, de utána is meglepően könnyen iható, főleg típusa és alkoholtartalma fényében. Méz, kakaópor, karakteres alkoholmeleg, illetve minimális és illanó kortyeleji citrusosság jelenik meg: utóbbi képviseli nyilván a búzasör-, előbbiek pedig a baksör-karaktert. Szájérzete krémes, ami főleg az intenzív, habos szénsavasság segítségével válik feltűnővé. Ja, komló lényegében nincs, ami a hagyományos stlíusértelmezés szerint nem is baj, de a teljesség kedvéért érdemes megjegyezni.

Meglepő, de összességében valamelyest vizesnek hat, így, bár nincs benne semmi hiba, és kellemes élmény, 100%-osan feledhető, csupán a kortyvégi búzaélesztős borsosság ad egy kis matinényi izgalmat. Legalábbis az üveg első feléig ez a helyzet, de utána, amikor a hőmérő tanúsága szerint már 16-17 °C körül járunk, kicsit olyasféle fűszerességbe hajlik az említett borsos jelleg, mint amit számos vörösbortípusból is ismerhetünk. Ettől továbbra is könnyen iható marad, de sokkal szebb komplexitást mutat.

A Bak Mici változatlanul viszonylag híg, nem is lesz felejthetetlen, meg hát eleve kicsit irreális, hogy olyan hőfokon legyen élvezetes egy sör, amin átlagos esetben tulajdonképpen senki nem fogja fogyasztani főleg akkor, ha még közelítően sem esik szó ajánlott fogyasztási hőmérsékletről a csomagoláson. Ettől viszont még igazságtalan lenne lehúzni, hiszen ha ugyanezt a sört 4000 forintért kaptuk volna, egy pezsgődugós 0,75-ös palackban, valamilyen izgalmasan avantgárd címkével és háttértörténettel, egyből négyzetesen hitelesebbnek gondolnánk. De hát amíg emberek isszák a söröket, ez így lesz: a magunk részéről annyival segíthetünk az optika torzulásának kompenzálásában, hogy az értékeléskor figyelembe vesszük a jelenséget.

Alkoholtartalom: 8,2 V/V 5

2015. 01. 28.

4p.GIF

12 komment

Címkék: magyar búza félbarna bak kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr597116049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.28. 17:50:17

Pont a Weihenstephaner Vitussal akartam összekóstolni, csak jól leejtettem az egyik palackot, így - kihabzott egy 2/3 üveg. Sztem nagyságrendekkel szebb a tavalyi főzetnél, abban a savanyított maláta miatt enyhe disszonancia volt, bár én azért azt is szerettem - ez megfontoltabb és teltebb, meg bak-osabb sorbuvar.blog.hu/2013/12/19/malna_a_la_pityu_bak_mici_buza_duplabak_a_legendatol

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.01.29. 08:55:48

@pif: OK, a réginél jobb, de a Rizmajerhez képest milyen. Nekem a régi annyira nem tetszett, hogy véletlen se innék újra, de ha azt mondod, hogy kezd a Rizmajer közelébe jutni (bár az itt ötpontos volt), akkor teszek esetleg egy bátortalan kísérletet.

-kk- 2015.01.29. 09:27:52

@lilakutyak: Mármint a Rizmajer Búzára gondolsz? Arra szerintem a Bak Mici nem is hasonlít, sokkal lágyabb és édesebb, sokkal kevésbé búzakarakteres és komlós.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.01.29. 13:51:53

@-kk-: Nem is úgy értettem, hanem pontban. Hogy érdemes-e adnom még egy esélyt egy potenciálisan savanyú sörnek, ami korábban nem is tetszett?

-kk- 2015.01.29. 16:35:47

@lilakutyak: szerintem nem tartozik a Legenda Top 10-be (optimális állapotú söröket alapul véve)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.01.30. 08:45:28

@-kk-: nagyon diplomatikus vagy, ismernek, mi? :D

-kk- 2015.01.30. 09:01:23

@lilakutyak: a Smaklig Maltid óta a hideg sört is megfújom!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.02. 13:17:39

@-kk-: :)
@lilakutyak: sztem jobb, mint a régi, nem egy Aventinus, de inkább bak, mint búza. én a Legendánál most a 4 Sterne új főzetére szavaznék, nagyon szép harmonikus lett, a sörvacsin pénteken is nagyon szerette mindenki, és úgy 8,2 az alkoholja, hogy nem lóg ki, és a komló-maláta egyensúly is szép, és még az illata is szép német komlós. És reméljük, nem fertőződik be, bár most - úgy hallottam - pár sört pasztőröznek a Legendánál...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.02.02. 13:54:44

@pif: Nekem most a Hableány jön be nagyon. Össze kellene kóstolnom a Kolibrivel, a Repetával meg a Hopfanatic APA-val (bár nekem meglepő módon az tetszett legkevésébé, holott Tomi komlóban eléggé otthon van:)). El is megyek a héten a boltba... De ha belefutok a 4Sternébe, veszek egyett, mert a Bakker is eléggé ott van, és gyanús, hogy esetleg rokon a két söralap.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.02. 15:14:16

@lilakutyak: most kaptam egy Bakkert, de még nem értem utol magam. A hableány szépen össze van rakva, de nemem nem jön be a beletett komló(k) aromája - ez viszont személyes nyűg, nem a sör a hibás.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.03. 09:07:35

@lilakutyak: a citra amúgy bejön, de a csapról kóstolva olyan együttállása volt a maláta és a komló ízének, amit éreztem, hogy harmonikus, de nem ízlett
süti beállítások módosítása