HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Black Mamma

2015.07.19. 20:56 -kk-

magyar ízesített stout

black_mamma.JPG

Vannak bizonyos sörtípusok, amiket az ember ösztönösen inkább asszociál a kánikulához, és ennek megfelelően harminchat-harminchét fokban – egyéni preferenciái alapján – inkább bajor búzasöröket, witbiereket, cseh tízeseket, illetve american pale ale-eket inna. A KK feltételezései szerint a kávés stout nem biztos, hogy az efféle kánikulakompatibilis sörök közé tartozik, most mégis egy ilyenről fogunk írni, ugyanis a Black Mamma azon sörök egyike, amikkel még a 2015. júniusi, kilencedik Főzdefesztet megelőző kis kötetlen előkóstolón találkoztunk, ekképp pedig már másfél hónapja érleljük a hűtőnkben, és egyre aktuálisabbnak érezzük írni is róla, nehogy esetleg egyszeri főzetnek bizonyuljon, és eltűnjön időközben a piacról.

A legtöbb sört, ami blogbejegyzéssé érik, a KK akkor kóstol először, amikor ír róla – sőt, az esetek jelentős hányadában utoljára is, főként mióta ilyen magas fordulatszámig jutott a magyar kisüzemi és gerillasörfőzés termékenysége, és hetente több új sör is megjelenik. Ez persze, mármint az egyszeri kóstolás, módszertani szempontból távolról sem tökéletes (és ezt igyekszünk olyannyira nem titkolni, hogy a blog nevében is megjelenik némi utalás az értékeléseink mérési pontosságára). A Black Mamma ilyen szempontból kivétel, hiszen a már említett előkóstolón volt szerencsénk hozzá elsőként. Azt viszont nem tudjuk, hogy ez előny-e vagy hátrány.

Hiszen az egyszeri kóstolásból fakadó pontatlanságokat akkor tudná javítani az újrakóstolás, ha lennének jegyzeteink (mint ahogy nincsenek), ne adj'Isten valamilyen kvantitatív értékelést is végeztünk volna (mint ahogy nem végeztünk), így legalább az objektivitás látszatát bele tudnánk vinni a két kóstolás együttes értékelésébe (nem tudjuk). Ennek híján annyi azzal, hogy ittuk már a ma kóstolandó sört, annyira megyünk csak, hogy vannak bizonyos homályos emlékeink, milyennek éreztük másfél hónappal ezelőtt a Black Mammát. Emiatt pedig persze valamennyire óhatatlanul ezeket az emlékeket fogjuk most is felfedezni vélni. Az emlékek természetesen nem túl részletesek, nagyjából annyira csak, hogy „jó”, „komplex”, „kávés”, illetve „stout”. A cél értelemszerűen az, hogy mindezt pontosítsuk ezúttal egy hangyányit.

Amit még a sörről úgy általában érdemes lehet megjegyezni, leginkább az, hogy abszolút koprodukciós termék, az Élesztő Sörműhely elnevezésű, erősen Főzdefeszt-közeli ernyőszervezet főzette a Hara'Punk gerillafőzde bevonásával a jászapáti Guri Sörfőzdében, Mikszáth téri Lumen kávézó biztosította kávéval. Igazából elsőre egy kissé megrémültünk, amikor a Lumen szerepvállalását akartuk kideríteni, mert úgy tűnt, hogy a blackmamma.hu-n csak a nyitóoldalon megjelenő hétperces videó áll rendelkezésünkre tájékoztatásnak, de aztán rájöttünk, hogy lefelé scrollozva van még tartalom bőven. Az mindenesetre jó irány, ha egy sörnek van honlapja.

Kitöltve átlátszatlan barnásfekete, sötétebb bézs habbal és elsőre egészen furcsán ható, cigarettacsikkre emlékeztető savanykás-füstös illattal, gyaníthatóan a kávé és a stoutfajtajelleg pörkölt árpa kölcsönhatásából fakadóan. Belekortyolva elsőre a könnyű, jól csúszó test tűnik fel, mérsékelt szénsavassággal, és csak utána jön a közepes komplexitású, de igencsak intenzív ízvilág. A stoutos szárazságot szemvillanás alatt a kávékeserű és -gyümölcssavasság váltja fel, majd a korty vége valóban leginkább egy selymes, dűlőszelektált hipsztereszpresszóra emlékeztet. Ez utóbbi értékelésében jelentős versenyhátrány, hogy a KK számára a kávékóstolás világa tökéletesen ismeretlen, így inkább meg sem próbáljuk az üvegen szereplő Burundi-Brasil felirat – mint kávéfajta – értelmezését, nem merészkedünk Mesehabbal Zsombor kolléga birodalmába. A komló teljesen háttérbe szorul, alig érzékelhető.

A végeredményen mindenesetre jól tükröződik az évekig tartó kísérletezés, amit a hara'punkos Simonfai Balázs említ a Black Mamma honlapjának vezérvideójában. Igazán harmonikus és egyedi sört sikerült összehoznia a megvalósulás fölött bábáskodó számos résztvevőnek, amiben olyannyira közérthetően és szépen jelenik meg a stout és a kávé összhangja, hogy azt egy olyan, például magunkfajta kóstoló is értékelni tudja, akire a legkevésbé sem igaz a Black Mamma-honlap „Csak kávéivóknak!” felszólítása.

Alkoholtartalom: 6 V/V %

2015. 07. 19.

4,5p.GIF

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fekete barna ale stout ízesített kisüzemi négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr507639716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása