HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Dreher Amerikai Komlós

2016.09.23. 20:23 -kk-

magyar világos sör

dreher_amerikai_komlos.JPG

Látszik, hogy régóta fut a Kontár Komlókutató blog, folyton ismételjük magunkat. Két éve, 2014-ben például elmentünk az akkor először megrendezett Dreherfesztre, ahol a Dreher különféle Alkalmi Különlegességekkel készült a látogatók kedvében járni, többek közt a Hidegkomlós nevet viselővel. Mivel a rendezvény nem illett annyira a blogunk keretei közé, megírtuk a tapasztalatainkat a Sörbúvárra. Aztán eltelt egy szűk év, és úgy döntöttek a Drehernél, hogy fixen piacra is dobják – így immáron már itt, a KK hasábjain is írhattunk egy kóstolót a Hidegkomlósról.

Most nagyjából ugyanez történik, csak rutinosabban és gyorsabban: idén is szervezett egy sörgyári fesztivált a Dreher, a KK kiment rá megkóstolni az aktuális Alkalmi Különlegességeket (köztük egy Amerikai Komlós nevezetűt), megírta a Sörbúvárra a tapasztalatait, majd egy hónap elteltével rendes, boltban kapható módon is megjelent ugyanaz az Amerikai Komlós. Persze vannak különbségek is: míg a Hidegkomlósról már az első pillanatokban úgy gondoltuk, hogy többé-kevésbé legitim, egyúttal – magyar viszonyok között – mindenképp újszerű és formabontó sörről van szó, és ezt a gondolatot a rendes piacra dobás után is fenntartottuk, most nem biztos, hogy ugyanez a helyzet. Ezt írtuk tudniillik augusztusban az Amerikai Komlósról:

(...) nem is a genezise miatt érdekes: nyilván Columbus került a híres komlóágyúba, amit a két évvel ezelőtti Hidegkomlós sikerén felbuzdulva szerzett be a Dreher. A kérdés inkább az, mennyire áll összhangban a végeredmény a várakozásainkkal: és hát a válasz az, hogy semennyire sem. Az Amerikai Komlós nem sokkal különbözik a Classictól, elég homeopátiás [olvasd: költséghatékony] lehetett a hidegkomlózás. A standard Hidegkomlósnál még talán semlegesebb is, de lusta voltam és nem hasonlítottam össze élesben. (Talán az Amerikai Komlós fanyarabb) (...) ha hagyuk sokáig melegedni, és elég alaposan figyelünk, még az a hidegen adagolt komló is ott van, csak épp valószínűleg az alapsör nem alkalmas arra, hogy teret engedjen az – eleve szűkmarkúnak ható – hidegkomlózásnak.

A pontos eredettörténet tehát a következő: elsőként a Dreher alkalmi jelleggel készít egy hidegkomlós sört, ami azért jó neki, mert külön erjesztőkapacitás-szükséglet nélkül, a sima Dreher Classic eltérítésével el lehet készíteni. A sör sikert arat, ezért némi mérleglést követően vesznek egy hidegkomlózó eszközt (a komlóágyút) a rendszeres gyártáshoz, és bedobják az állandó szortimentbe, megtartva a kezdettől használt, karakteres citra komlót. A sör, bár a harmatos alapoknak köszönhetően nem szeplőtelen, de értékelhető próbálkozás. Az első szezon után azonban kiderül, hogy a citra komló túl értékes játékszer ahhoz, hogy nagyüzemi magyar sörökbe kerüljön – sőt globális hiány van belőle a túlkereslet miatt. Ezért 2016-tól egy hasonló, de érdektelenebb komlóval, calypsóval készül, és bár még mindig értékelhető sör marad, azért veszít a fényéből.

Ezen a ponton még többé-kevésbé érthető, mi a Dreher Hidegkomlós szerepe: a főzdéhez édesgetni azokat a finnyásabb sörivókat, akik valamennyire kacérkodnak a kézművesebb irányok felé, de azért nem akarnak túl sokat költeni. Meg úgy általában kiszolgálni azokat a sörivókat, akik jobban kedvelik a minimálisnál valamivel karakteresebb söröket. Persze anomáliák már ekkor is voltak: például fennmaradt a 2013-ban indított Dreher Nyári Komlós (lánykori nevén Summer Moment), ami citrusaromával próbál meg kitűnni a szokásos nagyüzemi lagerek közül, abszolúte öncélúan, valamilyen ismeretlen, de bizonyára létező és distinktív célcsoportra lőve.

Végül megjelenik egy újabb sör, a ma tárgyalandó Amerikai Komlós, ami ugyanúgy a különlegességpiacra látszik igyekezni, mint a Drehertől már ott lévő Hidegkomlós és Nyári Komlós – pedig ugyanúgy világos, ugyanúgy a komlózottságában különbözik a megszokottól, sőt épp ugyanúgy hidegkomlózott, mint a Hidegkomlós, csak nem calypso, hanem colombus komlóval. Itt már feladtuk annak a kibogozását, milyen márkastragégia szerint áll egymás nyakára ez a három sör, de hát nem is nekünk kell aggódni emiatt.

A lényeg, hogy itt az Amerikai Komlós, van rajta ugyanolyan kis gourmetoid értékelőskála, mint a márkatársain (illatintenzitás, ízintenzitás, komlókeserű), és a három tengelyből kettőn ugyanolyan értékeket képvisel, mint a Hidegkomlós. Igaz, illatintenzitásban nem nyolc, hanem csak hat pontot hoz a tízből. Óriási különbségnek hangzik – de mivel még mindig a dreherfesztes kóstolási emlékeink alapján előítéleteskedünk, így a biztonság kedvéért kibontjuk a szűrt-pasztőrözött, dobozolt verziót is, és újraértékeljük.

Kitöltve halvány aranysárga, teljesen tükrös sör (értelemszerűen épp ugyanúgy, mint a Hidegkomlós vagy a Classic), habja sűrű, kisszemű, és relatív terebélyes, de múlékony. Illatában kissé dinnyés, trópusigyümölcsös komló dominál elsőre, de a karakteresség hamar alábbhagy, és csak a kukoricagrízes alapsör enyhén savanykás szaga marad, némi parfümös maradványkörítéssel. Ízében még minimálisabb az egzotikuskomló-karakter, a halovány citrusos, passiógyümölcsös vonások teljesen beleolvadnak a sima Dreher eurolageres alapízébe – ha már valamire, akkor talán ecetes zölddinnyére emlékeztet leginkább a két ízirány eredője. Lecsengésében még viszonylag határozott komlókeserű érződik gégetájon, illetve a kortyot is végigkíséri némi parfümös trópusigyümölcs-aroma, de a fő megállapításunk nem változott: jóval közelebb áll az alap-Dreherhez, mint a Hidegkomlós. Persze megkülönböztethető, és ha a két különlegeskomlós változat közül ez lett volna az első, biztos jobban lelkesednénk érte, de a termékfejlesztés tényleges időrendje fényében nem igazán értjük, mire jó az Amerikai Komlós. Esetleg azoknak érdemes a Hidegkomlós helyett ezt választani, akik szeretik a parfümösséget, és nem bánják, ha tényleg csak egy egészen apró csavarral kell beérjék a megszokott alapsörökhöz képest.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2016. 09. 23.

3p.GIF

4 komment

Címkék: magyar világos kőbánya hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9811738343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2016.09.24. 09:39:56

10-15 évvel ezelőtt egy csomó étterem vett vákuumozó masinát, és nekiállt szuvidolni, mert azt gondolták, ettől majd ők is jó étterem lesznek.

Valahogy így van most a Dreher a komlóágyúval is.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.09.26. 12:53:58

Szerintem meg felismerték azt, amit annakidején az okosabb sörboltok a kezmuvessorok.hu Facebook falán: ha mindig van valami híred, újdonságod, akkor pörög a neved. Nem hinném hogy a termék- vagy dizájnfejlesztés hatalmas összegeket merített ki, a marketing csak ismétlése a többiének, a felszínes fogyasztóban meg kialakul, hogy na a Dreher megint kijött egy újdonsággal, kóstoljuk meg, amíg a sörről hablatyolunk, addig sem kell a migráncsokat vagy a nácikat szidni.

Értékelhető piaci stratégia?

-kk- 2016.09.27. 21:27:44

@lilakutyak: Hát ha jelentős marketingaktivitás is társul a piacra dobáshoz, akkor biztosan - de én eddig nem vettem észre túl sok mindent. Persze az is lehet, hogy idővel kezdenek csak bele, bár az egyre múló ősz nekem nem tűnik a legideálisabb évszaknak egy hidegkomlós lager intenzív bevezetéséhez.

Beer Ninja 2016.09.28. 19:52:40

Szerintem nem szabad Dreher sört venni. :)
süti beállítások módosítása