HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Pécsi Sör Prémium Barna

2018.09.17. 22:05 -kk-

magyar barna sör

pecsi_sor_premium_barna.jpg

Blogunk szerkesztősége sajnos, mint kiderült, egy kő alatt él, így simán képes eltölteni két hónapot egy új, releváns nagyüzemi magyar sör megjelenését követően úgy, hogy még csak a szóban forgó sör létéről sem értesül, nemhogy kóstolná és helyre kis bejegyzést írna belőle. A Pécsi Sörfőzde új Prémium-sorozata kapcsán legalábbis pontosan ez történt velünk: míg az eddigi három megjelent tételt – a Lagert, a Pilst és a Búzát – próbáltuk a lehető leggyorsabban megneszelni, beszerezni és lekóstolni, addig a negyedikként megjelenő Barna létezése teljesen elkerült minket, pedig kábé júliusban kerülhetett piacra.

Persze ha mentegetni akarjuk magunkat, fordítva is feltehetjük a kérdést: hogyan akarhat egy sörgyár úgy „nagyüzemi” (ez esetben értsd: nagy kapacitású üzemben készült és relatív olcsón adott) prémiumsör-családot építeni, ha az újdonságait alig kapni valahol, ráadásul még észrevehető marketing sincs mellettük? Hiszen a Pécsi Sör-sorozattal közelebbi ismeretséget ápolni tényleg felér egy geocaching-bajnoksággal: ha szerény blogunk Prémium Lagert akarna inni, akkor még viszonylag egyszerű dolga lenne ugyan, de Prémium Pilst már rég nem látott sehol sem. Ha Prémium Búzára vágynánk, akkor a közeli Intersparba érdemes mennünk (ahol viszont ezen kívül csak Lager van), míg ha Prémium Barnát vásárolnánk, akkor csak a középtávoli Auchanhoz fordulhatunk (ahol ezen kívül más Pécsi Prémium mintha nem is lenne polcon). Nevezetjük persze ezt a sajátos terítési gyakorlatot akár a fogyasztó elköteleződéssel egyenértékű, interaktív, kalandjellegű bevonásának is, de azzal kapcsolatban vannak kétségeink, hogy ebben a modellben van-e az igazi biznisz.

Na de vissza a Prémium Barnához: a legelső kérdés nyilván az, hogy miért jelent meg. Hiszen amíg a többi prémium pécsi mind valami újat próbált mondani, legalábbis a meglévő szortimenthez képest – kukoricamentes világos, szűretlen világos, búza –, addig a Prémium Barna mellett ott van a gyanúsan hasonló, jó öreg Szalon Barna. Elsőként arra gyanakodhatunk, hogy csak szimpla átcsomagolás történt, hiszen még a két sör alkoholtartalma is azonos, de ezt hamar elvethetjük: míg a Szalon Barna receptjében még volt cukor is, addig a Prémiuméból már hiányzik. Szóval ha másban nem is, malátázottságában biztosan különbözik a két sör. De inkább arányaiban, mintsem összetételében: a szokatlanul részletes címkéből kiderül, hogy egyébként ugyanúgy karamell- és festőmaláta van jelen a – minden bizonnyal pilseni típusú – jelzőtlen „árpamaláta” mellett.

Színe vörösesen tükrös, középbarna. Kisszemű habja meglepően távol áll a fehértől, leginkább tejeskávé-árnyalatúnak mondhatjuk. Illata viszonylag híg, karamellesen-melanoidinosan édeskés, összességében kellemes. Az 5,8 térfogatszázalékos alkoholtartalomhoz képest meglepően könnyű ivású: laza kortyok nyitják enyhe, vajkaramelli értelemben vett diacetiles csúszóssággal, visszafogott ízintenzitással. Eleinte szuperhíg benyomást keltenek a kortyok, amiket idővel egyre erősödő karamellesség sűrít be, az égetett kandiscukros és a krówkás irányt egyesítetten képviselve, már-már túlzó koncentráltságot érve el a korty vége felé. Ezt szerencsére valamelyest ellensúlyozza a laza barna sörhöz képest meglepően jól kiérezhető kortyvégi, kontinentális hangulatú komlózottság, de a kóstolás végeztével ettől még leginkább úgy fogjuk érezni magunkat, mint aki úgy evett meg egy zacskó barna kandiscukrot, hogy közben sűrített tejjel öblítette le a szilánkokat. Ja, és zárásul azért a jelen lévő alkohol is képviseli magát némi toroktáji melegség képében.

A Prémium Barna tehát a geilség eddig nem ismert, sajátosan égetettcukor-központú megvalósítását prezentálja, amiben abszolút egyedi teljesítményt nyújt, és bár harmonikusnak nem mondanánk, aki szereti az ilyesmit, annak biztosan kedvére fog szolgálni. A KK például időnként biztos szívesen meg fog inni egyet-egyet, de egész estés prémiumbarnázásokra aligha vállalkoznánk.

Alkoholtartalom: 5,8 V/V %

2018. 09. 17.

3p.GIF

 

4 komment

Címkék: magyar pécs barna hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314246095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2018.09.18. 08:39:48

Csak hogy az APA-ról majd le ne maradj:
sorbuvar.blog.hu/2018/09/13/masodik_apank_pecsi_apa

Bár én nem iszom ilyet többet, de legyen szar másnak is.

-kk- 2018.09.18. 09:01:22

@lilakutyak: megvan, még egy hivatkozást is elrejtettem rá a cikkben! :3

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2018.09.18. 13:42:21

@-kk-: és tényleg, és a kulcsszó milyen finom kritika :D

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.09.22. 13:33:13

Érdekesen hangzik. Kedvelem ezeket a pécsieket. De úgy tűnik a kóstoláshoz meg kell várnom míg megnyílik Sopronban az Auchan.
süti beállítások módosítása