HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Szalon Barna

2007.08.01. 14:44 -kk-

magyar barna sör


A hagyományos barna sör valami miatt a hazai sörgyártás fekete rinocérosza, azzal a különbséggel, hogy nem a túlkereslet, hanem valami más konglomeratikus ok tüntette el, amibe valószínűleg beletartozik a tervgazdaság ízlésuniformizálási hatása, a gazdasági okokból történt modellkarcsúsítás, meg még száz dolog, a lényeg az eredmény; jelenleg a nagyobb sörgyárak közül csak a legjelentéktelenebben, a pécsiben főznek barna sört - tekintve hogy a Dreher söre bak, a Borsodi vagy tíz éve leállt a barnával, a Soproniban (és a vele szövetséges martfűiben) meg legfeljebb a ködös múltban volt ilyesmi.

Így aztán nincs saját pályán való összehasonlítás, marad a külföld, és bár a Szalon nyilván nem lesz egy Kozel Tmavý, azért elfogadható. Érezni benne az édeskés felhangokat, bár furcsa módon ugyanaz a keserű köntös mögött részben, ami a világosnál is már olyan feltűnő volt. Az utóíze leginkább egy bonbonmeggyre hasonlít, a fő hibája viszont az, hogy halvány emlékként megjelenik benne az a dianáscukros-finomszeszes felhang, ami olyan emlékezetessé tette a Peter's Blacket, ám azzal ellentétben zárásul meg vicces módon gesztenyés lesz. Meglepődnék, ha direkt, viszont összeségében egészen kellemes, minden hektikus ízkupac dacára, éshát pluszpont az is, hogy ez_a_magyar barnasör.

Igazából persze ez a bohóckodás a kis piaci szegmenset lefedő típusokkal tekinthető szinte közszolgálatnak is, hiszen mint arról tegnap óta a KK megvilágosodott, a PS Zrt. nyilván nem a világos Szalonból, hanem a köztudomásúan nagy tömegben főzött szintetikus sörökből él (ld. Nádor, Szent István, Coop, etc.). Mindezek mellett a Szalon családra tekinthetünk úgy - ha már a Kinizsit a békeidők söreivel állítottuk párhuzamba - mint a hetvenes évek egy jobban sikerült emlékére, amikor a téeszkomlóból készült trösztsörök még változatosak, időnként jók is lehettek. Köszönetet mondhatunk a Szalonnak, amiért vannak olyan kedvesek, és dizájn terén sem veszik el az illúziót. Ne menjenek messzire, búzával folytatjuk.

Alkoholtartalom: 5,8 V/V %

2007. 08. 01.

14 komment

Címkék: magyar pécs barna hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr76130049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bizonytalan  2007.08.03. 14:24:38

kedvenc hazai barnasöröm, bár ezzel nem mondok sokat.

kbs 2007.08.03. 15:56:23

A Borsodi ma is gyárt barnasört, és a bak (Bock) megjelölésűek is barnasörök. Végül pedig a külföldinek tűnő barna (bak, bock, cherny) sörök jó részét is itthon gyártják, licensz alapján.

-kk- 2007.08.03. 16:09:11

a Borsodi, barnasört...? a borostyán áll hozzá a legközelebb, de az sem barna, klasszikus barnaként a staropramen cernyt forgalmazzák, de az licenc.

a dreher bakban igazad van hogy barna, de egyrészt nem törvényszerrű h egy bak az legyen - lehet világos is, másrészt arra utaltam a különbségtétellel, hogy a_hagyományos_sörök közül (azaz nem bak, nem búza, nem stb) csak a PS főz barnát.

jesszumpepi (törölt) 2007.08.04. 21:44:45

A héten Pécsen nyaraltam,s egy helyi kisvendéglőben nemzetközi vacsorát ettem:pleskavicát magyar savanyúságokkal.Csapolt pécsi barna sört ittam hozzá.
Nem bántam meg.Plusz egy mezei piros pont Pécsnek.
Árulják ezt valahol palackozva is?

jesszumpepi (törölt) 2007.08.04. 21:54:05

-kk-


Budapesten hol?
Érdekel a történet.Eddig azt hittem,hogy a barna sört nem szeretem.

-kk- 2007.08.04. 21:55:41

a szóban forgó üveg egy cba-ból került ki, konkrétan a baross utcaiból, de tescóban, auchanban és intersparban is láttam már, szóval hajrá

instant vízpor 2007.08.06. 16:13:06

Én meg eddig azt hittem, hogy a bak az a barna sör megjelölésére szolgál (pl.: Amsel, Dreher). Ezek szerint tévedtem.
Miben különbözik a bak a klasszikus söröktől? Esetleg a maláta/komló/sörélesző/víz klasszikus összetevőkön kívül mást is felhaszálnak hozzá?

Ezt a Szalon Barnát mindenesetre levadászom, mert igen kedvelem a barna söröket.

-kk- 2007.08.06. 19:16:03

baksör:

"Nevezetes alsó erjesztésű sör a Bock sör is. Ez a sör a XIII-XIV. században született, Alsó-Szászországban (Németország). Nevét Einbeck településről kapta. Valószínűleg eredeti neve beck volt, csak a bajor akcentus változtatta bock-ká. A XVI-XVII. században Németország első számú söre volt, és 1612-ben már Münchenben is készítik. Az eredeti Bock fő alapanyaga azóta is a müncheni maláta. Alapanyaga 1/3 rész búza, és 2/3 rész árpa. Ez utóbbi több fajta, pörkölt illetve kevésbé pörkölt szem keveréke. Hagyományosan a tavaszi hónapokban fogyasztott édesen malátás, és gazdag illatanyagú lager sör, amelynek színe a fehértől a sötétbarnáig terjed, és alkoholtartalma általában magas, 6-8%. A sör csak enyhén kesernyés a kevés komló használat miatt, amelyet ráadásul 45 percig főznek a használat előtt. Több alfaja van, ilyen például a Bock erősebb, magasabb alkoholtartalmú és testesebb változata a Doppelbock, és az Eisbock fajta, amelyet úgy készítenek, hogy a sörben levő víz egy részét lefagyasztják, majd kiszűrik, hogy koncentráltabb ízt érjenek el. Az Eisbock a legenda szerint úgy keletkezett, hogy egy serfőző inas, aki már 14 órája talpon volt, nem akarta lecipelni a hordókat az udvarról a pincébe, és így éjszakára kint hagyta őket a téli fagyban. Az udvaron hagyott hordókban jéggé dermedt a sör, és a hordók szétrepedtek. A jégtömbök közepe azonban nem fagyott meg; itt gyűlt össze a sörkoncentrátum. A serfőző dühében megparancsolta az inasnak, hogy vágja le a jeget, és igya meg a barna löttyöt. Az inas azonban ahelyett, hogy rosszul lett volna, alaposan becsiccsentett a magas alkoholtartalmú italtól. És az Eisbock azóta is közkedveltségnek örvend."

- írja a gourmandnet.hu

kvak 2007.11.01. 20:32:06

A szalon barna az igazi...Noha trónfosztásra készül a Soproni barna söre lásd: Békéscsaba, kolbászfesztivál, Cigánka, sültkrumpli és Csapolt Soproni Barna...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.10.13. 19:06:34

a Bock erősebb, magasabb alkoholtartalmú és testesebb változata a Doppelbock, és az Eisbock fajta, amelyet úgy készítenek, hogy a sörben levő víz egy részét lefagyasztják, majd kiszűrik, hogy koncentráltabb ízt érjenek el.

bigjoci 2013.12.05. 22:02:37

Háááát,nem győzött meg.
Alig bírtam meginni a fél litert.
Szénsav nem igen van benne.
Ez a gesztenyének mondott valami ez nekem inkább égetett gumi,vagymi.
Azért egy dicséret jár,mert a világos szalonból nem ment volna le egy üveggel:)

gumitamin 2014.04.08. 08:47:56

Szerintem jó, nekem ízlett.
190 Ft volt a Tesco-ban.
süti beállítások módosítása