HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr KomlókutatóSört inna?
Komló BoltlexikonMinden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló HatározóRégi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna
  • Árpa Jankó: Értelek. Sajnálom. Szép volt! (2020.05.31. 14:44) Itt a vége
  • -kk-: @rowi: hopp, és valóban! (2020.02.11. 08:40) Kozel Premium
  • Árpa Jankó: Néhány napja ittam csapoltat és négy csillagot kiosztottam magamban neki. Szerintem, bár nincs ben... (2020.02.09. 14:11) Primátor India Pale Ale
  • Lángoló Nyelesfing: @apuska: És mit mondanak rá a cseh vendégek? (2020.01.28. 20:08) Dreher Bak

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Klenot 12° světlý ležák nefiltrovaný

2019.05.19. 23:04 -kk-

cseh világos sör

klenot12.jpg

Ha már mostanában úgyis többször, kimerítően érveltünk a cseh pilsenik mellett, igazán az a minimum, amit megtehetünk a Kontár Komlókutató blog önazonossága kedvéért, hogy minél többször írunk pilsenis cikkeket. Ma például a 2016-ban nyílt Hradec Králové-i Klenot tizenkettes szűretlen világosáról, amiről az üveg és a főzdehonlap alkotta forrástömeg annyit árul el, hogy háromlépcsős dekokciós cefrézéssel készült, kétféle komlóval, a végeredmény pedig 4,8% alkoholt tartalmaz. Illetve hogy három nappal a lejárata után kóstoljuk, így jár az, aki sokat ül a sörein. (Lazán kapcsolódó tény, hogy jelen bejegyzésünk alighanem rekorder a halogatásban, ugyanis a vizsgált Klenotot decemberben szereztük be, majd januárban kóstoltuk – merthogy lejárt –, és az akkor készített konzervjegyezetienket végül most, májusban alakítjuk cikké. Sic transit gloria textus.)

Ez a bejegyzésünk egyébként számottevően közszolgálatibb, mint az elmúlt négy évben írt négy darab csehpilsenis cikkünk együttvéve, ugyanis, szemben azokkal, a Klenot Budapesten is elérhető. Mégpedig a télen nyílt Hetedik lépcsőben, ahol többé-kevésbé kizárólagosan férhetőek jelenleg hozzá egy nagy csomó újabb hullámos, az elmúlt években nyílt cseh kisüzem sörei úgy csapon, mint üvegben (és egyébként erős ale-hangsúllyal, de azért lagereket is találni bőven). Blogunk kedvence e felhozatalból a nepomuki Zlatá Kráva sörfőzde Plno Tučná néven futó tizenkettes pilsenije, de abból a véletlen szeszélye folytán nem hoztunk kóstolópéldányt, így a Klenot marad a téma.

Kívülről masszív, de múlékony hab, valamint a világospilseniktől megszokottnál még a szűretlenséggel együtt is jóval sötétebb, inkább amolyan ipanarancssárgás test konferálja fel a kóstolást – de visszafogottan opálos, nagyon messze van a tojássárgája-megjelenésű túltolt szűretlenektől. Íze édeskésen indít, enyhe répacukros-vasas mellékízzel, valamint telt, kerek, a normánál kicsit karamellesebb pilsenikorttyal, amiben a friss, szép žateci komlót (ami a két beharangozott komló közül érezhetően dominál, legyen bármi is a párja) hatékonyan támogatják az animális, kicsit fond blanc-os hangulatot kölcsönző animális jegyek, jól illusztrálva, mitől tud egy klasszikus vasárnapi ebédet olyan jól támogatni egy rendes pilseni. (Mellékszál, de ez pont olyan mondat, ami csak akkor képes beteljesíteni a szerepét és átadni valami információt, ha a szerző és az olvasó egyaránt határozottan érdeklődik a kisüzemi cseh pilsenik világa iránt, és még kóstoltak is ilyesmit akkora számban, hogy szimultán felhorgadjon bennük a kíváncsiság, mégis hogyan lehetne megfogalmazni azokat a nehezen körülírható, de fontos nüanszokat, amik elválasztanak egy lapos, tömeges átlagpilsenit egy jó, élvezetes, lelkiismeretesen összerakott tételtől. Márpedig ha ilyesmibe bonyolódunk, hamar rájövünk, hogy muszáj viszonylag széles körből meríteni a megfelelő érzéseket átadni képes szókincs összerakásához, ide értve a borkóstolós „animálist” és a főzőiskolás „fond blanc”-t is. Ha valaki ezeket mégis öncélú gigerliskedésnek érzi, attól ezúton is elnézést kérünk és javasoljuk a záró pontszámok kizárólagos fogyasztását.)

De hogy visszatérjünk a kóstolásra, a fenti enyhe karamelltúlsúly és húsleveshangulat mellett van komló is a Klenotban, mégpedig határozottan az intenzívebb oldalon, hiszen mégiscsak egy 2016-os főzdéről van szó. Mögötte érződik azért a malátaalap is, szintén viszonylag markáns kivitelezésben, ami annak fényében nem meglepő, hogy a 12-es (illetve, ahogy a honlapon írják, kicsivel felette lévő) eredeti extraktból csak 4,8% alkohol erjedt, tehát cukorból is a stílusátlagnál egy kicsivel több maradhatott benne. Nem kell sokat erőlködnünk ahhoz, hogy žatecikomlós gesztenyemézként fogjuk fel a kóstolási élményt, csak kissé felhígítva.

Mindezzel együtt a kimaxoltan tizenkettespilsenis komlóintenzitás marad a leghatározottabban érvényesülő karakter, ami annyiban jelent kissé meglepő élményt, amennyiben nem igazán támogatja a pilseni stílus egyik őshonos terepét jelentő sokkorsós fogyasztást. Persze senki nem mondta, hogy tilos lenne olyan pilseniket főzni, amikből az ember egy-egy poharakat iszik, aztán eltelik tőlük (vagy, ízlés szerint, fürdik tovább a komlóáradatban), azért a magunk részéről ilyen haladóbb szintű komlóintenzitást inkább valamilyen magasabb Balling-fokú sörtől várnánk – mint amilyen pl. a Šnekova 14°. Így pedig, bár egy-egy üveg erejéig abszolúte értékeljük, egy leheletnyit azért öncélúnak is tartjuk az újabb kori jópilsenik – mai sörünkben is markánsan megnyilvánuló – konok licitbajnokságát, ami valamiféle IPA-konkurens komlóintenzitásra tör, még ha a žateci komló és a klasszikus pilsenikarekter jelentette határokon belül is. Az üdvösséghez talán egy fél amplitúdónyival visszafogottabb komlózsákrázás is elég volna.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2019. 05. 19.

3,5p.GIF

8 komment

Címkék: cseh világos háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114562798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borbíró Andris 2019.05.20. 10:26:18

Kedves KK! A Beerselection kínálatából (mely csomagküldés szolgáltatással könnyen elérhető nekem is) melyik cseh pilseniket ajánlod a leginkább?

-kk- 2019.05.20. 10:33:29

@Borbíró Andris: Köszönöm a megtisztelő kérdést, a magam részéről a Svijany Mázt és a Svijany Rytířt emelném ki - a Clock pilsenijei is elég jók, de úgy látom, tőlük csak ale-eket tart a Beerselection (már amikor). A teljes válaszhoz hozzátartozik, hogy nem mindegyik listázott sörről vannak túl éles emlékeim, így arra pl. már nem emlékszem, hogy a Chodovar világosai milyenek.

Borbíró Andris 2019.05.20. 10:36:06

Köszi a választ!
Pár éve a cseh körutamon a Svijany főzdéről általánosan jó benyomásom lett, de bevallom, külön-külön a sörökről nincs emlékem. De most éppen a teljes Beerselection cseh sör-kínálat végigkóstolásán vagyok rajta. :)
A Primator sörökről mi a véleményed?

-kk- 2019.05.20. 10:41:09

@Borbíró Andris: a Primátor úgy általában szerintem nem főz különösebben cizellált söröket, az alaptételeik pl. egészen mezitlábasak - az EPA-juk és a stoutjuk viszont teljesen rendben van, illetve aki szereti az ilyesmit, annak a cukorral feltolt erőssöreik (főleg a 21 és a 24) is szórakoztatók lehetnek.

Még valamikor jó régen készült egy csomó Primátor-kritika is itt a blogon, egyébként.

Borbíró Andris 2019.05.20. 10:49:08

No, örülök, hogy így látod, mert kicsit cikinek érzem, de főleg az EPA-jukat iszom mostanában (ebből a kategóriából amúgy is kicsi a választék, főleg jó áron), nem a pilzeniket. Az erősített sörök meg nem a világom (kivéve néha egy belgát...).

-kk- 2019.05.24. 12:51:44

ÜZEMI HOZZÁSZÓLÁS

Kedves olvasónk, Csaba, e-mailben jelzett egy félregépelést, amit ezúton is köszönünk neki, de mivel tele van a postafiókja, levélben nem ezt nem tudjuk közölni vele.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2019.05.29. 08:37:13

@Borbíró Andris: Csatlakozom a "Primator szkepticisták" táborához. Nekem a Stout nagy kedvencem, az EPA OK, a többi viszont szerintem gyenge-közepes, amiknél sokkal jobb cseh lagereket kapni itthon. A Weizen imádathoz se igen tudok csatlakozni, az meg a bajor búzákkal szemben marad alul nagyon simán.

CsabaCBG 2019.09.25. 13:57:35

@-kk-: Hopp, most vettem észre a hozzászólást. Azt hittem, el sem jutott illetékeshez. Nagyon esetlenül mozgok ezen a felületen, de akkor elkezdem keresni a postafiókot.
Én (még) nem vagyok "Primátor szkepticista", de rajongó sem, az eddig kóstolt szerény portfólió alapján nem alakult ki általános véleményem. 2 további tétel vár közeli véleményezésre (IPA, weizen), talán elbillen a mérleg nyelve. Vidékiként egyelőre örülök, hogy a Sparban van választék. :)