HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Hoegaarden Grand Cru

2007.06.09. 15:17 -kk-

belga szűretlen világos búzasör


 

 

A Grand Cru (tükörfordításban ’nagy nyers’) a brand erős verziója, olyan búzasör, amit igencsak alkoholra erjesztettek, valamint ehhez kapcsolódóan izesítették is pár leffés fűszerrel, mint a curacao, például. Nagyon trükkös ital, ugyanis az ízében nem is érezni azt a nyolc és fél térfogatszázalékot, kábé pont olyan, mint a sima Hoegaarden, csak citrom nélkül is jól érvényesül az íze.

Így aztán ahhoz képest, hogy elvileg nehéz fogás, meglepően frissítő, ami elméletileg felveti azt a dilemmát, hogy mikor érdemes inni, lévén, hogy ha csak pár felfrissítő, revitalizáló kortyra vágyunk, nem biztos, hogy feltétlen célunk kissé meg is szédülni ennek érdekében, míg egy felelősségteljes illuminációhoz valamilyen tekintélyesebb karaktert vár az ember szíve, de attól mégsem félek, hogy a fenti gond bárkit is eltántorítana a fogyasztástól, mert a harmonikus, tökéleteshez közelítő búzasör-alap gond nélkül kárpótol érte. Zárójeles adalék, hogy érdekes fűszerillata lesz kibontás után egészen rövid időn belül.

Alkoholtartalom: 8,5 V/V %

2007. 06. 09.

16 komment

Címkék: belga ötpontos búza világos

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1695674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zerido 2007.08.03. 22:54:12

Az ennél gyengébb söröket be kellene tíltani. Annyira kedvelem, hogyha rossz napom van, még azt is meg tudja édesíteni. Kiválló aroma, hosszan tartó íz. Színte harapni lehet. A Mo. forgalmazásán még volna mit csiszolni!

efti 2007.08.16. 09:11:47

En imadom, sajnos azonban eleg nehez hozzajutni, eddig meg csak a Batthyany tertol delre levo belga sorozoben es egy Boraros ternel levo non stop-ban talaltam ilyet. Kaphato valami zsebkimelobb helyen?

-kk- 2007.08.16. 10:57:57

Szerintem kb. minden GRobyban szokott lenni.

padme · http://zabagep.freeblog.hu/ 2007.09.11. 19:52:52

A sörök söre. Hozzáillő pohárban a legjobb.
Sima Hoegaarden minden tescoban van, grand cru-vel viszont csak a Kaisersben találkoztam eddig, és a Sugárban lévő smatch-ban (az, ugye?)
Viszont belga barátaim azt mondták, hogy belga búzasörbe szigorúan tilos citromot tenni, a németbe szabad.

-kk- 2007.09.11. 20:06:14

állítólag búzasörfronton fő különbség a weissbier és a weizenbier között húzódik; erős leegyszerűsítéssel az előbbi a délnémet, az utóbbi az északi (és belga) típus; elsőhöz szokás citromot, másodikhoz mindenféle fura dolgot, pl málnaszörpöt adni.

dóvil 2007.10.06. 17:30:36

Belga? hmmmm!
Búzasör? hmmmm!
...8,5 fok? hmmmm!

Megkóstolnám - várom, hogy kóstolhassam, DE
amenyirre előitéletes vagyok, kóstolás nélkül is azt mondom: ez egy remek sör! :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.02.19. 18:44:35

a belga witbier teljesen más karakter, mint bármely német búza társa...minden witbier savanykásabb/citrusosabb, ezért nem ajánlott a citrom hozzá. Mindamellett a bolond belgák imádják fűszerezni a sörüket mondjuk korianderrel és egyéb apró marhaságokkal...náluk nincs 1516 óta szabályozva az összetétel, ezért a hülyeségnek(amikor az okos hülyéskedik) szabad teret engedve remek dolgokat kreáltak össze a belga mesterek...

Ogreface 2009.02.20. 12:13:34

A német és a belga búza teljesen két külön kategória.
Citromot általában a németek se tesznek bele,legfeljebb a krisstallokba.Szűretlenbe soha.Az sör "turistáknak"./Ezt egy régóta Németországban élő sörmániákus ismerősömtől tudom./
Viszont nálunk már jártam úgy egy sörözőben hogy a felszolgált csapolt Hoegaardenemben egy negyed narancs úszkált!Belga ismerősöm nincs,úgyhogy nem tudom hogy ott mi az igazi szokás.

Serkoptató 2009.02.20. 22:21:05

@Ogreface: Hoegaardenben például eszükbe sem jutott citromot vagy bármit beletenni. Talán a vendég határozott kérésére sem tennének ilyet.

Ogreface 2009.02.21. 10:48:50

@Serkoptató: Gondolom ez olyan lenne mint egy Tokaji borpincében fröccsöt kérni egy öt puttonyos aszúból.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.05. 22:46:02

Ülök egy brösszeli hotelben és szopogatok egy ilyen palackot 1,30 volt (plusz 10 cent az üvegre) és azon morfondírozok, hogy azér' ezek a belgák tudnak. Ez sör pl. egy pezsgő és egy almabor keverékeként indul és a végére elvarázsol a gyümülcsös-mustos-fűszeres íz. MIndenesetre a Grand Cru elnevezés nem is olyan burkolt boros-pezsgős utalása (a címke is erősen boros design) teljesen jogos.

dubitoergosum 2013.04.19. 22:05:59

tudja valaki, hogy lehet-e még ilyet kapni itthon? a sima Hoegaardent nemrég kóstoltam, mert volt itthon a sparban 4 üveg féláron (el volt szakadva a címke, erre leárazták, hogy egyem a drága szívüket :)) és nagyon bejött! tetszik ez a citrusosság, az első búzasörömre emlékeztet, az volt ilyesmi élmény, pedig csak egy egyszerű Edelweiss volt

-kk- 2013.04.19. 22:14:34

@dubitoergosum: nekem úgy rémlik, hogy a Belgaco által ellátott fő belgás helyeken szokott lenni - pl. Mosselen, Henri, Halász utcai bolt.

dubitoergosum 2013.04.19. 22:35:02

hú, hát nem semmi pénzeket kérnek el érte, de azért majd egyszer mindenképp teszek vele egy próbát, köszi!

dubitoergosum 2013.04.19. 22:36:48

@-kk-: a Belga Sörök Háza leírása egyébként felettébb ismerős :))
www.belgasorokhaza.hu/sorlap/buza

-kk- 2013.04.21. 13:51:34

@dubitoergosum: valaki mesélte, hogy ki írta őket, de már elfelejtettem a nevet. Ha jól emlékszem, máshol nem igazán találkozni hasonló témájú műveivel, általában nem sörleírásban utazik.
süti beállítások módosítása