HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Westvleteren 12

2008.03.29. 17:45 -kk-

belga trappista ale


Mai sörünk szórakoztató módon került terítékre: kezdetben egy korábbi bejegyzés kommentjeiben tűnt fel, elsősorban mint a sznob pazarlás ikonja, ilyen minőségében pedig bajosan szerezhette volna be blogunk az énképsérülés reális veszélye nélkül. Mikor már-már végképp a legendák körébe költözött volna, működésbe lépett azonban a deus ex machina, és a KK figyelmes, imádnivaló barátai pont a Westvleterent szúrták ki közös meglepetésnek. Egy ilyen exkluzív, reprezentatív, stb. sör pedig kellő körültekintést és tájékozódást érdemel, amire a Wikipedia vonatkozó lapja kínálkozik legfőképpen, és aminek kissé ironikus módon az egyik tételmondata arról szól, hogy Westvleterent nem lehetne papíron viszonteladói úton vásárolni.

Merthogy nem egyszerűen trappista sör, de egyenesen a keményvonalas rendházas fajtából való: elsősorban papok főzik, és elsősorban csak azért, hogy fenntartsák a rendházat, amiből több unikumjellegű dolog is következik, például hogy a legkevésbé sem veszik figyelembe az olyan elvont piaci fogalmakat, mint amilyen a kereslet, és csak annyit főznek, amennyit muszáj (és ami mennyiségben kifejezve 4750 hl volt tavaly), korlátozzák a fejenként vásárolható mennyiséget, arra törekednek, hogy csak a rendháznál lehessen megvásárolni, és így tovább. Ezzel az üdítően piacellenes alapállással hozható összefüggésbe az apátság söreinek megjelenése is: a 0,33-as barna üvegeken nincs címke, minden lényeges információ a szabvány koronazár körömnyi felületére lett bezsúfolva; a puritán összhangot csupán a trapissta célokat szemlátomást nem tisztelő kalandor importőr, a jól ismert Duplex Drink Kft. kis fehér tájékoztató bilétája töri meg.

Egyértelmű, előre leszögezhető tény, hogy olyan sörről, amiről széles (és releváns) tömegek állítják, hogy a világ egyik legjobbja, ráadásul párezer forintos ára is erősen a kivételezettségérzet irányába hat, tulajdonképpen nem lehet értelmesen írni, mert ha azt írjuk, hogy rossz (ami meglepő lenne), erősen el kell gondolkodnunk rajta, hogy hülyék vagyunk, ha azt írjuk, hogy jó, akkor meg még mindig nem igazán különböztetjük meg az átlagos jó söröktől. Különösen érvényes ez a KK szűk és inflálódott pontozási rendszerére is, hiszen az 5 pont alatti sör, blogunk melegszívű gyakorlatából fakadóan, biztosan bír valami könnyen észrevehető gyengével, az ötpontosság pedig egy csak kicsit kivételezett kasztot jelent, mégsincs feljebbi lépcsőnk. Bár ez igazából nem is nagy baj, hiszen az ízlés szubjektív, az értékelés szintúgy, stb, lépjünk egyből magához a sörhöz.

12-esünk illata határozottan vastag, a rövidital-erősségű alkoholosság mellett sok kibogozhatatlan gyümölcs színesíti, gyakorlatilag komló és maláta nékül. Íze már jóval sörszerűbb, bár a meghatározó alkoholíz itt is központi elem, főleg a trappistasörös 15-16°C-on; a gyümölcsök ekkorra leginkább olajos magvakká és aszalt szilvává, barackká lényegülnek át, ami a vörösesbarna színnel és az erős illattal, mint az eddigi trappisták, most is boros analógiává áll össze; megforgatva szinte látni a lassan elmúló kis köröket a pohár oldalán. Gyakorlottabb, képzettebb, öregebb, valódibb sörkritikusként most minden bizonnyal írnánk még néhány sort a tökéletest manifesztáló Westvleteren valóban egyéni jegyeiről, azokról az apró árnyalatokról, amik a nagyjából hasonló kategóriájú sörök közül a világ dobogós élmezőnyébe emelik, de fentiek híján a szintén elbűvölő utóízt emeljük csak ki, amiben az olajos-diós, elhúzódó zárójegyek enyhe csokoládés karamellízzel összefonódva foglalják le ízlelésünk még hosszú-hosszú tízpercekre. Úgy, ami után nincs kedvünk egy darabig fogat mosni.

Alkoholtartalom: 10,2 V/V %

2008. 03. 29.

9 komment

Címkék: vörös belga ötpontos barna ale

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr51402180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2008.03.29. 23:32:12

Ilyenkor uralkodik el rajtam az irigység. 11-12 éve ittam, de már csak arra emlékszem, hogy utána átértékeltem a sörökről addig alkotott véleményemet.

Dexissss 2008.03.31. 18:02:34

Kiváló sör lehet, kár, hogy a fogadalmam miatt már nem próbálhatok ki újakat :(

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.04.02. 15:48:51

Érzem, hogy nem fogom megúszni: meg kell kóstolnom...

Ogreface 2008.04.04. 16:29:53

Pár éve nekem a egy véletlen folytán a 8-as hoz volt szerencsém.Az is nagyon finom!

Ogreface 2008.12.22. 18:58:02

A hűtőben pihen egy palackkal és velem együtt várja a 24.-e estét!Köszönet érte Armandonak!

Dapapp 2013.08.20. 14:01:52

Most Augusztus elején volt szerencsém Brüsszelben a Beermania-ban kipróbálni, tényleg egy kiváló sör. Az elején kicsit sokaltam a 12EUR-ós árat, de vétek lett volna kihagyni. Nekem az első korty utóíze egyértelműen a fahéjas almára emlékeztetett, arra a lére, amit almáspite készítésekor kicsavarunk. :) Hiányzik.

ZX71 2015.08.19. 11:51:42

Közelmúltban Westvleterenben jártam, és ott az In de vrede étteremben (kb az egyetlen a világon, ahol folyamatosan lehet kapni) ittunk. Már volt hozzá korábban is szerencsém és a 8-ashoz is, de be kell valljam, legjobban most a blond ízlett. Hasonlóan finom tripel sör kevés van.

-kk- 2015.08.19. 14:46:57

@ZX71: toplistás úticél!

ZX71 2015.08.19. 14:52:27

@-kk-: Nem csodálom, nekem is az volt ;) Egyébként bakancslistás tervem az összes trappista sörfőzde (illetve az ahhoz tartozó kolostor) meglátogatása, már amennyire lehetséges (jobbára csak körbe lehet járni ill. az udvarra bejutni). Idén 4 belgát sikerült megkeresni, az említett Westvleteren mellett Chimay, Orval és Rochefort kolostorát láttuk (és sörét kóstoltuk).

Utolsó nap meglepetésünkre egy kiskocsmában nagyon kellemes meglepetésbe futottunk bele. A 2013-ban trappista rangot kapott második holland apátság söre, a Zundert, egy hihetetlenül jól sikerült tripel. (Ezt az egyfajta sört gyártják.) Érdemes utánanéznetek, nagy élmény.
süti beállítások módosítása