HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Primátor Polotmavý 13%

2009.02.05. 00:32 -kk-

cseh félbarna sör


Haladunk tovább, Primátor-kéktúránk következő eleme a félbarna lesz, ami - cseh viszonylatban kicsit szokatlan módon - nem a 10-12%-os, prémiumszerű sűrűségszintre, hanem egy kicsit föléjük került, hamarosan kiderül, ennek örülnünk kell-e. A KK például előre érzi a sikertelenség szelét, vagy legalábbis a billenytűzetblokkoló koncepciótlanságáét, ugyanis minél több Primátor-variációt tűzünk szép sorjában műsorra, annál biztosabban érezzük, hogy mennyire nehéz egyazon cég különböző termékeiről újra és újra, legalább a redundancia látszatát elkerülve írni. Különösen igaz ez olyan mezitlábas típusok esetében, mint amilyen a simavilágos, a simabarna, vagy - ma - a simafélbarna: itt nem elég, hogy a gyárral és a dizájnnal kapcsolatban ellőttünk már lényegében minden patront, maga a belbecs is nagy eséllyel a kategória soktucatszám kóstolt sztenderdjeivel fog erősen korrelálni. De emiatt már épp elégszer panaszkodtunk; lényegében minden olyan alkalommal, amikor egynél több sört próbáltunk, úgyhogy a végén még unalmasnak fogunk tűnni, ha nem vigyázunk, és az borzasztóan szomorú lenne.

Ezt elkerülendő tartsunk inkább rövid felzárkóztató összegzést a cseh félbarna sörök világáról. Mint azt hozzánk hasonlóan, sőt, minket túlhaladóan alkoholista olvasóink jelentős része bizonyára tudja, a félbarnaság eredendően vagy a két alaptípus házasítása (vágott sör, rigó, zsiráf, stb., cseh megfelelőjén 'řezák'), vagy olyan sör, amit a világosnál jobban, de azért nem festőre pörkölt malátából csináltak, és amit eredendően inkább Märzennek, magyarosabb ízléssel márciusinak szokás hívni. Főként német nyelvterületen népszerű, de tulajdonképpen a Borostyán is ide tartozik. A két típust, szimplán szín alapján, egyaránt lehet félbarnának nevezni, esetünkben csehül polotmavýnak (ami nem túl meglepő módon a 'půl' [fél] és a 'tmavý' [sötét] szavak házasítása). A fentiek természetesen mind az alsóerjesztésű, lager típusú sörökre vonatkoznak, a felsőerjesztésű ale-ek lényegében bármilyen színárnyalatúak lehetnek, mi a kontinentális sörkultúra vonalas szolgáiként nem is értünk hozzájuk érdemben, így mellőzzük a témakör részletezését. A lager félbarnák íze, kis visszakanyarodással élve, a kevert fajták esetében meglehetősen sokrétű lehet, értelemszerűen az eredeti komponensek nyomán, a märzenek pedig, köszönhetően a nagylelkűen adagolt malátának, általában inkább édes irányba mozdulnak el.

Ilyen kimerítő, kissé akadémikus horizontrajzolás után ideje Primátorunkat is elhelyezni még meg sem száradt tipológiánkban. Édeskés illata és mélysárga, enyhén rezes-vöröses színe a märzen-modell felé terel első benyomásként, bár idillikus egyszerűségű állásfoglalásunkat némiképp megnehezíti a címkén is jelzett, egyébként határozottan tájidegen búzamaláta felhasználása, amit némi értelmetlennek ható felhangként a Polotmavý ízében is megjelenik. Ez utóbbit egyébként meglepően erős, friss komlósság és alatta segédvezetőként tercelő, feltételezhetően telt malátásság határozza meg, bár élvezeti értékét lendületesen csorbítja a szénsavba kapaszkodó, a sorok közé vajszerűen olvadozó gabonásságot csempésző búza gyenge, de kellően érezhető kézjegye. Vicces módon utóízben épp ez válik a Polotmavý előnyévé: búcsúzása egy felső árkategóriás vajkaramellához hasonlóan kerek; egyesül benne a már lecsengett komló emléke, a vaskos, de eddig elnyomott árpamaláta édes fundamentuma, illetve a búza furcsamód lekerekítő, katalizátorszerű éle. Ha csak az utóízt palackoznák, a legnagyobb besztbáj lenne a negyedévben. Így kevésbé.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V %

2009. 02. 04.

4 komment

Címkék: cseh félbarna hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr85923638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sörgerilla · http://sorgerilla.blog.hu 2009.02.05. 03:36:55

Gratula! Ismét felcsigáztál. Mikor tesztelünk együtt? :)

-kk- 2009.02.05. 18:17:11

köszönöm :)
mondjuk Thorfer ajánlatán, amiről itt alul ír bővebben:

komlo.blog.hu/2008/10/29/mm_5#comments

Gérard Duchemin 2012.04.19. 10:03:58

@BCA extra: "Ez legalább 4 pontos sör!!!" Ez még mindig nem honlap.
süti beállítások módosítása