HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Primátor Rytířský 21%

2009.02.05. 19:14 -kk-

cseh világos sör


tegnapi, tízenhármas Primátor után sorrend szerint a tizenhatosnak kellenne következnie, de azt korábban már abszolváltuk, így ma egyből a második legerősebbhez, a világos Rytířskýhez lehet szerencsénk. Neki a színkódok közül - valószínűleg találomra - a kék jutott, vele kapcsolatos fő felvezető dilemmánk pedig ezúttal a pontos behatárolásához köthető.

A megszokott, békés alsóerjesztésű világos sörök ugyanis, amiket ászoknak (=lagernek), pilzeninek, meg hasonlóknak szoktunk hívni, szokásos alkoholtartalmukkal még öt százalék fölé is csak alkalmanként szoktak mozogni (kivéve persze a magyarhoz hasonló észak-balkáni fogyasztói kultúrköröket, ahol az alacsony alkoholtartalom a bóvliság determinisztikus indikátora, így minden, magát prémiumnak beállító sör át kell ugorja a lélektani 5,0 %-ot), a kilenc százalék pedig már leginkább a duplabak sörök törzsterülete, amik valóban lehetnek barnák és világosak is, így ha ez lenne a Rytířský öndefiníciója, szemünk sem rebbene. Ebben azonban nem lenne sok poén, és ezt határozottan így érezhették a náchodi sörgyár emberei is, ugyanis a cseh lábjegyzetszövegben a rusztikus 'különleges világos sör' (speciální světlé pivo) felirat szerepel, ami nem túl sokatmondó, ezért a szlovák fordítás még ezt is túlszárnyalja és egyenesen 'svetlý porter'-ként definiálja sörünket. Ez azért vicces, csak hogy a szakirodalmat nem hobbiszerűen forgatók is jól szórakozhassanak, mert a porter egy főként angolszász és felsőerjesztésű, szinte biztosan fekete színű sörtípus; ezzel szemben a Rytířský cseh, alsóerjesztésű és világos. Igaz ugyan, hogy a háború előtti, boldogabb sörkultúra idején Magyarországon is szokásban volt mindenféle erős sötét sört porternek nevezni, dehát mai vizsgaalanyunktól ez a megengedő definíció is olyan távol van még, mint Žatec Newporttól, csak hogy ilyen kedvesen kockán fejezzük ki magunkat.

Színre majdnem megegyezik tegnap fogyasztott félbarna Primátorunkkal, íze azonban a tökéletesen öncélú erőssörséggel definiálható leginkább: zavaros, malátaalapú illatát fojtó, harmóniátlan ízgazdagság követi, melyben egyszerre jelentkezik az erős komlózottság és a töméntelen mennyiségű, alkoholba áztatott maláta (árpa és búza megintcsak egyaránt), gégebénító szénsavassággal súlyosbítva az összképet. Szemlátomást a Rytířský esetében is alkalmazásra került a közkedvelt régiós formula, miszerint erős sörnek nem kell a pallérozottság, mert az alkohol elviszi a hátán az egészet. Nos, nem, bár kétségtelen, hogy az ízbeli anomáliák kilenc százaléknál kevésbé érvényesülnek, mint ötnél vagy háromnál, dehát nincs önérzete annak a sörkóstolónak, aki ne torolná meg, ha ilyen zsigeri módon próbálják megvezetni. Ráadásul épp a Rytířský az egyetlen olyan Primátor, aminek a régi dizájn rosszabbul állt, mint az új.

Alkoholtartalom: 9 V/V %

2009. 02. 05.

14 komment

Címkék: cseh világos kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr65924960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2009.02.06. 08:32:41

Gondolom, az a felsőerjesztésű = lager stb. csak elütés.

Az viszont meglep, hogy kk ennyire negatív tapasztalásokat szerzett a Primátor sorozatáról, holott általában +/- fél ponton belül egyezni szokott az értékelésünk.

Én a Primátorokat ennél lényegesen többre értékelem. Nem lehet, hogy az adott szállítmánnyal lehetett (lehet) probléma? Helytelen szállítás, tárolás stb.

Van, aki szerint pár óra az üzletek fénycsővilágításában, és az máris megérezhető a sörön. Ezért kell mindig hátulról, rekesz mélyéről stb. vásárolni...

-kk- 2009.02.06. 11:12:02

elütés, természetesen, köszönöm az észrevételt :)

egyébként a negatív primátoros tapasztalatok engem is megleptek, mert a Double 24%-ot, amit elsőként kóstoltam közülük, imádtam; aztán a többiben mégis mindig a diszharmónia kerekedik felül, és nincs szívem több pontot hasraütni rájuk.

nem hiszem, hogy szállítmányhiba lenne, mert csak az elmúlt három volt egy pakkban, a premiumot külön vettem, az exkluzivot és az english pale alet meg több mint egy éve kóstoltam először. bár ez utóbbi kettő egészen három és félig jutott.

de híresen finnyás tudok lenni alkalomadtán, szóval attól, hogy nem vagyok velük elégedett, még lehetnek jó sörök :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.02.07. 14:38:11

a 16-os télleg gázosra sikerült, ezt én is alátámasztom...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.02.27. 10:49:49

Azt tudja valaki, hogy a Primator által egyes sörleírásokban alkalmazott mid-fermented ( středně prokvašené) mit jelent?

Máshol nem olvastam még és top-bottom, azaz alsó és felső erjesztésű kétpólusú sörvilágképembe nehezen tudom beilleszteni ezt a kifejezést...

-kk- 2013.02.27. 11:04:47

@promontor: Itt a kommentek között gyakran előfordul a kifejezés ("střední kvašení" formában). Most nincs lelkierőm megpróbálkozni a fordításával, de akinek van, annak hajrá:

deslik.blogspot.hu/2008/03/obil.html

csehsorfesztival · http://pivo.hu 2013.03.06. 14:21:34

@promontor: De hát nem is kell beilleszteni! Nem a középső erjesztésű sört találták föl. Ez a středně prokvašené a kierjesztés mértékére utal. Közepes mértékben kierjesztve. (A kierjesztés pedig a malátacukor alkohollá alakítását jelenti, remélem, jól mondom.)

Gérard Duchemin 2013.03.06. 14:31:21

@csehsorfesztival: Hát igen, mindig mondták a tanáraim, hogy nyelveket kell beszélni ;-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.03.06. 14:50:34

@csehsorfesztival: Én is valami ilyesmire gondoltam.

Akkor jól értem, hogy itt tulajdonképp egy analóg skálán szabályozható, hogy mennyi malátacukor alakul alkohollá? Egy gyengén kierjesztettben sok cukor marad és kevésbé lesz alkoholos, egy erősen kierjesztett sör meg kevesebb cukor marad és több alkohol?

Kérdés egyrészt, hogy ezt hogyan érik el? Az erjesztés időtartama tűnik triviálisnak, de kérdés, hogy csak erről van-e szó...

A másik kérdésem, hogy ha egy sört a kierjesztettség mértékével jellemeznek-reklámoznak, akkor én, mint fogyasztó, melyiktől mit várjak? Erre is vannak tippjeim, de jó lenne szakértő véleményt hallani: mitől jó egy gyengén kierjesztett sör és mitől egy erősen? (Meg persze egy közepesen...)

Egyébként az egész a Primator főzde honlapján található eredeti sörleírások PremiumPivo általi magyarítása kapcsán vetődőtt fel bennem...

-kk- 2013.03.06. 14:58:33

@promontor: Erről tényleg jó lenne egy gyakorló sörfőzőt meghallgatni.

Amennyit olvastam a témában, aszerint alapvetően a kierjesztett sörök szárazak, a kevéssé kierjesztettek pedig édesebbek, kerekebbek. Arról is vannak halvány emlékeim, hogy mindezt hogyan lehet befolyásolni, de már igencsak kopottak: mintha az élesztő alapvetően mindent leerjesztene, amit elér, tehát ahhoz kell beavatkozás, hogy ezt mégsem tegyék meg. A beavatkozás organikus módja, ha a kívánt alkoholtartalomhoz belőtt alkoholrezisztenciájú élesztőt használ a sörfőző, mivel az élesztő aktivitása egy bizonyos alkoholsűrűségnél visszaesik, így tulajdonképpen önmagukat állítják le - tehát elég a szárazanyag-tartalommal játszani. Felteszem, hasonlóan leállítja az erjedést a pasztőrözés is, bár azt ugye épphogy nem divat kisebb üzemekben csinálni.

bontottcsirke 2016.04.26. 19:46:02

Hát nem tudom, nekem szabály szerűen meg kellett küzdenem vele. Ez a mindent átütő cukrozottság betett.

adamsss666 2017.02.23. 13:22:51

@-kk-: A cefrézési hőmérsékletek és idők megfelelő változtatásával lehet elérni, hogy több vagy kevesebb erjeszthetelen hosszabb láncú cukrokat bontsták a keményítőt az enzimek.

adamsss666 2017.02.23. 13:24:46

jav: vagy kevesebb mennyiségű erjeszthetelen, hosszabb láncú cukrokra bontsták a keményítőt az enzimek, vagy inkább erejeszthetőkre. Bővebben: serneveles.hu/sor/sorfozes-folyamata/cefrezes/cefrezes-elmelete

-kk- 2017.02.24. 10:07:22

@adamsss666: köszi, a kiegészítést!
süti beállítások módosítása