HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Familie Világos Sör

2009.03.18. 22:09 -kk-

magyar világos sör


Mai utunkon a KK a nyugat-dunántúli házi sörfőzdék rejtélyes árnyékvilágának egy szegletét mutatja be, a győr-ménfőcsanaki Tichy sörfőzde világosát, hogy egészen pontosak legyünk. Kisüzemi sörfőzdét látogatni pedig mindig nagyon szórakoztató dolog, főleg ha az ember valamilyen, a maga budapestcentrikus világképe számára rendkívüli módon távoli helyen próbálja a dolgot. A Tichy és Társa Kft. hátsókertes 'sörházához', ahogy a bejárati tábla fogalmaz, például a győri vasútállomástól kell elbuszozni a Királyszéki utcai megállóhelyig az arra közlekedő, kábé tízféle és egyenként mind ritkán járó járat egyikével - főleg ha az ember van olyan korlátolt, és hisz a Google Mapsnek, ami nagyjából három kilométerre jelzi azt a ménfőcsanaki vasútállomást, ami mellett valójában van egy másik is, 'Ménfőcsanak felső' néven, úgy kétszáz méterre a sörfőzdétől, irányonként tíz forinttal olcsóbb és kétszer gyorsabb eljutást biztosítva, mint a Kisalföld Volán nagyszerű helyijáratai.

Érintőlegesen megemlékeztünk már a telephelyi kimérésről, egyéni karakterénél fogva azonban érdemes részletesebben is szót ejtenünk róla. A Tichy Sörfőzde ugyanis, mint az eddigre már valószínűleg mindenki számára kiderült, erősen családi jellegű biznisz, ennek megfelelően a Veres Péter utca 9. szám alatt is egy családi ház áll, aminek különleges mivoltát csak a nyitva hagyott kocsibejáró és az ezen át, a hátsó veranda mellett elhaladva megközelíthető kis melléképület (meg a bejártnál egy tábla, aminek más nyitvatartási idő van a két oldalán - de emiatt nem érdemes aggódni, napközben bármikor jó eséllyel ihatunk, kivéve vasárnap) jelzi, aminek az egyik - nagyobbik - fele maga a főzde, a másikban viszont egy egészen vicces kiskocsma foglal helyet, amely leginkább egy lakótelepi buszvégállomás időszakos jegypénztárára hasonlít kívülről, sőt, belülről is, eltekintve a sokkal csapszékszerűbb berendezéstől, amely sok-sok kiaggatott mikrosörfőzdés címkében, valamint többek közt egy turisztikai Irak-térképben kulminál. Bár, ha belegondolunk, ez még nem is olyan éles különbség egy volános szolgálati helyiséghez képest. A sörcsap inkább.

A Familie dizájnja mindemellett a mezőgazdasági szaküzletek kortalan termékskálájának vonulatába illeszthető be, valahová az 1960 óta ugyanúgy kinéző pétisós és csirketápkeverékes zsákok közé: bár semmiképp nem hasonlít az átlagmagyar műanyagmodern reklám- és logóipar jellemző eredményeire, illetve természetesen a nyugatabbi országok letisztult, elitista, organikus-konzeratív címkéire sem, mégis rendelkezik azzal a sajátos indusztriális bájjal, ami miatt annak dacára sem fogjuk rondának tartani, hogy semmi szép nincs benne; a zöld-vajszín párosítás, a buta betűtípus és a piros variációs elemek, a részletező és szokatlanul tárgyilagos feliratok között ("világos sör/nem pasztőrözött/saját recept alapján") hátukon elviszik a teljes literes palackot. Sőt, állítólag némely viszonteladói pontokon még 0,33-as üvegben is kapni, izgalmas lehet. Az ilyen magas szórakoztatásfaktoron már csak az javítna, ha nem ilyen szélsőségesen idióta, 1987-es DDR-turistákat megcélzó nevet kapott volna Tichy úrék világosa - mert bár jól ismert tény, hogy a Raab néven is ismert régiós központ még az erős német befolyás Zahnarztpraxis- és Geldwechsel-feliratokkal tartkított zónájához számolható, a hasonlóan rosszízűen múltidéző, darabos névválasztások mégis mindig értetlenséggel töltik el blogunkat, főleg hogy ugyanezen sör meglehetősen jó darabig a sokkal barátibb 'Családi' néven futott.

Ízében, blogunk kisebb megdöbbenésére, nem is annyira a magyar mikrofőzdék, mint inkább a sokadvonalbeli cseh üzemek ízvilágát hordozza, élénk párhuzamba állítható például a Novopacké pivo különféle könnyebb variánsaival. Lágy, tiszta malátás ízvilágú teste mellé lassanként lép be a kissé gyantás érzetű, ropogós (bár értelemszerűen a Nova Paka-iaknál kissé fáradtabb) komlóíz, amit némi pihentetett pasztörözetlensörös zavar vált a korty lecsengésenként. Ez utóbbi mégsem lesz túlzottan zavaró, összességében továbbra is egy rendkívül könnyen iható, lágy, mégsem üres testű sört mutatva be, amiből másodpercek alatt elpusztíthatunk egy literes PET-palackot, különösebb felkészülés nélkül, és nem leszünk utána elégedetlenek.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2009. 03. 18.

5 komment

Címkék: magyar világos kisüzemi hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr24989476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grinya (törölt) · http://www.grinya.hu 2009.03.22. 11:08:58

valóban nem rossz sör más mikrosörfőzdékhez képest, nekem sikerült a barnát is megkóstolni...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.06.13. 22:44:32

hát én ma próbáltam rá eme világos sörre, de nekem nem a jó rész jutott...nem tudtam meginni két kortynál többet....

jdghqd 2010.09.19. 12:43:54

Hajdanán CSALÁDI SÖR volt az elnevezés,de a hazai nagyvállalat ugyanezen elnevezésű söre miatt kényszerű volt a névváltás.
A fent leírt-kissé túlfogalmazott-ismertetés utolsó mondata jól tömöríti a lényeget:nem leszünk utána elégedetlenek(különösen nem,ha a barnát is megkostóljuk)!

djlacee · http://www.ikvahir.eu/ 2011.06.17. 20:18:31

tavaly sikerült ilyet innom, és szerintem ritka jó volt, amit eddig ittam, ez az egyik legjobb :)

gombperec hídlakó 2012.04.26. 21:03:21

Nekem nagyon bejön. Egyetértek az utolsó mondattal, rendkívüli módon itatja magát. Szerencsére a közelben lakom... :)
süti beállítások módosítása