HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Franzberger Pils

2009.11.06. 18:20 -kk-

magyar világos sör


A KK mindig is szerertett piacra járni, lényegében ugyanazokból az okokból, mint a hasonlóan gasztro-pszeudofasiszta, urbanizált, iskolázott emberek általában: nem esik a modern mainstream sodrába, lehet bámulni a szép nagy élelmiszerkupacokat, emberközeli érzés, stb, stb. Így kerültünk néhány napja épp a Fővám téri vásárcsarnokba is, ahol nagyon örültünk, mert sok egyéb mellett Franzberger sört is lehetett találni. Ennek értékeléséhez tudni kell, hogy blogunknak régi - és nagyrészt teljesült - elképzelése körbejárni a fővároskörnyéki mikrosörfőzdéket, de Üllőre például még soha nem jutottunk ki e célból, és mivel a Fővám tér közelebb van, most már nem is lesz szükséges, hiszen az ott gyártott világos és barna Franzberger egyaránt szerepel a csarnok földszintje északkeleti sarkán tenyésző vegyespult kínálatában.

Külsőre abba a bizonyos jól körülhatárolható csoportba tartozik, amelyet inkább csak alkoholisták ellátásához, mintsem az érdemi, minőségcentrikus söriparhoz szokás képzettársítani, dehát ezzel a legtöbb hazai kis főzde így van, mégsem mindegyik rossz, így érdemes a Franzbergernek is adnunk egy esélyt, a rajta lévő - besorolhatatlan - vezérrel, a kilencvenes évek eleji szórakozóhely-plakátokat idéző dinamikájú színáttűnéses háttérrel és a bután germanofil névvel együtt is. Egyébként holnap jár le a szavatossága, amellett, hogy tegnap még a vásárcsarnokban volt, mindenesetre egyelőre tartjuk megunkat a kezdőelhatározáshoz és nem temetjük el élve sörünket kellemesen ronda, félliteres barna PET-palackjába.

Új, hurráoptimista attitűdünknek megfelelően elsőként már azt is értékeljük, hogy nyitáskor nem recseg az egyébként szinte mindig megbújó beszáradt sörhab a csavaros műanyagkupak menetei között. Ezen felbátorodva még a palackból áradó baráti ecetszagon sem akadunk fenn, inkább korsóba töltjük Franzbergerünket, hagyva, hogy az első kortyok eloszlassák (immáron menetrendszerű) szavatossági kételyeinket. Az említett eloszlattatás ugyanakkor nem társul különösebb pozitív jelzőkkel: az enyhén zöld, enyhén malátás, általunk kellemesnek feltételezett, de a biztossághoz túlzottan halvány testen tobzódnak a különféle jellegzetes kisüzezmi sörhibák. Ezek sorát a minden lélegzetnél heveny vegyüzemies kipárolgásba kezdő utálatos műanyagpalack-aroma nyitja, ami mellé, újabb típushibaként, a még nem romlott, de valamitől hevenyül savanyú karakterű ecetes felhang társul. Nagyon boldogok lennénk, ha valaki beírná, ez milyen összetevőtől és milyen hatások nyomán jön létre, ugyanis túl általános és túl taszító dolog ahhoz képest, hogy mennyire nincs semmi fogalmunk róla. A teljes fél liter a fentiek hálójában telik el, tehát a zöldmaláta - PET - ecet-aranyháromszögben, ami kifejezetten rossz, mégis eltér a szokásos, nagyüzemi rosszaságfogalomtól, ugyanis míg azok esetében az eredmény jellemzően tudatos, és költségoptimalizáló döntések eredményeként születik meg; addig a Franzberger (és társai) esetében inkább az eszköz- és tudáshiány lehet a felelős, aminek folyományaként valamelyest kiérződik, hogy a hibák gyilkos tengere alapvetően tisztességesnek szánt alapokon nyugszik. Szomorú, főleg hogy az önfeláldozó sörkóstoló fogyasztási élményén a szándék elismerése nem javít érdemben, így marad a lendületes pontlehúzás.

Alkoholtartalom: 4 V/V %

2009. 11. 06.

10 komment

Címkék: magyar világos kisüzemi másfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr431505309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.11.07. 21:37:37

hát ez a cimketár ez nagyon jóóóóó!!!!!!!!!!!!!

Reneszánsz Poliészter 2009.11.09. 15:45:21

Ecetet alkoholból lehet nyerni baktériumok segítségével. Ha otthon levegőztetsz egy fél palack bort, akkor az elszaporodó ecetsav-baktériumok az etil-alkoholt ecetsavvá oxidálják, és egy-két hét alatt borecetet kapsz. Elvileg sörrel is működik, etil-alkohol és szén-dioxid is elég lehet hozzá, de ha rosszul zár a kupak (mint PET-palack sajátosság), az is nagy segítség lehet.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2009.11.09. 22:28:05

A kis sörfőzdéknél sokszor csak úgy tudnak palackozni, hogy óhatatlanul is marad levegő a palackban. A sör pedig nem annyira stabil, így nagyon hamar meg tud savanyodni a termék, a fennt említett baktériumos intervenció következtében... Emellett a Franzberger söre teljes mértékben hozza a kis sörfőzdéknél tapasztalható hibákat: melegebben erejesztenek, hogy gyorsabban legyen meg a sör, ettől kellemesen szezámmagízű lesz a sör. Illetve rengetegszer éretlenül, zölden adják ki a malátaszódát, s ekkor lesz kellemtlenül "muskátliízű" a végeredmény... Kis türelemmel igen jó söröket lehetne elérni ilyen szinten is....

altera 2009.11.23. 10:10:26

Hihetetlen, és teljesen megdöbbentő ez a cimkegyültemény: ( www.freeweb.hu/jimmy1984/Cimkek_micro.htm ). Azt hittem a koccintós, mulatós borok és társai dizájnját nem lehet felülmúlni, de az álsörfőzdék könnyen veszik ezt az akadályt. Közben azon töprengtem mi lenne, ha a hazai szarsörkínálat egytizedét végiginnám, márkánként maximum egy korttyal. Gondolom, garantált gyomormosás...

-kk- 2009.11.23. 11:26:13

hehe, szerintem nem törvényszerű :) ezek egy része ronda és ihatatlan, egy részez ronda és ha muszáj, meg lehet inni; viszont van egy tekintélyes hányaduk (így hirtelen pl. Nagykátai Bauer, Rotburger, Dósai Pannonbräu, Black-Rose, Ecseri Brandecker, Korty), ami ugyan szintén ronda, de semmivel nem rosszabb a magyar mainstreamnél, sőt, némelyikük kifejezetten jobb

blur.net 2009.12.21. 17:04:07

A Franzberger sörök gyártója vagyok. Szívesen meghívom a cikk íróját egy szakmai beszélgetésre és egy sörkóstolóra. Minden, ami a cikkben szerepel egy szubjektív vélemény. Ha ez úgy lenne, ahogy a blogban megfogalmazta, akkor valószínűnek tartom, hogy a 18 éves sörfőzdei múlttal nem rendelkezhetnék. Várom adott esetben személyes jelentkezését, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba (és ecetmentes sört). E-mail: franzbergerkft[kukac]gmail.com

wrie 2011.05.30. 15:04:58

Ez a találkozó végül elmaradt?

-kk- 2011.05.30. 18:55:57

@wrie: ezt írtam a megadott címre még 2009. decemberben, de emlékeim szerint azóta sem érkezett válasz:

"Kedves blur.net!

A beszélgetést/meghívást természetesen köszönettel elfogadom, ugyanis semmiképp nem szeretném az egyoldalúan vagdalkozó ficsúr benyomását kelteni - mindamellett azonban szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a blog, műfajából következően, szükségszerűen szubjektív véleményt közvetít, épp úgy, mint minden fogyasztó. A felsorolt hibák tűnhetnek méltatlannak vagy igaztalannak, viszont mindenképp valós személyes tapasztalatokon alapulnak, ráadásul sokszáz féle sör kóstolási tapasztalatának kontextusában. Tapasztalatból tudom, hogy a PET-palackozás bármilyen, a főzés pillanatában még nagyszerűnek tűnő sört is képes utóbb nagyságrendekkel rosszabbá varázsolni, így könnyen lehet, hogy esetünkben is ez történt - mivel a blog palackozott sörökkel foglalkozik, sajnos az ilyen következményre épített véleményen nem javít az esetlegesen jobb kiindulási állapot.

Összefoglalva: örülök, ha az esetleges félreértéseket vagy alaptalan értékítéleteket tisztázni tudjuk, azonban kérem, ne feledje, a blog nem szakmai folyóirat, az egyes sörökkel kapcsolatos (és kontextusba helyezett) tapasztalataimat közvetíti. A Franzberger Pils esetében is pusztán ennyi történt.

Tisztelettel, üdvözlettel", stb.

wrie 2011.05.30. 19:51:04

@-kk-:
Köszi a választ. Sok mindent el tudok képzelni az esettel kapcsolatban, de jó lett volna, ha nem csak a Te szubjektív véleményedre és a képzeletünkre kellene hagyatkozni. Talán még rá is szántam volna magam, hogy felkutassak egy efféle sört is. Nade mindegy...

szanisz 2011.05.31. 11:03:19

@wrie:

azért van így is mit felkutatni...nagykáta, békésszentandrás, miskolc, mályi, dombóvár stb stb
süti beállítások módosítása