német szűretlen barna búzabaksör
A KK múlt heti berlini kirándulása nem volt kifejezett siker, legalábbis sörfronton: a Bier-Spezialitäten-Laden-hez egy órával zárás után értünk csak oda; a Brauhaus Südstern (a tippért köszönet TonyCaviarnak) pedig ugyan nyitva volt, de legizgalmasabb művükből, a Südstern XXL-ből már nem tudtak adni (ami pedig a maga 27,6 alkoholszázalékával állítólag a legerősebb olyan sör, ami a tisztasági törvény betartásával készül). Az elkeseredést mindenesetre igyekeztük további kereséssel ellensúlyozni, nem is teljesen sikertelenül: a Kurfürstendamm tőszomszédságába üzemelő híres-neves félluxusáruházban, a KaDeWe-ben a egyszer csak három Schorschbräu-főzet is a szemünk elé került, mint valami furcsa, kerámiaüveges látomás. Ennek értékeléséhez persze nem árt tudni, hogy a bajorországi Schorschbräu meglehetősen egyéni utat követ az ismertté váláshoz: specialitásai az extra erős sörök, nemrégiben épp a hasonló témában mozgó skóciai BrewDoggal kerültek rövid háborúba A Legerősebb Sör Főzője-címért. Ezt ugyan a 41 alkoholfokos Sink The Bismarck!-kal az utóbbi nyerte meg, a névadás nem volt véletlen: az új rekorder fő célja a Schorschbock 40% überelése volt.
Ez utóbbi példányt ugyan nem tartotta a KaDeWe (persze ha lett volna, sem vettünk volna, mivel egy üveg nagyjából száz euró), ellenben volt náluk 16-os bak, 13-as bak és 13-as búza (mind alkoholfokok, kivételesen) - ezek közül hosszas mérleglés után a búzát választottuk, azon gondolatmenet eredményeként, miszerint a 16-os a nevével megegyező euróba került, amit a KK már sokall, és noha a fennmaradó kettő egyaránt csak kilencbe, a 13-as bak annyira azért nem kemény. Búzából ellenben ritkább élmény kétszámjegyű erősségűeket kóstolni (nekünk a Schneider Aventinus Weizen-Eisbock-ot sikerült csak eddig), így nagyszerű bevezetőként szolgálhat a Schorschbräu sajátos világába. Ezzel a sajátos világgal kapcsolatban talán az a leginkább feltűnő, hogy elsőre nem tűnik fel belőle semmi - a honlap természetesen főhelyen mutatja a negyvenes számot, a kommunikáció vezéreleme is az erősségvadászat, az imázst mégsem jellemzi olyasféle extravagancia, mint ami például a BrewDog-nak vagy az amerikai Flying Dog-nak tipikus sajátja. A Schorschbräu, legalábbis ránézésre, a szokásos német kisfőzdei stílustörvényeket betartva lép ki a normális, általános sörfőzés világából: címeroroszlán, átlagos-elegáns betűk, pasztellszínek... ha a fronton álló óriási tizenhármast Balling-foknak hinnénk, fel sem tűnne, micsoda szörnyeteggel állunk szemben. Legfeljebb a pofás barna kerámiaüveg és az óriási csatos zár szúrna szemet.
A KK persze nem szedhető rá ilyen könnyen és az alkalomhoz illő komolysággal bontja fel a palackot, fenntartásai ellenére jéghidegre hűtve, ahogy a felirat tanácsolja. A kitöltött sör, vicces módon, épp olyan mélybarna árnyalatú, mint üvege, egyúttal teljesen átlátszatlan és szinte hallhatóan sűrű. Ez utóbbi észlelést a kóstolás is maximálisan megerősíti: a Schorschweizen laktató, harapható kortyokban fogyasztható, mely kortyoknak közös jellemzője a kissé diós-olajos alapíz, amelyet némi búzasörösen citrusos frissesség és járulékos édes-vaskos jegyek kísérnek, végeláthatatlan alkoholba áztatva. A szesztartalom sokkal brutálisabban érződik benne, mint mondjuk a legutóbb kóstolt Thomas Hardy's Ale-ben (ami pedig csak egy bő százalékkal volt gyengébb) - nem csak ízében, de fiziológiai hatásaiban is. Két deci után, a szokásos fejnehezülés mellett, némi sajátos füldugulást észlel a KK, mintha épp egy mélyművelésű bányába szállna alá (pedig nem). Erős, terebélyes íz, szinte nulla illat, és bár nagyon izgalmas élmény, mégsem tökéletes: az ízek szövete néhol felfeslik és csak némi fehérzajszerű semmiség marad az alkohol háttereként. Csak néhol, persze, és a fennmaradó részeken kiválóan érvényesül a rengeteg szárazanyag (ami egyébként 25%), a maga sajátosan búzás élével, mégis érezzük, hogy most igazságtalannak kell lennünk és le kell húzzuk az öt pontot. Ezzel együtt kiváló sör, ha valahol a közelébe jutnak, próbálják ki - a KK következő célja egy 32-es vagy 40-es Schorsch becserkészése lesz.
Alkoholtartalom: 13 V/V %
2010. 04. 21.