HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Guri Black Ball

2014.07.03. 12:15 -kk-

magyar porter

guri_black_ball.jpgMostanra egészen természetessé vált, hogy az ember mindenfelé új magyar sörökbe ütközik, amik nem valamelyik nagy gyárból érkeznek. Ennek valószínűleg elválaszthatatlan  – és üdvös – velejárója, hogy olyan főzdék is beszállnak az újdonsággyártásba, amik az elmúlt két-három fellendülő évet passzívan, alapsöreikkel helyi közönségüket kiszolgálva töltötték. Kívülről határozottan ilyen benyomást kelt a jászapáti Guri sörfőzde is, amely mindeddig csak a legelszántabb sörvadászok előtt volt ismert, hiszen Jászberénytől keletre, a 31-es út mentén távol esik minden fontosabb országos útvonaltól. Pedig Budapesten és Miskolcon kívül Jászapáti az ország egyetlen települése, ahol több sörfőzde működik: a Lóczi utcai Guri mellett a Kossuth utcában egy Blonder nevű egység is üzemel.

Az amerikai stílusú porter ötlete Németh Antival jött Jászapátiba, aki a Sernevelde, illetve újabban Hedon márkák arcaként saját söreik bérfőzése végett került kapcsolatba a Gurival. Az együttműködés eredeménye egy mély mahagóniszín sör lett, halványbarna, dús, közepesen tartós habbal. Illata elsőre nem ígér sokat, leginkább vizes porcukorra emlékeztet, a háttérben grillázsos vonásokkal; így különösen meglepően hat, mennyire komplex és intenzív ízeket hoz az első korty, szinte hátrahőköl tőle a gyanútlan, altatott figyelmű kóstoló. Fanyar komlóval nyit, benne mandarinos és gyantás asszociációkkal, amit száraz faíz és olyasféle pörkölt mogyoró követ, amiből kivonták a mogyoróvajas édességet. A jellegzetes, szenes fásság hamar felveti a pörkölt árpa alkalmazásának gondolatát, ami egyfelől teljesen logikus lépés egy amerikai porterhez, másrészt a címke is megerősíti. Az összkép abszolút fanyar, és noha édesség csak az illatban volt jelen, mégis kerek.

Megbújik a Black Ballban egy halovány, besimuló savanykás vonal is, ami egyfelől hamar elsikkad a fent részletezett ízek között, másfelől pedig határozottan nehéz eldönteni, szándékos-e vagy sem, mivel hatását tekintve erősen emlékeztet a Guinness-féle megoldásra, ami némi savanyított sörlé hozzáadásával növeli az ízkomplexitást. Bántónak mindenesetre nem bántó, a korty végén előkerülő leheletnyi sós karamell pedig kifejezetten kellemes. Összességében élvezetesen száraz sör, szokatlanul erős ízkomplexitással, amiben szinte minden elképzelhető alapíz harmonikusan összedolgozva képes megjelenni. Erős versenyző.

Alkoholtartalom: 6 V/V %

2014. 07. 03.

4,5p.GIF

 

5 komment

Címkék: magyar barna ale porter kisüzemi négyésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr166469883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása