HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Arany Ászok Barátok Söre

2016.02.15. 23:05 -kk-

magyar félbarna sör

arany_aszok_baratok_sore.jpg

Újra nagyüzemi sört kóstol a Kontár Komlókutató, mégpedig olyat, ami alkalmi, ennek dacára meg sem próbálja azt állítani magáról, hogy releváns kulináris értékeket, hozzáadott többletet hordozna. Az Arany Ászok Barátok Söre annak az izgalmas kampányláncolatnak az eleme, amelyben középolcsó márkáját a Dreher a nemes férfibarátság feltétlen kellékeként szándékolja pozicionálni. Hasonlóról szólt az egy évvel korábbi hasonszőrűen limitáltkészletes próbálkozás, az Ünneplős mögöttes marketinggondolata is („az új termék társaságában decembertől februárig minden cimbora méltó módon ünnepelheti meg többek között a Magyar Rádiózás Napját, vagy a Magyar Kártya Világnapját”), a Barátok Sörénél azonban – ha ez egyáltalán lehetséges – még magasabbra tekerték azt a nevezetes, khm, kreativitásgenerátort. Azt mondja a doboz hátulja, hogy:

"Az Arany Ászok értékeli az igaz barátságot – Zoli és Olivér pedig igaz barátok. Az Arany Ászok új, limitált kiadású sörét kettejük ízlése szerint alkottuk meg, így született meg a karakteres és enyhén fanyar, mégis frissítő, aranybarna színű végeredmény, a Barátok Söre.

Kövesd nyomon a páros kalandjait a Facebookon, akik ennek örömén elhatározták, hogy elsajátítják a sörfőző iskolák legjobb módszereit."

A Facebook-link sajnos időközben elkopott, így a legjobb módszerekről nem derül ki semmi. Mindegy, a lényeg csak annyi, hogy a fenti leírás a világon szinte bármilyen termékről hasonló stílusban legenerálható lenne, és egy kicsit szomorú, hogy 2015 végén az ország vezető sörgyára még mindig úgy érzi, hogy egy szezonális téli sört életérzéssel és nem kulináriával kell eladni. Ezt várja a piac, mondhatják persze ők – de a Barátok Söre valahogy mégsem lett közönségkedvenc, míg az innovativitás szikráját legalább hordozó Dreher Hidegkomlóst csak szétkapkodták, ahogy megjelent, mondhatja erre a KK.

Az adódó kérdésre, hogy ha ennyire feleslegesnek tartjuk a Barátok Sörét, akkor minek foglalkozunk vele, csak egy szupercinikus választ tudunk adni: az ilyesmire kíváncsiak többen. Az alábbi grafikon tanúsítja, hogy ugyan sokkal több kisüzemi sörről írunk, mint nagyüzemiről, utóbbiak mégis sokkal több embert érdekelnek. A 2008-ban megírt Rocky Cellarra például majdnem háromszor annyian kattintottak az elmúlt egy hónapban, mint a másfél hónapja keletkezett Bigfoot Duett-kritikára.

Magyar sörökről 2015-ben írt cikkek, illetve a 2016. január 15 – február 14. közti időszak magyarsörös oldalletöltéseinek megoszlása főzdetípus szerint.

A fentiek persze nem jelenik azt, hogy mostantól csak nagyüzemi sörökről fogunk írni, még csak azt sem, hogy növelni szándékoznánk az eddigi (egyébként nem túl állandó) arányukat, inkább csak meg akartuk osztani a becses publikummal is néhány adatot arról, mi számít kurrens témának egy magunkfajta perifériális sörblogon.

De térjünk vissza a Barátok Sörére. Tükrös, világosborostyán lager, habja törtfehér és nem túl tartós. Illata lapos, fémes, némi kukoricasavanyú párolog belőle. Ízében markáns a csúszós, vajkaramelles test, így annak dacára, hogy egy elég soványka sörről van szó, mégis haraphatónak tűnik. A korty közepe táján üt csak át némi kukoricás szódaíz, de máskülönben egyértelműen fogyaszthatóbb, mint a hagyományos ászok. Utóíze elsőre komlós, majd ázott hungarocelles, kartonos, de nem feltétlenül az „oxidációs ízhiba”-féle értelemben, inkább csak úgy, alapanyagból megoldva. Lecsengése aszpirines.

Egyáltalán nem kellemes, fel se merült, hogy befejezzük a fél litert, de be kell vallanunk, hogy sokkal rosszabbra számítottunk. A Barátok Söre valahol a klasszik Arany Ászok és a Dreher között van élvezeti értékben, relatív értékeihez jó eséllyel sokat hozzáad, hogy nem csak basic világos maláták vannak benne. Úgy tűnik, az általános aranyszabály, miszerint minél erősebb, minél barnább és minél komlósabb egy sör, annál nehezebb egyértelműen elrontani, ezen a mikroszinten is üzemel, és a félbarnaság már önmagában egy fél mentőpontnyit tol bármiféle nagyüzemi alibisörön.

(Utóiratként arról se feledkezzünk meg, a modell olyannyira nem új, hogy már a KK is egy, kettő, három, negyedszer ír valamiféle sötétített Ászokról. Persze korábban még jobb szívűek voltunk a pontozáskor, de annyira egyik előképre sem emlékszünk, hogy biztosan állítsuk, ugyanarról a receptről van-e szó.)

Alkoholtartalom: 4,3 V/V %

2016. 02. 15.

2p.GIF

9 komment

Címkék: magyar világos félbarna kőbánya kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr278394398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.02.16. 18:51:47

Mindent a közönségért? "Alcohol" van benne, és két fasza gyerek. Mit igyon Budapesttől távol az a több millió magyar, akik a kézműves sörökhöz akkor se jutnak hozzá, ha a vágyakozást sikerült bennük felkelteni? Mondjátok meg, melyik nagyüzemi ér - professzionálisan - is valamit!

-kk- 2016.02.16. 23:31:35

@apuska: mondjuk Pilsner (vagy olcsóbban Argus Maestic) a nem-budapesti lakosság nagy többsége számára is könnyen elérhető, de akár a barna Soproni vagy a hidegkomlós Dreher is előremutató választás lenne

Beer Ninja 2016.02.22. 15:31:09

@apuska: Attól függ, milyen messze élsz Bp-től. Ha eléggé, akkor át kell ugrani a határon és venni normális söröket. Mo-n ami jó és olcsó kategória az az Argus Maestic. Bár én személy szerint meg bírom inni a Szalont is. :) A Soproni 1895 még vállalható.
A többit csak néhány feles után érdemes inni. Vagy akkor sem.

JanDítě 2016.02.23. 10:09:47

@apuska: szerintem vidéken is van lehetőség hozzájutni a kézműves sörökhöz, Debrecen, Pécs, Szeged tele van izgalmas helyekkel ahol nemcsak csapolt aranyátok van, hanem kézműves sör vagy cseh sör.ok persze borsodborzasztón a 600as lélekszámú zsákfalu egyetlen becsületsüllyesztőjében nincs mondjuk csapolt Távoli Galaxis de érzésem szerint ott igény sem lenne rá(lehet van, akkor elnézést a borsodborzasztóiaktól)a sör jellemzésétől az életkedvem is elment:)lecsengése aszpirines..atyaég..na nem mintha szemeztem volna vele mert- és ez kurvára nem sznobság-de egy ideje ezeket a nagyipari löttyöket tényleg nem tudom meginni.vannak azért titkos favoritok, a dreher hidegkomlóst szerintem sokan szeretik(+summer edition),ha búza akkor aldi Valentins és a Pécsi Szalon barna nekem nagyon bejön, persze itt Pécs és a Mecsek szeretete és a sörgyár története is közrejátszik:)
minden más esetben házisör vagy kézművessör.

-kk- 2016.02.23. 10:42:08

@JanDítě: érdekes, a Hidegkomlóssal én is elvagyok, de a Summer Editionnek a gondolatától is öklendezni kezdek :(
annál művibb sör szerintem nem sok készül Kőbányán

Beer Ninja 2016.02.23. 13:05:02

Én pl. Kecskeméten és KKFH-n mozgok, a két város összesen kb. 160.000 lakosú. Mégsincs egyikben sem értelmes sör.
Persze, lehet mondani, hogy miért nem ugrok fel Pestre vagy le Szegedre sörért... Már régóta úgy látom, hogy egész országrészek vannak érdemi kisüzemi sör nélkül, és csak ácsingóznak, hogy más naponta besétálhat jó pár kocsmába/boltba és válogathat.
Vállalkozni pedig nem fogok a mai Mo-n, de ez nem politikai hitvallás (mielőtt valaki kiforgatná szavaimat).

Beer Ninja 2016.02.26. 12:52:20

OFF:

A magyar sörökben vajon mennyi lehet? Amúgy szívás, mert 1-2-t a listán szeplő sörök közül szeretek, még kapni is boltokban.

index.hu/tudomany/egeszseg/2016/02/26/gyomirtot_talaltak_a_legnepszerubb_nemet_sorokben/

Csaba121 2016.02.29. 15:11:12

@dr. dodó: Ahogy ki lehet venni a cikkből a sörök alapján, FŐLEG az ott termesztett MÜNCHENI MALÁTÁban van a gyomirtó...

-kk- 2016.02.29. 15:56:13

@Csaba121: ...így már csak az kérdés, mennyiben érintett az effélék importjában Magyarország, illetve hogy az itthon, illetve más importforrásban gyártott maláták mennyire készülnek hasonló gyomirtókkal kezelt gabonákból. Amire, gondolom, nincs evidens válasz, mérésekre volna szükség.
süti beállítások módosítása