HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Rocky Cellar

2008.01.15. 19:57 -kk-

magyar világos sör

ÚJRAKÓSTOLVA, az új cikk itt olvasható


Mai sörünk, kiváló nevével, garantáltan egyből felkelti minden békés olvasó figyelmét; kezdetben a KK is erősen csodálkozva nézett a gyártási helyét valószínűleg enigmatikusnak szántan, de inkább csak hülyén kódoló márkára, ami, igen, Kőbányán készül, a Drehernél. Érdekessége, hogy mint brand, nem az új idők olcsósör-szelének hátán vitorlázott a piacra, évtizedekkel korábban is létezett, mint expotcikk (bizonyíték itt), napjainkra viszont egyértelműen az árézékeny piac becélzására állt rá, külsejében mindenképp: natúr koronazár, egyenüveg, rajta a szokásos kopásövekkel, egy db, szemre egy BV-iskola műszakirajz-gyakorlatán szerkeztett címkével. Árpozíciójával, amely a 100 és 130 forintos határok között lavírozik, szintén alátámasztja vizuális alapú gyanúnkat, mégha logikátlannak is tűnik, hogy miért kell egy másik márka is a hasonlóan kinéző, hasonló áron terjesztett és ugyanott, ugyanúgy kukoricagrízzel készülő Kőbányai mellé - a más ízlésvilág lefedése nem tűnik jó válasznak, az alsó polcról válogató, vagy ha jobban tetszik, árérzékeny célközönségnek nem jellemzője a finnyáskodás.

Marad hát a rejtély empirikus megoldása, sörnyitóval: bár a célközönségi rész még mindig nem világos, a Rocky Cellar más sör, mint magyaros nevű társa, még azon túl is, hogy fél százalékkal alacsonyabb az alkoholtartalma; ugyanis míg amaz inkább az ihatóság követelményének jellegetelen, unalmas, híg egyenízével próbál megfelelni, addig mai sörünk (saját mottójával: "Kőbányán készül, a legfinomabb alapanyagok felhasználásával") inkább az 'alacsony költségen minél több íz' alapgondolat mentén szerveződött, ennek nyomán egyszerre savanyú és keserű, mint a komlós aludttej, miközben az egész kis misztériumjátéknak otthonos hátteret teremt az alulról közelítő szegmenstestvérektől régről ismert, gyomorsavas nyelvlepedék jellegű érzést kölcsönző olcsósör-esszencia.

Mindezek nyomán az RC-nek kifejezett érdekessége, hogy az általában ízetlenül rossz modell helyébe megalkotta a markánsan rossz karakter archetípusát. Tekintve, hogy a hasonló márkákhoz képest alíg látni boltokban, valószínűleg kifejezetten limitált szériában gyártja a Dreher, valószínűleg nem azért, hogy kuriózumot érleljen belőle. Pedig nem ártana, hiszen az évente előrángatott, tetszőleges nevű téli idény-Ászokokat leszámítva utoljára leginkább a '89-ben startolt Arany Ászokkal jöhetett elő kedvenc Jászberényi úti gyárunk új, nem-licenc, nem-alkoholmentes és nem is alsópolcos márkával, ilyesformán bőven sereghajtó a magyar gyármezőnyben. Persze a tapasztalható könnyfakasztó fogyasztási kultúra és tudatosság mellett a KK erősen kétli, hogy az áron kívül volna bármi más olyan faktor, amit érdemes lenne komolyan figyelembe venni a piacirészesedés-modellekhez, szóval igazából semmi nem is kényszerít a palettafrissítésre. Ilyenkor szokott megjelenni az elégedetlen kisebbség hangjaként a különféle artikulációs médiumok hálózata, és bár a KK egészen biztos benne, hogy néhány tucat olvasójával a legkevésbé sem artikulátor, még médiumnak is erős eufémizmus, dehát ezen ne múljon.

Alkoholtartalom: 4 V/V %

2008. 01. 15.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr27298831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadivereb 2008.01.15. 22:08:19

Családi bográcsozós-kártyázós összejöveteleken mindig Rockycellarból szokott bevásárolni nagyapám, úgyhogy én elfogult vagyok vele szemben, bár azt még így se mondanám, hogy nem rossz.:D

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2008.01.15. 22:19:15

Talán ha egyszer ittam belőle, de ár-érték arányban nekem megfelelt, sőt, iható volt.

Péter 2008.01.15. 23:55:05

Index címoldalon!
(Ilyenkor szokták megfontolni, hogy valami ütősebb fejléc és blogdizájn kerüljön a tartalom mögé. ;-)

-kk- 2008.01.15. 23:58:00

fordult már elő korábban is, de szerencsétlenségemre nem erősségem a dizájn- és fejlécgyártás

viszont ha csinálsz nekem egyet ;)

szasa 2008.02.10. 12:15:06

Ilyenkor szoktam elmosolyogni, hogy az emberek mennyire "emberiek". Gondolok itt az előítéletre. Lehet, hogy nem szándékos, de tudatalatt biztos van előítéleted vagy a sörgyárral szemben vagy az olcsó sörrel szemben.
Annyira látszik, - nem csak rajtad, hanem a fogyasztói réteg 99%-án - hogy igazából fogalmad sincs mit tesznek eléd, csak a nevet, a címkét és a forgalamzót látod. Ebből levon a fogyasztó valamit, és aztán az vagy jó vagy rossz. Ezek után mindig így fogja megítélni azt a terméket. Bizonyossággal merem állítani, ha a cikkben említett söröket vakpróbán eléd tennék, nem tudnád megmondani, hogy melyik-melyik. Sőt, még azt sem zárom ki, hogy máris nem a Rocky lenne a legrosszabb ezek közül.
Félre értés ne essék, nem állítom, hogy jó sör a Rocky - sőt tovább megyek, szégyen, hogy ezt a minöségi márkát, mára így hozták vissza a marketingesek, és oda pozícionálták, ahová - de megmosolyogtat, hogy a cikkben a kőbányait, arany ászokot és a rockyt hozod fel összehasonlításnak. Egy bibi van vele, ez a három sör ugyanabból az "anya" sörből készül. Persze vannak különbségek, de ha egy arany ászokot, vagy egy kőbányait ihatónak találsz, akkor furcsa, hogy egy rocky nem.

-kk- 2008.02.10. 12:53:07

Kedves szasa!

Alapvetően tökéletesen igazad van, én is csak zömében megalapozatlan hiedelmekre és az azok által megfertőzött tapasztalásokra alapozva nyilvánítok véleményt. Szerencsémre ezzel a fogyasztói réteg általad említett 99%-a szntén így van, sőt, zömükben még inkább, ezért is szerencse, hogyha valaki, esetünkben te, érvényesebb informácókkal tudsz szolgálni.

Az alapsör-biznisszel valamelyest én is tisztában vagyok, de szerintem (mégha a Kőbányai és az RC valóban elég egyforma is, így az eltérő véleményeket elsősorban a kóstolási körülmények jelenthették esetükben) az Ászok, bár szintén rossz sör, ihatóbb a fenti kettőnél, tekintve, hogy nem eredményez hozzájuk hasonlóan undorító szájízt és gyomorégést, csak szimplán nem finom - de erősen korlátolt söripari ismereteim fényében könnyen lehet, hogy ez nem megalapozott vélemény.

Engedelmeddel itt reagálnék a Félbarnához írt észrevételeidhez is - egyrészt köszi a háttérinformációkat, másrészt pedig ha tudod, elmondhatnád, hogy melyik két sör az alap (gondolom a Bak szükségszerűen szerepel és nem a Dreher Classic a másik, mert az a sima Fehérvári úti rigó). A kukorica ambivalens szerepe nekem is feltűnt, itt (és a többi szarsörös posztban) természetesen az alapanyaghigító szerepére céloztam.

Egyébként kommentelj sokat, minden szakértő hozzászólás megtisztelő :)

szasa 2008.02.10. 13:36:01

Nem voltam biztos benne, hogy nem lett-e véletlenül egy kicsit nyers a kommentem, de megnyugodtam, mert ezek szerint nem. :PP

Nem mondom, hogy a kóstolás körülményei miatt érezted másnak, illetve érzed másnak a 3 sört, mert ez nem lenne igaz. Tényleg van közöttük különbség, csak az alapvető ízek ugyanazok mindegyiknél. A 3 sör között (de főleg a köbányai és az arany átok között) első sorban hígitásban van különbség. Illetve e kettőnél másban nincs is. A rocky pedig az arany átok kb. 10 évvel ezelötti receptúrájából van készítve, de biztos ami biztos, még jól fel is van hígitva palackozás elött.

Félbarna esetén jól sejtetted az egyik a bak sör. :PPP a másik nem más, mint amiből a rockyt is hígitják. mondjuk nevezzük arany ászoknak. legalábbis a drehernél így hívják. de ez nem azonos azzal az arany ászokkal, ami a boltok polcaira is kikerül.

szakértésem csak addig terjed, hogy ismerem a dreher sörgyárat. meg egy kicsit a magyar piacot is.

-kk- 2008.02.10. 18:48:49

ez érdekes, köszi
különösen ez a higítósdi bájos :p

szasa 2008.02.11. 08:12:45

szívesen.

de gondolom azért nincsenek illúzióid, hogy ez nem csak a drehernél megy így. :P

a borsodi bivaly még durvább, ha igaz amit hallottam róla.
állítólag, de ez csak tényleg pletyka szinten hallottam tehát megerősíteni nem tudom, így nem szabad kész pénznek venni, a következően készül:
azt tudni kell, hogy ha a gyártósorokra úgy kerül a sör, hogy a sör előtt vizet nyomnak a rendszerbe, illetve utána is vízzel nyomják ki a vezetékrendszerből. Ennek a folyamodványa, hogy van egy olyan rész, ahol ez a víz-sör keveredik, ez nyilvánvalóan veszteség, mert ezzel a löttyel nem lehet mit kezdeni. Tehát a palackozó üzemben a különböző sör váltásokból sok ilyen lötty marad, ami nem csatornára folyik állítólag, hanem összegyűjtik, majd lepalackozzák bivaly néven. tehát igen vegyes képet mutat a bivaly. :P

-kk- 2008.02.11. 09:27:18

bízom benne h a bivaly csak pletyka, ha nem, akkor meg legalább igyekeznek extra alkohollal elnyomni :)

de hasonló témakörökből szerintem a szocialista időkről hallottak a legjobbak, ahol nem fáradtak az erjesztőkádtisztítás után átmosással, úgyhogy azoknak a helyeknek, ahová az első párszáz liter jutott, pechjük volt.

futurestars 2008.03.30. 13:52:43

lehet még kapni valahol?

-kk- 2008.03.30. 14:25:27

rocky cellart?
persze, rengeteg helyen

azbest 2009.04.16. 22:11:35

most volt alkalmam próbálni az arany ászokat és ezt a rocky cellart is... de határozott különbségeket veszek észre:

ami közös volt bennük:
mindekettőből dobozosat kóstoltam

ami különbözik:
felbontáskor jobban habzott az rc és jobban meg is csaptott az "illata".
Az rc vízízűbb és kesernyés utóíze van.
Az arany ászok pedig jobban ízlett nekem más kóstolt fajtáknál is (pl borsodi, stefl) nála talán a heineken volt jobb (de annak is másabb az ízvilága)

masurium konzol 2013.05.21. 00:39:30

lehet hogy engem itt most mindenki utálni fog, de nekem az egyik kedvenc söröm a Rocky Cellar (természetesen az üveges változat).

Sokan nem értik, a Rocky egy olyan sör ami hidegen is meleg, ha óvatosan nyitod akkor is olyan mint ha fel lenne rázva, egyszerűen ahogy a kezembe veszem... nem akarok hittéríteni, nem gondolom hogy ez lenne a világ legjobb söre, de mégis van egy vele járó érzés, amit semmilyen más sör nem tud visszaadni (legalábbis nekem). Ha bemenyek egy kisboltba sörvásárlási szándékkal és megáltok néhány rocky-t a hűtőben, biztos hogy megveszem!

Impavidus Mortalium 2013.05.21. 16:53:09

@masurium konzol:

Amire gondolok, azt legjobban Rejtő Jenő írta le Troppauer Hümér verse kapcsán:
"Tiszteljük felebarátaink elmebaját!"

:)

alehunter 2013.05.24. 22:12:50

@masurium konzol: és rocky cellarból most nem teljesen mindegy, hogy üveges, dobozos, vagy akár használt marmonkannás, ha lenne? árt annak ha nem üvegben van? :):):)

Gáor 2018.04.25. 22:04:03

egyszer ittam,de többet nem fogok,iszonyú büdös és nagyon rossz
süti beállítások módosítása