HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Paracelsus Zwickl

2008.10.07. 23:59 -kk-

osztrák világos sör


Mai posztjával a KK-nak elsősorban a Nyugat-irigység felpiszkálása a célja, azé a buta kis keleties érzésé, amit leginkább a már-már ikonná nemesedett Németh Miklós - Gorenje - Mariahilfer fogalomkör jellemez, és amit naívabb, a szívmelengető lózungok iránt különösen fogékonyak egyazon intenzitással láttak veszve '89-ben, '04-ben és '07-ben is. Természetesen ennek megcáfolására rengeteg lehetőség adott, most leginkább a fogyasztási kultúra és az általa indikált termékbőséget emelnénk ki, aktualitása okán. Tesszük mindezeket egy Paracelsus Zwickl birtokában, a salzburgi Stiegltől, ami, mit ad Isten, pont egy olyan sörtípust képvisel, aminek Magyarországon nyoma sincs: az úgynevezett Kellerbiert, vagy más néven Zwickelt, a német nyelvterületen egy-két évtizede felélesztett, enyhén historizáló célú modellt, melynek lényege az, hogy a lagersört szűretlenül, élesztősen palackozzák, ahogy az ászokpincékben a hordóból kijön (Kellerbier, ugye).

Ezt az alapmodellt, ami önmagában még nem túl nagy unikum, a Stiegl azonban továbbsrófolta egy még mindig nem nagy, de valamivel azért nagyobb unikummá, és az egész pincesör-témát egyrészt csak osztrák hozzávalókból (figyelem: váratlan párhuzam a Szebeni Ászokkal!!), másrészt csak ellenőrzött biogazdaságok igénybe vételével vitelezték ki, a háttérben összefolyik Jörg Haider és Eva Glawischnig könnye. Megfelelően a típusnak, meg az általa az üzleti siker érdekében képviselendő életérzésnek, a Paracelsus Zwickl (igen, éltesebb olvasóinknak lehet ismerős a név magyar sörről is, nem mintha bármi közös lenne a két termékben, a jól csengő "A sör valódi isteni orvosság" idézetet jegyző közkedvelt svájci tudóson kívül) konzervatívnak és historizálónak szánt dizájnt visel, a tűrhetőbb fajtából, különösebb extravaganciák nélkül - bár a stilizált Stiegl-zsinórosviaszpecsét már erős túlzásnak tűnik. A hátcímkén felrajzolt, lépcsőalakúra vágott vonalkód (logó, ugye) viszont elképzelhetetlenül vicces, már-már azt a képzetet kelti, hogy vannak eredeti, fantáziadús megoldások a tömegpíáron innen is.

Ízre kapásból meglehetősen erős különbséget mutat a hagyományos, leszűrt lagerekkel szemben (azt remélhetőleg senki nem gondolja, hogy a Bio-irgendetwas bármekkora ízfokozó hatással is bírna), amit, bár ez bántóan bárgyú megállapítás, leginkább élesztős felhangnak lehetne nevezni, és ami meglepő módon még a kamuklasszikus címkét meghaladva is sikerrel kelti a régiesség benyomását, azaz a sörmarketingnek érdemes komolyan elgondolkodni a formai és a tartalmi újítások fontossági sorrendjén. Illetve dehogyis érdemes, amíg az ilyesmi csak pár KK-szerű csokkert foglalkoztat, addig bőven elég félévente új címkét rakni az Arany Ászokra. Visszatérve az íz-témához: az ilyesféle élesztős lagereket borzasztó nehéz leírni, a szokásos alapízeken felül elsőre talán enyhe, szórt savanykásság, testben viszont tojássárgájás (?), sűrű hatású, megfoghatatlan jegyek tűnnek fel, amik furcsamód mégsem bántóak, inkább a már említett középkorias kényszerképzetet erősítik. Persze ez inkább kategóriavonás, mintsem egyéni, a KK például, bár erről természetszerűen nem írt, a Rotburger helyben beszerezni sikerült szúretlen világosában egészen hasonló jegyeket tapasztalt, már amennyire emlékszik - csakhát ennyiben kimerül a magyar Kellerbier-ipar, márpedig a nemhivatalos, kisszériás házitermék-értékesítés nem az a kimondott tökéletes referenciaalap.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2008. 10. 07.

1 komment

Címkék: világos osztrák háromésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr96702166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hypgnosis (törölt) 2012.06.03. 17:02:16

szombathelytőlm nyugatra élőknek megéri átugrani érte (én legalábbis ezt teszem)

a legjobb sörök egyike a maga (könnyű, sokat iható ) kategóriájában.
süti beállítások módosítása