HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Bohemia Regent Vánoční ležák

2009.05.11. 22:57 -kk-

cseh világos sör


Ha az ember csehországi Tescóban vásárol, fontos észben tartania, hogy a multi alapvetően ott is multi, Angliából nézve pedig Magyarország és a Cseh Köztársaság épp ugyanolyan félcivilizált gyarmatnak tűnik. Ezt persze kissé árnyalhatják részletek, mint a friss pékáruk vagy a feltöltetlen polcok - egyébiránt nem túl érdekes - száma  dehát végülis itthon sem mindegyik hipermarket ugyanolyan. Épp emiatt volt rendkívül meglepő néhány hete Prága Anděl nevű részének Tescójában járva, hogy az itthon hasonlatoshoz megfelelő modell dacára (miszerint nagy boltban csak ugyanazt a megszabott, viszonylag jól ismert tíz márkát áruljuk, plusz néhány egzotikusnak szánt importot, drágán) olyan söröket is lehetett látni a polcokon, amiket egyébként legfeljebb a Pivní galeriében - esetünkben ez egyrészt a címben is szereplő Bohemia Regent Vánoční ležák volt, ami annyira ugyan nem is nagy szám, hiszen a BR egyike a középkategóriás tömegsöröknek Tesco-viszonylatban. Az már érdekesebb, hogy a karácsonyi modellt áprilisban, nagy rekeszekbe rejtve árulták még, 11,50-ért. Ami viszont még ennél is érdekesebb - és ami révén a teljes eddigi bekezdés is értelmet nyerhet végre - hogy mellette a nem kifejezetten elterjedt és/vagy ismert, a KK felületes benyomásai alapján mégis igen kellemes végeredményekkel bíró Svijany sörgyár Svijanská Kněžna nevezetű barna sörkülönlegessége díszelgett, 11,90-ért. De erről majd később, egyelőre elég annyi, hogy a két sör legfeltűnőbb közös jegye, még mielőtt elkezdenénk szeretni a Tescót, a szavatosság: míg a Kněžna júniusban jár le, addig mai karácsonyi sörünkön nemes egyszerűséggel nem került semmi a "Minimalní trvanlivost do:" felvezetés mögé, azaz, némi sarkítással élve, azt is könnyűszerrel elképzelhetjük, hogy december óta romlott. Vagy azt éppen, hogy két nappal vásárlás előtt palackozták a třeboňi sörgyárban, ízlés és pozitív hozzáállás dolga.

Ha elűzzük az álomképet a cseh fogyasztóvédők rajtaütésszerű akciójáról Andělben, egy rendkívül ronda sörösüveggel találhatjuk magunkat szemben, amin a kék háttér, a zöld betűk és a cukormázra emlékeztető mű-műhó olyan felülmúlhatatlan ízlésficamos giccsbe torkollik, amibe csak ritkán botolhat az ember. Az összképen a hét darab olvashatatlan érem sem javít sokan, amik a címke alján nyertek teret, épp mint ahogy a cseh középszintű söripar újabb cukorfétis-bizonyítéka sem az összetevők között. Viszont a hátcímke meglepően ízléses, főként ahhoz képest, hogy ugyanabból az elemekből áll, mint az első. Maga a Bohemia Regent, mint márka, hiányos ismereteink szerint egyike a számos cseh közepes méretű, országosan elterjedt, de mégsem túl ismert, ugyanakkor független márkának (ld. még Zlatopramen, Litovel, Primátor, Novopacké, stb.) - mi magunk eddig csak Premium becenevű, szintén tizenkét fokos, viszont hétköznapi kiadású sörével találkoztunk, ami a nem túl kiemelkedő, de tisztességes cseh sörök népes csoportját gazdagította.

Kibontása után illatra egyelőre nem tűnik romlottnak Vánoční ležákunk, dacára titkolt lejárati idejének, így egészen a kósolásig is elmerészkedhet exploratív vénájáról híres tesztelőerőnk: ízben azzal a különleges helyzettel szembesülhetünk, hogy nem derül ki, a lassan szárnyat bontó megsavanyodás vagy a sajátos sörfőzői koncepció eredményezi-e az egyéni összhatást, amelyben a meleg, alkoholos jegyeket enyhe, de élesen savanykás futamok (bennük sokféle zavaró, de általában kibogozhatatlanul összeakadó mellékíz) és némi egészen szépen összerakott komló kíséri. Ez utóbbi önmagában is dicséretére válna sörünknek, mégha értékelését az iménti mondatban kifejtett érdekes körülmények erősen gátolják is - így viszont számot kell vessünk korlátainkkal, beismerve, ennyi kétely nyomán képtelennek bizonyulunk sörünk objektív értékelésére, egyfajta modern Dreyfus-allegóriaként kell némán előrenézve tűrnünk, amint a Bohemia Regent térdén töri el kardunkat. Ezen kissé félresiklott allegória eredeti konklúziója az kívánt egyébiránt lenni, hogy a gyanús romlásjegyek mindenképp érdemei alá fogják pontozni sörünket, de ettől függetlenül akinek módjában áll szereznie belőle olyan példányt, amire a lejáratot is sikerült felvinni, nyugodtan próbálkozzon vele. Számunkra most egyelőre mindenesetre huszonnégy órás önmegfigyelés és a cseh fogyasztóvédelem elérhetőségeinek betárazása lesz a program, valahova a széntabletta-importőrök mellé.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2009. 05. 11.

3 komment

Címkék: cseh világos kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr51116110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2009.05.12. 08:37:06

Ismét rám tört az a gondolat, hogy leghitelesebben (legreálisabban) csak a sörgyári sörözőkben lehetne minősíteni a söröket. Csapolva, úgy, ahogyan azt megteremtette a sörfőző.

Minden más csak megközelítés.

Ha nem egy palackban (megfelelő körülmények között) erjesztett, érlelt és tárolt sörről van szó, akkor bármi lehet az eredmény. A kérdés csak az, hogy pár százalékkal, vagy ötvennel közelíti meg az ideális állapotot.
Azt ugyanis senki sem tudja, hogy a boltban megvett sört milyen körülmények között szállították és tárolták. A szavatossági idő szinte másodlagos. Ha az a sör csak két órát állta tűző napon, vagy napokat a fénycsövek fényében, már tragikus a minőségromlás.

Olyan ez, mint egy jó étteremben megvenni a kaját, becsomagoltatni, hazavinni, majd otthon másnap megmelegíteni.

Mindig a forrásnál kellene kóstolni, bár ez sajnos szinte kivitelezhetetlen.
Mondom ezt a Regent védelmében is. Akárhányszor ittam a treboni sörfőzdében, soha nem a középszerű jelző jutott az eszembe. Nem gondolnám őket a cseh top 10-be, de a felső harmadba. A 16-os szűretlenjük viszont feljegyzésre méltó.

-kk- 2009.05.12. 11:41:34

@Serkoptató:
ez abszolút így van, csakhát a születésihely-metódus alkalmazása meglehetősen csökkentené a tapasztalati alapot :) egyébként az a vicces, hogy gyárban még a dreher is jó volt.

gregibroki 2012.10.22. 21:23:37

Én most ittam hétvégén literszámra és valami mesésen finom volt. Csak ezt csapoltak a versenyen, ahol voltam, Pardubicétől nem messze, más sört vártam, de túléltem... :)
süti beállítások módosítása