HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Dačický světlý ležák

2010.01.08. 18:07 -kk-

cseh világos sör


Ma újra azt a nemes, bár olvasói oldalról biztosan kissé fárasztó szokást fogjuk gyakorolni, ami szerint időről időre előveszünk egy semmihez sem köthető, nagyjából tökéletesen átlagos és ismeretlen, másodvonalbeli külföldi sörmárkát, és utána úgy írunk róla, mintha érdekes lenne. Erre ma a Kutná Hora-i sörgyár tizenkettes világosát fogjuk felhasználáni, amit egyenesen a szép, bár ottjártunkkor épp a sarkáig feltúrt műemlékvárosból hoztunk. Még helyben megkóstóltuk a fehércímkés tízfokos változatot is, de az nagyon rossz volt, így egy kicsit most is óvatosak vagyunk kulinárisélmény-kötődésű elvárásaink terén.

A Pivovar Kutná Hora, csak hogy egy kis lexikális tudást is csempéssszünk a sok szubjektív asszociáció tengerébe, az önálló sörfődékből összeállt - majd a Heineken által 2008-ban felvásárolt... - cseh Drinks Union birtoka, állítólag négy sört főz, amiből a két érdekesebbik (a barna és a tizennégyes) természetesen Kutná Hora egyik boltjában sem jött szembe velünk, épp ellenkezőleg; így be kellett érnünk a maradékkal. Ezek közül, mint arról fent már esett szó, a tízest szenvedés volt meginni, sőt, eleinte azonosítani is, ugyanis a fehér, illetve barna címkealapszínen túl lényegében pontosan ugyanúgy néz ki a két típus: nyakas üveg, üres fehér kupak, a címkén sok szöveg, fölötte egy nagyon vicces fejű ember képe némi címeres instant romantikába csavarva, az összhatás kicsit mintha dióolajat próbálna marketingelni, de azért a maga darabosságával együtt is tűrhető.

Szerencsénkre íz tekintetében a barnacímkés Dačický (a névről, sőt, úgy általában bármiről a honlapon nem igazán tudhatunk meg semmit, túl a mókás "zlatý mok ze stříbrného města"- mottón kívül [kb.: arany ital az ezüst városból - hát, csehül még jobban hangzott]) egyértelműen veri gyengébbik változatát: a nagyrészt érdektelen, ám hiánytalanul jelen lévő maláta fölött virágos, finom komló nyílik ki, amint érdemben eltér sörünk hőmérséklete a fagyponttól, ami lényegében végig hátán viszi a főzetet. Jól is teszi, ugyanis a sokarcú, kesernyés és üde komlójegyek mellett a biztonság kedvéért ugyanúgy megjelenik a tízesből már megismert büdös, zavaros él is, amit külön ugyan nem tud a KK egyik alapanyaghoz sem kötni - kicsit kukoricagrízes, noha az, a hirtelen jobban szemügyre vett címke alapján, nincs benne. Van viszont, ha már itt tartunk, többek közt cukor, aszkorbinsav és... TEJSAV???, ami határozottan bizarrul hangzik, noha a cseh Wikipedia szerint legitim söripari adalékanyag, a tejsavas erjedés katalizátora, aminek a szerepét az alkoholos erjedés preferálásáról ismert sörfőzésben ugyan egyáltalán nem értem, de ha egy kicsit szerencsénk van, akkor hamarosan jön főzdevadász úr, és felvilágosít. Addig is: a tizenkettes Dačický vállalható és fogyasztható sör, ugyanakkor számos adalékanyaggal küzdi le magát addig, hogy a KK ajánlata szerint ha cseh vidéki ízekre vágynak, kísérletezzenek inkább másfelé. Mondjuk Uherský Brod-ban.

Alkoholtartalom: 5,1 V/V %

2010. 01. 08.

11 komment

Címkék: cseh világos kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr841657301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2010.01.08. 20:25:31

Az igazán szomorú az, hogy a világcég a felvásárlás után -- nyilván a racionalizáció jelszavával -- bezárta a sörfőzdét Kutna Horán.

-kk- 2010.01.09. 13:53:44

@Serkoptató: igen, ezen én is gondolkoztam, hogy akkor most mi a státusz; mert az üvegre valóban az van írva, hogy "Prodávajicí: DRINKS UNION a.s., Dráždanská 80, 400 07, Ústí nad Labem" - viszont a drinksunionos honlapon szemrebbenés nélkül írják, hogy "V Městském pivovaru Kutná Hora, který se může pochlubit více než 400letou tradicí, vaří společnost Drinks Union,a.s. tradičním způsobem piva Dačický a Lorec."

Vagyis hogy a több mint 400 éves Kutná Hora-i városi sörgyárban főzi a DU a két sört. Pedig ezek szerint nem is, nagyon szép...

Serkoptató 2010.01.09. 19:30:18

@-kk-: Az üvegen az igazság...
Ráadásul a Heineken nem csak ezt, hanem a znojmói Hostan sörfőzdét is leállította 2009-ben.
A Starobrno változatok számát pedig lecsökkentették, hogy a saját vackukat nyomhassák. De mondanom sem kell, az a kutyát sem érdekli Csehországban...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.09. 22:13:24

hát ezt a tejsavat nem igazán értem...
a tejsav a felsőerjesztésű élesztők anyagcsere-mellékterméke, a búzasörök igazi jellemzője. Attól lesz egy búzasör kicsit lágyabb, mindamellett savasabb karakterű is. De hogy még bele is rakjanak egy alsóerjesztésű sörbe? Mint ahogy mondtam, nem értem én ezt...

-kk- 2010.01.09. 22:38:07

@főzdevadász: köszönöm a szakértést, ezekszerint marad a rejtély rejtély... majd keresek egy cseh söripari levelezőlistát, hátha elmondják :)

Reneszánsz Poliészter 2010.01.13. 13:50:10

A tejsav kitűnő természetes tartósítószer, mivel maga a tejsav és az azt előállító tejsavbaktériumok gátolják a kórokozók elterjedését. Ennek ismeretében örüljünk, hogy nem szalicilsavat, bifenilt, neadjisten propil-para-hidroxibenzoátot alkalmaznak Kutna Hora/Usti nad Labem sörfőzdéiben.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.14. 10:06:58

Azt hiszem, ekkora mennyiségben nem fogja az semmitől tartósítani azt a sört...Mivel gondolom igen kis mennyiségben pakolják bele, egyébként nagyon elrontaná egy lager sör karakterét az oda nem illő tejsavas vonal. Bár lehet, hogy nincs igazam. Amúgy ilyen tartósítószereket sörökbe nem tesznek, mint benzoát meg főleg nem, szalicilsav...Az mintha már tiltott is lenne. Leginkább tartósítószernek(ha már sajnálatos módon tesznek bele), antioxidánst szoktak alkalmazni a sörgyártásban. Lásd pl. aszkorbinsav...Az viszont biztos, hogy ezek a szarságok mindmind rontják a sörök értékét, mindmind arról szól, hogy nem elég stabilan megy ki a sör, műanyagokkal tömik tele, hogy amíg megveszed a terméket, valahogy elálljon a polcokon. Így válik valami nagyipari termékké, s nem sörré.

-kk- 2010.01.14. 21:46:41

megkérdeztem egy cseh sörfőzős fórumon, de nem kaptam túl kimerítő választ: egy nick a vonatkozó tankönyvből tudta nekem bemásolni a savas részletet. Először leírom, szerintem mi a lényege, utána a biztonság kedvéért bemásolom csehül is, hátha valaki helyesbít, aki jobban műveli a nyelvet:

"A cefre természetes savassága emelkedését gyorsítja (azaz a pH-t csökkenti): enzimes feldolgozás a cefrézés során; az édessör leöntése a szűrés során; a zöldsör törése (?) a komlózás során. Ez támogatja az erjedést, javítja a habzást, illetve a sör tartósságát. Lehetséges tejsavtartalmú bontott (savanyú) maláta (3-5%), vagy közvetlenül adagolt tejsav alkalmazása, de más savak, pl. a citromsav (1 g 10 l vízhez) is megfelelő. A cefre optimális pH-értéke 5,4, mely elérése kemény víz vagy enzimszegény maláta felhasználásával nem lehetséges (...). Ekkor a víz feljavítása vagy a cefre mesterséges savasítása szükséges."

Na, ha ebből valaki mindent ért, annak gratulálok :) de ha jól értem, ez a tejsavdolog csak akkor érdekes, ha a természetes ph-csökkentő eljárások valamiért nem kerültek alkalmazásra.

("Nepatrné zvýšení přirozené kyselosti (snížení pH) rmutu zrychluje: enzymatické přeměny při rmutování; stékání sladiny při scezování; lom mladiny při chmelovaru, podporuje kvašení a zlepšuje pěnivost a trvanlivost piva. Použít lze proteolytického (kyselého) sladu s obsahem kyseliny mléčné (přidává se ho k sypání 3 až 5%) nebo přímo kyseliny mléčné, ale také i jiných kyselin, např. kyseliny citronové (1 g na 10 litrů vystírací vody). Optimálního pH rmutu 5,4 nelze dosáhnout při použití tvrdé vody nebo horších, enzymově chudých sladů a v takovém případě nestačí zařadit kyselinotvornou prodlevu (37°C), ale musí se buď upravit varní voda, nebo uměle zvýšit kyselost rmutu."

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.15. 21:02:25

aha! elkaptam a fonalat!
Igen, van egy fajta savanyított maláta, ami tényleg a cefrézéskor az optimális pH beállítására szolgál. Ezt sok helyen valóban citromsavval oldják meg, de tényleg lehet tejsavval is. Az optimális pH a maláta szöveti enzimeinek kell, hogy szépen lebontsák a keményítőket erjeszthető szénhidrátokká. Ezt a savanyított malátát alkalmazzák azokban a főzdékben, ahol be akarják tartani a tisztasági törvényt. A zöldsör törése című mondat arra utalhat, hogy amikor a komlóval forralják a sörlevet, akkor is érdemes pH-t beállítani, mert a komló alfasavai másképp hasznosulnak más-más pH-kon. Mondjuk az ilyen javítgatások is mind arra vezethetőek vissza, hogy a maláta vagy a víz nem a legmegfelelőbb, s tuningolni kell rajta...Én ezt így nem is raktam össze, csak azon morfondíroztam, a szűréskor mit művelnek egyes gyárak a söreikkel...Ülj le, egyes...

-kk- 2010.01.15. 21:06:44

@főzdevadász: köszönöm az interpretációt, a végén csak összejön a megoldás :)

Serkoptató 2010.01.16. 00:40:58

Azt mondja az írás (Rázga Zoltán: A sörfőzésről): "A cefre a malátaminőségtől és a cefrézéshez használt víz sótartalmától függően különböző mértékben savanyú. A cefre savanyúságát főképpen az összetett fehérjék oldásából származó savanyú káliumszulfát okozza, de a cefrézés folyamán baktériumhatásra keletkező tejsav is fokozza a savanyúságot, a víz karbonáttartalma viszont csökkenti. A cukrosodás savanyúbb cefrében gyorsabb és tökéletesebb, mint a kevésbé savanyúban. A víz összetétele jelentősen befolyásolja a cukrosodást, a karbonátok ugyanis csökkentik a cefre savanyúságát. A szikes (szódatartalmú) vizek savcsökkentő hatása oly nagy lehet, hogy a cefre alig cukrosodik el.
A cefrék savanyúságát mesterségesen is befolyásolhatjuk. A karbonáttartalmú vizek savcsökkentő hatását a víz lágyításával mérsékelhetjük, kis mértékben a gipszezés, vagyis megőrölt (de nem égetett) gipsz adagolása is javítja a víz összetételét. Gyökeresebb javítást jelent savak, lehetőleg tejsav adagolása. Tejsavat élettani úton is juttathatunk a cefrébe. Valamely előző főzetből egy kevés színsörlevet tejsavas baktériummal oltunk be és tejsavas erjedése után, a becefrézéshez használjuk fel.”

+ még komlózás közben adagolható tejsav, ha szükséges – mondja ő is.

Ezek után nyilván gazdaságossági kérdés, mit választ a sörfőzde: savanyított malátát, vizet lágyít, vagy tejsavat lögyböl a cefréhez.
süti beállítások módosítása