német világos sör
Mindenekelőtt mély elnézést kér blogunk, amiért pont az idei év eddigi legnagyobb kánikulája idején hagyta szeretett olvasóit sörkritikák nélkül; cserébe viszont kivételesen egy olyan sörről fogunk írni, ami még releváns is a jelen időjárási körülmények közepette. Ez pedig a Sörspecialista.hu egyik jelentősebb - öt típussal is képviselt - márkája, a Hofmann pilsenije lesz. Valószínűleg nem okozunk vele túl nagy meglepetést, ha elmondjuk: vásárlásakor nem az alapos, körültekintő háttérinformáció-gyűjtögetés játszotta a főszerepet, inkább csak a nyers impulzusfogyasztói inger; a kicsit buta, ám határozottan direkt dizájn keltette kíváncsiság.
Nem hinnénk ugyanakkor, hogy különösebben rosszul jártunk volna, hiszen a Hofmann Pils még a Ratebeeren is ötven ponton áll - ami annak fényében, hogy ott szinte csak az angolszász típusok, illetve a legalább hét alkoholfokot felmutatni képes sörök kapnak magas pontszámokat, egészen szép teljesítmény. (Lényegében ugyanerre az ellentmondásra világít rá a Ratebeer is azáltal, hogy az egyes sörökről nem csak összesített, hanem stíluson belüli relatív pontszámot is közöl: sörünknél az utóbbi máris 94 lett.)
Mielőtt valaki arra az elhamarkodott megállapításra jutna, hogy alapsöröket kóstolni az egyszerűbb, ezért a KK is lustaságból foglalkozik pimf kis pilzeniekkel valami tisztességes barna IPA, árpabor vagy füstölt bak helyett, el kell mondjuk, hogy a valóság épp fordítva áll. Az alapstílusok esetében ugyanis jobban kiütközik, hogy bármennyire is azt hisszük magunkról, sokféle sört kóstoltunk már, ez mégsem elég. Bő kilencszáz sör sem nyújt szemlátomást elég alapot ahhoz, hogy ízmemóriánkból egy reprezentatív emlékminta ússzon elő, most például pilzeniekből - és miután ugyanez a különféle extrém típusok esetében nem nagy tragédia, hiszen eleve olyan nagymértékű eltéréseket mutatnak a mainstream sörfogalomhoz és -képhez képest, ami önmagában elvisz a hátán egy cikket, addig a közismert és tömegesen hozzáférhető típusoknál már csak a kellően értő kóstolás tudna hozzáadni bármit is a primér sörélményhez.
Persze ettől még ugyanolyan elánnal látunk neki a kóstolásnak, hiszen a pár évvel ezelőtti szintünknél azért csak okosabbak lettünk valamivel időközben. A Hofmann Pilst kitöltve elsőként ugyan szinte semmit nem érzünk a sovány, szalmasárga test felett, de ezt hamar pótolja némi haloványan parfümszerű, virágos komlóillat. Itt végre megállapíthatjuk, mi a különbség a cseh és a német pilzeniek között: az előbbiek saazer komlóval készülnek (ami persze žateci, de az ilyesféle kulturális ugrások már marketingmémként is rég megjelentek a témában, például itt), a német változatok viszont németországi komlófajokkal dolgoznak. Ennek megfelelően a Hofmann Pils parfümszerű, virágos (néha majdnem borsmentába hajló) komlóillatáért például Hallertauer Nordbrauer, Hallertauer Perle és Spalter Select komlók felelősek. A különbség, meglepő módon, érzékelhető, tehát érdemes direkt különféle komlókkal főzött söröket összekóstolni (mint arra pl. a Csakajósör Mikkelerei is lehetőséget adnak) - a Hallertau és Spalter fajták jóval vékonyabb, virágosabb ízt kölcsönöznek, mint a žateci őszinte, karakteres, mégis jól iható karaktere teszi. Lecsengésük ugyanakkor hasonló mértékben száraz, lehetővé téve a pilzenies végkarakter létrejöttét.
A Hofmann Pils kellemesen, jól összerakva és zavaró felhangok nélkül hozza a "virágos komlófelhangok - alig érezhető, az ízt csak a háttérből támogató malátaalap - száraz, nyelvre tapadóan alfasavas zárás" menüsort. Mégsem tűnik teljesen hibátlannak: a komló említett utólagos intenzitása nincs igazán arányban a csak szimbolikusan jelen lévő test meghatározta sovány karakterrel. Viszont, mivel épp emiatt a komló marad az egyetlen erőteljes karakter benne, jól alkalmazható pilzeni szabású ivósörnek. Erre a KK ugyan nem biztos, hogy fordítana rendszeresen 440 forintot üvegenként, de egyszer mindenképp érdemes kipróbálni, és ha Önök esetleg kellően tehetősek, illetve Németországban élnek és olcsón jutnak hozzá, akár az első opciót is nyugodtan megkockáztathatják.
Alkoholtartalom: 5 V/V %
2011. 07. 16.