HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

San Miguel Selecta XV

2011.12.22. 17:59 -kk-

spanyol barna sör


Az elmúlt hónapokban erős fejnehézség mutatkozott a blog témaválasztásaiban az Európa északi feléről származó, főként cseh söröket illetően, így épp ideje volt egy látványosan mediterrán példánnyal oldani a monotóniát. Ehhez az egyik legnagyobb (=legkommerszebb) spanyol sörmárka, a San Miguel kínálatának talán legkisebb forgalmú (=legkevésbé kommersz) tagját használjuk fel, a 6,2%-os, ezzel brandje legerősebb tagjának számító barna Selecta XV-t. Mint az a KK törzs- és kevésbé törzsolvasóit egyaránt kevéssé érheti meglepetésként, fel kell vállaljuk, már most előítéletesek vagyunk - hiszen előfordulhat olyan, hogy egy piacvezető cég jó sört főz, sőt, akár még olyan is, hogy egy mediterrán országban jó sör legyen. Arra azonban, hogy e két peremfeltétel egyszerre teljesüljön, a minimálisnál is kisebb esély látszik. Mi pedig épp egy ilyen esetet tervezünk tesztelni.

Nem is szaporítjuk túl sokáig a szót, felbontjuk és kitöltjük a Selecta XV-t, szemrevételezzük, majd megállapítjuk, hogy színe leginkább a borostyán és a fáradtolaj RAL-skála szerinti átlagolásaként értelmezhető. Mindehhez akácméz és melasz illata társul (noha utóbbi asszociációnk érvényét jelentősen rontja, hogy melaszhoz eddig csupán összetevőként, utólag volt szerencsénk, tiszta formájában annál kevésbé). Ez eddig nem volt különösebben zavaró élmény, így némiképp felbátorodva hamarosan bele is kóstolunk, előbb azonban következzék egy rövid - egymondatos - indoklás arról, miért fél a KK az Ibériai-félsziget barna söreiről.

Még idén történt, hogy Portugáliában közepes lelkesedéssel próbálgattuk üres perceinkben a Super Bock - Sagres-tengelyre felfűzhető szupermarketsör-kínálatot, amikor egyszer csak a Sagres Chocolate Preta nevezetű barna, csokoládéval ízesített sör került sorra; hozzávetőlegesen három perc erejéig, mely idő elteltével az üveg tartalmának megmaradt négyötöde a lefolyóba került, a KK pedig megállapíthatta, hogy igazán undorító söröket nemcsak alapanyagok kispórolásával lehet készíteni - az ipari csokoládéaroma sokkal hatásosabb eszköz hozzá, főleg, ha karaktere alapján eredetileg kaparós illatmintákba szánhatták.

Ez alkalommal - szerencsére - jóval kevésbé éles, majdhogynem kellemes élmény fogadja a bizakodó sörkóstolót az első kortyok során: ízben elsőként megint csak melasz sejthető, amit meglepően hosszan tartó komlós jegyek követnek. Erősen hunyorítva a Borsodi-féle Borostyánhoz hasonlítható, amennyiben mindkét sörben meglepően vékonynak tűnik a test a ráépülő ízintenzitáshoz képest, ami felveti, az összhatás kialakításában az ízlésesen túlmutató mértékeket öltött a vegykonyhás mentalitás. Ez persze még mindig lehet puszta előítélet, bár az összetevők teljesen komolytalan listája egy kicsit sem segíti a megértő attitűd kialakítását, idézzük a hitelesség kedvéért két nyelven is szó szerint: "E: CERVEZA EXTRA. Contiene malta de cebada." "GB: STRONG LAGER. Contains barley malt." Ez minden - mármint az összetevőket illetően, így azt egyelőre nem fogjuk megtudni, a Selecta XV übereli-e darabra a Borostyán hét alkotóelemét, tehát kénytelenek vagyunk továbbra is a szubjektív, érzékszervi tapasztalatszerzésre hagyatkozni. Eszerint pedig a San Miguel barnája hiába indít egészen elfogadhatóan, fogyasztása során fokozatosan egyre inkább elharapódzik ízében a műviség árnyéka, utóbb már egészen zavaró intenzitású kamu mézízzel túldomináltatva. Erről pedig, bármennyire is küzdünk ellene, már megint kényszeresen Duchemin kolléga tavalyi kommentjére asszociálunk a miricil-palmitát nevű méhviasz-észterről, ami a csalni kívánó élelmiszeriparnak állítólag kedvelt nyersanyaga. Ez vagy helytálló sejtés, vagy nem, valami komponens mindenesetre biztosan sántít.

Alkoholtartalom: 6,2 V/V %

2011. 12. 22.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: spanyol barna kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr63488293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása