HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Orgoványi Jäger

2012.03.13. 21:28 -kk-

magyar világos sör


Legutóbbi kisüzemi sörös cikkünkben óhatatlanul is azt tudtunk csak bemutatni a Szögedi Ászok példáján, hogy a palackozási, szállítási és viszonteladási anomáliák játszi könnyedséggel le tudnak nullázni egyébként fogyasztható söröket is. (A történet dióhéjban: ittunk egy palackkal a cikkhez, majd a heves ellenvélemények láttán egy máshol vásárolt másikat is, végül pedig egy üvegeset egyenesen Szegeden, de minimális különbségekkel éppolyan rossz volt mind. Közben a Szegeden csapolt Szögedi Sör meg klasszisokkal jobb.) Ma remélhetőleg nem kényszeríti a sors a KK-t a fenti forgatókönyv ismétlésére, noha, mi tagadás, tettünk érte jócskán. A kiválasztott Orgoványi Jägert ugyanis épp annál a Boráros téri aluljáróárusnál vettük, ahol a második sorozat Szögedi Ászokat is, a sör ugyanúgy PET-palackos, és az orgoványi AKPEDO éppúgy nem tartozik a kisüzemi sörfőzdék elitklubjába, mint a Szögedi Sörfőzde.

Ráadásul egészen nyilvánvaló, hogy az Orgoványi Jäger 100%-ban megegyezik az ugyanott gyártatott Magyarok Sörével, ami annak idején - ornamentikáján túl - a blog történetének harmadik félpontos söreként szerzett sajátos hírnevet. Mindkét sör 4,5 alkoholszázalékos, továbbá, kisüzemi szinten egészen egyedülálló módon, mindkettő tartalmaz kukoricadarát. Persze az is tudvalevő, hogy a Magyarok Söre-brand úgy eleve bérfőzésre épül, hiszen a barnát nemcsak Orgoványban, hanem Jászdózsán is készíttetik; mint ahogy az sem titok, hogy az orgoványi főzde egyébként sem veti meg a sörkölcsönzést, hiszen az Interwest nagykereskedés által menedzselt Corvinburg termékcsalád is tőlük érkezik.

Mostanra remélhetőleg mindenki kellően belezavarodott a magyar kisüzemi lo-fi sörpiac útvesztőibe, és teljes egyetértés által övezve fejthetjük ki reményeinket, hogy az orgoványi AKPEDO saját néven futtatott egyenvilágosa jobban fog teljesíteni a három éve kóstolt rovásírásos csomagolásúnál. Bele is kezdünk a kóstolásba és kedvező jelként értelmezzük, hogy semmi savanyúság nem érződik a kibontott literes PET-palackból. Helyette alig észrevehető malátaillat jelenik meg, már ha valami egyáltalán, egyébiránt a halványzöldbe forduló, sápadt, enyhén opálos test nem mutat magából semmit. Az első kortyok indokolatlan erejű szénsavassággal fedik a sovány, halványan malátáédes, utóízében jellegtelen komlót villantó ízfrontot. Egyébként a Jäger-címkéken ugyan nem, de a vele egylényegű Magyarok Sörén és Corvinburg Világoson szerepel a hozzáadott CO2 is mint összetevő, ami egyáltalán nem elegáns, de kétségkívül hatékony és feltűnésmentes megoldás az ízhibák kozmetikázására. A modell tökéletesen működik jelen kóstolás esetében is, ugyanis a Jäger utóíze szinte tökéletesen megegyezik a szikvízzel, de persze mi sem ma kezdtük az olcsósör-kóstolást, és sebtében kerítünk egy kiskanalat, hátha meglátjuk vele sörünk valódi arcát. Fél perc intenzív kavarást követően megállapíthatjuk: a szénsav elsődleges funkciója mégsem a kozmetikázás volt, inkább az egyáltalán bármiféle arculattal való felruházás, valahogy úgy, mint az ismert Monty Python-viccben az amerikai sör és a kenuzás kapcsolatáról.

Készítsünk egy alkalmi kis kategorizációt, és írjunk fel három címkét a magyar kisüzemi sörök számára. Az első csoport legyen a naív sörfőzőké, akik kevéssé ismert kistelepüléseken készítenek valamilyen egyszerű lagert, betartva az 1992-ben a berendezés mellé kapott "bajor stílusú" receptet, eredményként egy könnyen iható, vállalható alapsörrel szórakoztatva szűk vásárlóközönségüket. A második csoport az újítóké lesz, akik előre menekülve próbálnak piacot szerezni magukat és mindenféle többé-kevésbé innovatív, relatív drága sörrel kövezik ki arculatépítésüket. Végül, harmadikként, a kisüzemi sörgyárak szerepelhetnek, amik megpróbálnak úgy viselkedni, mint a Borsodi vagy a Dreher: olcsó, silány minőségű söröket készítenek, pótanyagok felhasználásával, minél gazdaságosabb úton előállítva minél több hektolitert. Ebben a képzeletbeli tipológiában az orgoványi AKPEDO természetesen egyértelműen az utóbbi kategóriába kerülne, és ebbéli meggyőződésében a szénsavköd után hátramaradt jellegtelen Jäger-ízek csak megerősíteni tudják a KK-t: némi zöldes, nem épp kellemes maláta, halovány savanykás mellékíz és nemi épphogy' csak kitalálható komló. De legfőképp semmi, csak szén-dioxid. Tehát ha Önök szeretik az ehetetlenül csípős ételeket vagy a halálra sózott fogásokat, és szeretik azt is, ha a szóda rendesen megkarcolja a torkukat, az Orgoványi Jäger kiváló választás. Minden más esetben tökéletesen érdektelen.

Alkoholtartalom: 4,5 V/V %

2012. 03. 13.

 

17 komment

Címkék: magyar világos kisüzemi kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr634315054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

er.pé ser 2012.04.03. 20:20:01

Hát ez nem túl hízelgő , de az a baj hogy sok kisüzemi sörfőzde értéktelenné teszi mások fáradozását mert tényleg csak a sok eladás a fontos és kénytelenek vagyunk beállni a sorba ha talpon akarunk maradni . Egyik másik kolléga rálicitál mások piacára és ez igen undorító.

halasi attila 2012.06.26. 15:15:08

Nekem nagyon jól esik, Az ára is elérhető. csak hidegen kell fogyasztani. Áldja nmeg az isten azt aki alázatos munkával létrehozta az Orgoványi Sört. Halasi Attila Cegléd, Öregszőlő. Kövidinka út.10.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.20. 20:34:02

betonozáshoz tökéletes. mármint inni.

Fénnyel teli esernyő 2013.05.25. 19:45:26

A sörhöz hasonló íze (erősen csapolt jelleg) és a széndioxid magas tartalma (szódahatás) miatt kedvelem. Természetesen csak hidegen fogyasztva.

szanisz 2013.05.30. 21:50:35

@Fénnyel teli esernyő: Hát, az ízlésedet tiszteletben tartva, de: nem hoztad meg a kedvem. Azért olcsón is lehet jót venni: pl Gyertyános, Mályi, Rizmájer, vagy akár az új kedvencem; a Legenda...

Fénnyel teli esernyő 2013.05.31. 12:08:39

@szanisz: ha tehetem, megkóstolom majd az általad felsoroltakat. ízlések és pofonok. ha valaki ilyenre vágyik, pénztárcakímélő választás. nyári nagy melegben akár életmentő is lehet! :)

a két literes kiszereélsnél hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem sikerült még úgy kinyitni, hogy ne csorduljon túl. sem hidegen, sem szobahőmérsékleten.

gregibroki 2013.06.04. 15:34:07

@Fénnyel teli esernyő: Én pár hete vettem egy literes flaskával. Pohár híján a palackból ittam autóban (nem én vezettem). Az első pár korty valami iszonyat ízű volt, majd sajnos a lezárt flakon eldőlt, tehát felrázódott. Mivel nem ittam sokat belőle, utána a kocsiban azzal szórakoztam, hogy mily' módon tudnám kinyitni a palackot anélkül, hogy ne legyen minden tiszta "sör". Nem sikerült problémamentesen... :)
Majd a következő 6-7 deci már jóval kisebb CO2 tartalom mellett érdekes módon elfogadhatóbb volt, a végére pedig elfogyott az ereje és maradt a megint csak iszonytatos utóíz.
A Kőbányai szerintem magasan veri :)

Fénnyel teli esernyő 2013.06.04. 16:04:46

@gregibroki: teljes mértékben egyetértek a kőbányai kapcsán. a túlzott co2 jelen sörünknél ízmeghatározó és hangulatkeltő. a gyártócég érdekes logikai játéka: mily módon tekerjük le úgy a kupakot, hogy a sör is megmaradjon. :) félreértések elkerülése végett: nem ez a kedvenc söröm. bőven nem. ez a termék akkor jó, ha egy kevésbé jó csapolt hatást keres az ember, és szereti a soksoksok széndioxid csiklandozását. nálam előfordul ez a hangulat, és ilyenkor ezt fogyasztom.

gumitamin 2014.05.09. 14:56:33

Az ízesített söröket is úgy iszom, hogy nagy habbal, így kevesebb bubi marad benne.
Nem mindenki szereti ha túl van dúsítva.

slartibartfast 2015.03.14. 12:03:25

Mostanában azt vettem észre, hogy a külföldről licenszelt "nagy" nevek (Beck's, Amstel, Heineken, HB...), amiket a mi sörgyáraink gyártanak, egyszerűen egyre gyatrábbak, sokszor az adott gyár magyar zászlóshajó termékének színvonala alá is beesnek. Múltkor kiakadtam pl. a Beck's-en, mert ergyább volt, mint a Borsodi úgy általában, szóval biztos ki kell fogni a jó főzést. Olvasgattam és a legtöbb helyen a kézműves söröket ajánlották, első sorban a hazaiakat, mert hogy kezd kialakulni a kultúrájuk és kicsiben jobban odafigyelnek a minőségre.
Persze nem neten kezdtem el több ezer forintért/üveg rendelni, hanem megtaláltam az egyik helyi kisboltban ezt a Orgoványi vörös Jágert. Most iszom az első fél literes palackkal. Ár/érték arányban szerintem nem olyan rossz. Többet ér ez 2 pontnál, nagyon szőrös szívű volt a pontozó. 2,5-3 szerintem mehetne rá, de persze ez saját vélemény.
Kérdés viszont: merre felé orientálódjak, ha kézműves sör vonalon akarok maradni, de a megfizethetőség mezsgyéjén is? pl. max 300-350 HUF / fél liter sör árszinten.
Előre is köszönöm.

slartibartfast 2015.03.14. 12:05:11

Ja, és ugye én most nem a láger verziót iszom, hanem az ír jellegű vörös sörüket.

alehunter 2015.03.14. 21:33:43

őszintén szólva nem vagyok meggyőződve róla, hogy a 300-350 Ft/fél liter tartományban a magyar 'kézműves' sörök képviselnék a legjobb ár/érték arányt, illetve a megfelelő minőséget azok számára, akiknek az ezen az áron, vagy ez alatt elérhető cseh és német sörök (eredeti cseh és német sörök, nem itt főzött licensz-szarok) nem kielégítőek...

-kk- 2015.03.16. 09:55:26

@slartibartfast: valószínűleg alehunternek van igaza, és 300-350-ért még mindig import cseh/német söröket érdemes inkább venni - a Bohemia sörboltban talán vannak már ennyiért is üvegesek (de én a Pilsner Urquellt is szívesen megvenném ilyen célra).

Ha magyar kisüzemi világos lager, akkor talán a Fóti Pils és Zwickl, a békésszentandrási Ogre, vagy a sehol nem kapható Kissler Ősforrás lehet a leginkább javasolható.

slartibartfast 2015.03.19. 10:34:53

Köszönöm a válaszokat. A külföldről importált (éns nem idehaza licenszelt alapján gyártott külföldi) cseh/német söröket én is szeretem. Csak ritkán jutok hozzá.
Van még az osztrák Zippfer, egy időben lehetett errefelé kapni az ausztrál (bár címke szerint belgák vagy franciák csinálták ausztráliai licensz alapján, muhahha) kengurus Foster's is. Ezek nagyon ízlettek, főleg az utóbbi.
De mint említettem, ezekhez ritkán jutok hozzá és gondoltam, kicsit körbenézek a kézműves sörök háza táján. Na majd kísérletezek tovább :)

slartibartfast 2015.03.19. 10:35:49

Bocs az elírásokért, sietős a dolgom, szerkeszteni meg nem engedi az elősző hsz-t, remélem, így is érthető :)

alehunter 2015.03.23. 22:36:58

@slartibartfast: sok sikert a kísérletezéshez...esetleg érdemes lehet a ratebeer-en megnézned a magyar söröket, ott is próbálhatsz keresgélni kóstolásra érdemeset

WFR 2015.05.02. 22:31:16

@slartibartfast: Pont ugyanezt vettem észre, mikor behozzák a licenszt jó, aztán fél-egy év múlva ihatatlan pocsék lesz. Még a Stellánál figyeltem először, aztán Beck's stb. Hazaiak közül most talán a Soproni 1895 egyedül iható, egyébként meg az "olcsó" noname, de korrekt cseh Lidl-es sörök, ha csak hideg üdítő kell.
süti beállítások módosítása