HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Kaltenecker Archa

2012.04.13. 12:28 -kk-

szlovák stout


Magyarországon a legtöbb olyan sörfőzde, ami fogékony az új idők szavára, nem igazán az amerikai példát követve játssza a sörforradalmi játékot. Míg a modernkori újító sörfőzők bölcsőjében a legnagyobb hangsúly az új/feltámasztott típusokkal való kísérletezésre, illetve a kézműves alapanyagok és eljárások alkalmazására kerül, addig felénk az egész új, éledező sörgasztró-vonulat egy kicsivel vásáribb hangulatot áraszt. Noha nem egyértelműen baj, mindenesetre tény: a kísérletező kedvű magyar sörfőzők zöme nem felsőerjesztésben és aromakomlóban, hanem bodzában, meggyben, tokajiban, áfonyában és szilvában gondolkozik - de ha ne adj'Isten el is kacsintgat az IPA-készítés, általában az ale-ek, vagy bármi más, a minimálisnál hosszabb magyarázatra szoruló sörtípus felé, biztosan nem kap olyan rapid pozitív fogyasztói visszacsatolást, mint ha csak annyit kellene mondania a sörről, hogy "gyümölcsös". És noha nem győzzük eleget ismételni, hogy a KK értékeli a jól sikerült gyümölcsös söröket, emellett nem árt látni, hogy a sörök ízgazdag világába alapvetően nem ez az út, hanem a bevett söralapanyagok változatosabb és profibb felhasználása képes bevezetni a fogyasztó publikumot.

Éppen ezért örvendetes, hogy a - minden magyar vonatkozása ellenére alapvetően a szlovák söripar jellemzői szerint működő - rozsnyói Kaltenecker újabb lépést tett a világszínvonalú különlegességgyártás irányába. Míg alapsöreik egyértelműen illeszkednek a tipikus szlovák trendekbe (azaz a cseh sörkultúra tűrhető, de rendszerint egyáltalán nem kiemelkedő másolásába), tavaly bemutatott B27-ük már egy régiósan is rendkívül eredeti és jól sikerült sör lett. De most a rozsnyóiak újabb szintet ugrottak és egy olyan kategóriában készítettek sört, amivel általában csak a legismertebb és legelismertebb atlanti kézműves főzdék szoktak előrukkolni. 

A russian imperial stout ugyanis minden fellengzősség nélkül nevezhető a sörtípusok (egyik) királyának: sűrű és erős felsőerjesztésű sör, vastag malátával, domináns pörkölt ízekkel és bő alkohollal - illetve gyakorta intenzív komlóval. A Kaltenecker értelmezésében mindez egy 20,9 Balling-fokos, kilencszázalékos stout lett, hozzáadott pörkölt malátával és többféle ale-komlóval (Challanger, Northern Brewer, Amarillo), a főzde 15. születésnapjára, két fokon tizenegy hónapig erjesztve. Összesen 400 liter készült, amiből mindössze 100 lett idén lepalackozva, a maradék pedig rendre 5, 10 és 15 év múlva kerül a boltokba.

A KK persze nem elég türelmes és már most megbontja a 2011 januárjában főzött Archáját, hogy elsőként az éjsötét testre és a szokatlanul sötétbarna, bőven jelen lévő habra csodálkozzon rá. Illata száraz és határozottan pörköltmalátás stout, amit némi laktózos felhang fodroz. Az első kortyokat követően pedig csak tovább mélyül eddig is bizonyára gusztustalannak ható rajongásuk az Archa iránt: ha a kellemesen barkácshangulatú címke dizájnja és feliratai nem emlékeztetnének rá, hogy rozsnyói sört iszunk, gond nélkül asszociálnánk bármelyik newschoool sörfőző-epicentrumra, a Mikkellertől a De Molenen keresztül a Flying Dogig. Igazi transzstiláris posztmodern sör, amiben minden most menő karakter benne van: egyszerre száraz, étcsokoládés stout és limeosan maró komlóutóízes IBA (persze ez utóbbi típushoz a valóságban sok köze nincs, íze ettől még látványos tisztelgést tesz felé). Az első ízfél igencsak száraz, hamuszerűvé pörkölt kakaóbab köszön ki belőle - közben másodpercnyi halovány sósborszesz -, amit a súlyos test malátaédessége és némi vasas felhang bont meg egy illékony pillanatra, hogy utána egyből átadja helyét a felépülő komlófront élénk sodrásának.

Az Archa szelídebb sör, mint az igazán durva stout/komló párosítások, de azért így is lehengerlő ízintenzitással bír. Élvezetes és harmonizáló szintézisbe vonva össze az említett két fő vektort, mégha az eredő egy kicsit csak-csak elbillen a komló irányába végül. Igazi gyöngyszem, régiós büszkeség.

Alkoholtartalom: 9 V/V %

2012. 04. 13.

 

1 komment

Címkék: ötpontos fekete szlovák barna ale stout

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr944407703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2012.04.14. 21:29:19

Azért hálistennek már nálunk is terjednek a nem csak különlegesnek _szánt_ (főképp gyümölcsös) sörök. Békésszentandrás és Nagykáta mellett van már Tuck Barát, DuplaKöleses, csobánkaiak, Stari red, Grabanc stb stb
süti beállítások módosítása