HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Murree's Millennium Brew

2013.07.30. 23:20 -kk-

pakisztáni világos sör

murree_millennium_brew.jpgSörblogot számtalan különböző nézőponttal lehet írni, melyek közül csak egy (meglehetősen szűk értelmezésű) opció a kizárólagos sörkritikaírás, mint amit a KK is művel. Viszont még ezen az ágon belül is számos opció kínálkozik azt illetően, milyen fókusszal válogatjuk ki a kóstolt söröket: lehet a hazai kisüzemi különlegességekre koncentrálni, lehet nemzetközi kiválóságokra, közismert világsörökre, vagy éppen egzotikumokra is. A magunk részéről a vegyes modell hívei vagyunk és valamilyen arányban a fentiek mindegyikét szívesen megjelenítjük a blogon, ideális esetben nagyjából pont olyan erősorrendben, mint ahogy az iménti felsorolásban szerepel. Ebben az egzotikumok hátraszorultak, mivel a kicsi és/vagy távoli országok nagy hányadának nincsen különösebben értékelhető sörfőzése, tucatlagersöröket itthon is könnyű beszerezni, és attól, hogy messziről jött egy tucatlagersör, még nem lesz módunk érdekesebbeket írni róla, mint egy helyben gyártottról.

Általában. A mai példánk azonban teljes mértékig kivétel, ugyanis kedves olvasónk, Marci ajánlotta fel, hogy hoz nekünk egy sört Pakisztánból, ahonnan egyébként legálisan nem lehet alkoholt exportálni. Ami még csak az egzotikumfaktort növelné, azonban Marci volt olyan kedves, és még egy kompakt leírást is mellékelt a sörhöz, egy csomó érdekességgel ellensúlyozva így a várhatóan lapos kóstolási beszámoló izgalomfaktorát. Át is adjuk neki a szót:

A pakisztáni sörben elsősorban nem az íze, zamata a különleges, hanem az, hogy egyáltalán létezik. Az országban az alkohol fogyasztása muzulmánok számára az 1970-es évek óta tilos. Birtoklása 30, fogyasztása 80 vesszőcsapással büntetendő, szerencse, hogy a törvényt harminc éve egyáltalán nem alkalmazzák. Ez az oka annak, hogy a feketepiac virágzik - a fogyasztás zömét a mainstream Johnnie Walker-Carlsberg-Heineken vonal mellett az észak-pakisztáni Murree gyár jóval olcsóbb whiskyjei, vodkái és három-négyfajta söre adja. A gyárat azért nem zárták be, mert egyrészt exportra termel, másrészt az ország lakosságának 3%-át kitevő hinduk és keresztények továbbra is legálisan fogyaszthatnak alkoholt, és a 180 milliós országban ez is több mint ötmillió potenciális fogyasztót jelent. Sokan élnek abból, hogy a kvótájukat továbbértékesítik a muzulmánok számára, hiszen a középosztály zöme szívesen és viszonylag nyíltan iszik.

Bár legális bolt igen kevés van, és ott is csak külföldiek vagy nem muzulmánok vásárolhatnak, mindenki tud egy-egy telefonszámot, ahonnan a díler úgy szállítja házhoz a megrendelt italt, mint a pizzafutár -  csak, ahogy ezzel gyakran viccelnek, a sör mindig hamarabb megérkezik, mint a pizza. A külföldiek négy-ötcsillagos szállodákban is ihatnak a saját szobájukban, vagy a bárban, amit általában valahol a rendes szobák között rejtenek el, hogy csak az tudja, mi lapul az ajtó mögött, akinek a recepció megsúgja. Pakisztán egyébként nem csak ezért csodálatosan izgalmas ország, aki teheti, feltétlenül keresse fel, bár az utazás - természetesen - alapos felkészülést igényel.

És a kóstolás: kitöltve közepes szalmasárga, enyhén opálos sör fogad minket, erősen mérsékelt habbal, gyümölcsészteres cefreszaggal. Ízét émelyítő édesség uralja, amelyben a répa- és a malátacukor és egyaránt felfedezhető, de mellette némi légies komló is megjelenik, ami odáig szaladt az absztraháltságban, hogy inkább csak amolyan toroktájéki gyógyszerfanyarság maradt belőle. Mindemellett számtalan ide nem illő, gyaníthatóan erjedési anomáliákból következő íz is szerepel az összképben, például zöldalma, vilmoskörte és földimogyoró. Összességében a kelet-európai berúgatós, olcsó erős lagerekre emlékeztet, valószínűleg nem függetlenül az igények gyanítható hasonlóságához. Ha nincs mást inni egy egész országban, biztos rá lehet szokni (márpedig a gyár többi söre sem ígér többet), de az élvezetestől igen távol áll.
Alkoholtartalom: 6,5 V/V %

2013. 07. 30.

2p.GIF

5 komment

Címkék: világos pakisztáni kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr315434911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2013.07.31. 12:20:53

őőő van egy kis ellentmondás, emitt:

".. hogy hoz nekünk egy sört Pakisztánból, ahonnan egyébként legálisan nem lehet alkoholt exportálni"

" A gyárat azért nem zárták be, mert egyrészt exportra termel, másrészt ..."

-kk- 2013.07.31. 12:50:46

@rambo13: kiváló észrevétel, én simán átsiklottam rajta. Az első állítás forrása egyébiránt a Wikipedia, a második meg maga az idézet. Szóval passz.

szanisz 2013.08.01. 15:56:38

@rambo13: @-kk-:

Pár éve szemet hunytak az export felett - persze muszlim cégek nem vehetnek részt be, nem muszlim közvetítők kellenek, stb

plusz pl illegális az alkohol fogyasztása- de csak a muszlimoknak.

Jó helyre születtünk.

alehunter 2013.08.02. 23:55:52

nekem ez a poszt azt jutatta eszembe, mikor az indiai Gujarat tartományban kellett töltenem egy egész hetet: 40+ fok, 100% páratartalom egy vegetáriánus tartományban, ahol az alkohol sem hozzáférhető...képzeljetek el egy stek bart, ahol az ital a vacsora mellé valami kefirszerű szar, a "steak" meg csirke és annak isl eginkább a nyaka :):):):)
hazafelé mumaiban a business lounge-ban (itt volt először alkohol elérhető, viszont itt meg minden ingyen) kb 5 perc alaltt ázott el mindenki :)
ennyi részeg japán üzletembert laptopot püfölni még sosem láttam :):):)

Beer Ninja 2013.08.15. 09:19:53

Mi Düsivel megjártuk Belgrádot. Az is tanulságos. Balkáni közlekedéskultúra, de Bp-et lazán kenterbe verő vendéglátóhelyek plusz a jó kiszolgálás. A házak udvarába viszont nem szabad benézni... Sörfesztivál pont tegnap kezdődött (aug. 14.) volna, de balkániasan 1 nap késésben voltak a rendezők... :)
Az átlag bolti sörök is jobbak mint nálunk, kézműves sörfőzde viszont 1 db van az országban (és az se nagy szám). Nálunk pont fordítva.
süti beállítások módosítása