HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Kalász Limited Edition

2013.11.26. 23:19 -kk-

magyar világos búzasör

kalasz_limitededition.jpgA november igazán sikeres hónapnak tűnik a KK háza tája felé: egy héten belül a második kisüzem új búzasöréből kapunk kóstolót. A forrás ez alkalommal a balassagyarmati Széles és Széles, ismertebb nevén a Palóc Sörfőzde - ahol a stabil szortimentben is szerepel ugyan egy Kalász nevű búzasör, de a limitededition-alcím nyomán két csavarral is bővült a megszokott alaprecept. Egyfelől meghagyták a sört szűretlennek, másfelől a híres-neves Nelson Sauvin komlóval főzték, az elmúlt évek új-zélandi kézművessöralapanyag-sztárjával. Ha jól tudjuk, kereskedelmi forgalomba még nem került olyan magyar sör mindeddig, amit ezzel komlóztak volna, tehát a Palóc az első; noha házi sörfőzők egy ideje már kísérleteznek vele. Búzasörben viszont már egy nagy, kontinentális európai főzde, a Schneider Weisse is kipróbálta Mein Nelson Sauvin nevű, a Sörmanufaktúrában egy időben árult, de blogunk által sajnálatosan elmulasztott sörében. Nevét a sauvignon blanc szőlőről kapta, hasonlóan virágos-trópusigyümölcsös karaktere miatt; egyéni ízvilága és - állítólag - viszonylagos drágasága exkluzív, márkavédjegyszerűen ismert alapanyaggá tette.

A Palócnál egyelőre kizárólagos a PET-palack, de a mi példányunk kevesebb, mint tizenkét órája lett átfejtve, így remélhetőleg túlzott következményei nem lettek egyelőre. Kitöltve okker, erősen zavaros-élesztős test, tisztességes búzasörstandard hab, valamint fruttis, mangós illatok, melyekbe ha mélyebbet szippantunk, már az alattuk rejtőző szén-dioxidos, földes pinceillat veszi át a helyüket, letagadhatatlan malátás beütésekkel. Ez a sajátos kettősség meglehetősen tartósan megmarad a kóstolás során: eleinte légies, alkalmasint tizedmásodpercekig érezhető gyümölcsös-virágos jegyek tanúskodnak a Nelson Sauvin jelenlétéről (illetve a búzasörélesztővel történő kooperációjáról), majd jóval konzervatívabb, telt, bajoros búzakarakterek veszik át a főszerepet. Az első kortyokban ez leheletnyi banános, kandírozott mangós vonásokban nyilvánul meg, amit rövid úton édes-telt árpamalátás jegyek és búzás felhangok váltanak, hogy kortyzárásként szórakoztató gesztenyeméz-fináléban egyesüljenek. Lecsengésében markánsabban érződik a komló, de itt már kevéssé a florális-trópusi, inkább a keserű vonulat, valamelyest a nemes komlókra emlékeztető egyértelműséggel, de azért némi kandírozott hangulattal változatlanul át- és átszőve.

Érdekes, egyéni összhatású sörhöz volt szerencsénk, egyértelmű ízhiba nélkül (ami, bármilyen béna dolog is leírni, még mindig nem alapértelmezett a progresszívebb sörfőzdék köreiben sem). Ugyanakkor kikerülhetetlenül jelen van egy jó adag kétarcúság is, így az összkép nem képes harmóniát sugározni; a szokatlan komlózás ritkán kommunikál a búzasör-alappal. Az esetenként fejnehéz dohosság (ami a Kalász L.E. megjelenése alapján leginkább a jelentős élesztőtartalommal hozható összefüggésbe) és az egyértelműen domináns malátaédesség szintén nem segíti az ízegyensúlyt - így a végeredmény egy élvezetes, de meghasonlott élmény, amiben teljes mértékig beállítódás kérdése, hogy a tervezés elcsúszására, vagy a disztópia punkos romantikájára akarunk-e inkább asszociálni.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V %

2013. 11. 26.

4p.GIF

19 komment

Címkék: magyar búza világos kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr435659859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menygabo 2013.11.27. 18:27:35

Ma volt szerencsém megkóstolni ezt a "baracklé" színű szűretlen sört. Közvetlenül a tartályból fejtve. Én is egy icipici kettősséget véltem felfedezni a sörben. Leheletnyit az IPAkra hajaz. S ha már az IPA szóbakerült. Készül az új Dunakanyar főzet is. A hidegkomlózás előtti állapotba sikerült belekóstolnom. Ígéretes főzet lesz klasszikus angolos éllel.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.28. 13:36:31

Ma kóstolom én is, megnézzük, nem is olvasom addig...

-kk- 2013.11.28. 14:40:36

@pif: fordított esetben én is hasonló taktikát szoktam alkalmazni :)

-kk- 2013.11.28. 17:06:57

@Áron Varga: passz, nekem a főzdétől hozták - de gondolom arrafelé, ahol egyébként is szoktak Palóc-sörök lenni, pl. a Különleges Sörök Boltjában

Bud Taste 2013.11.28. 19:20:00

@-kk-: @Áron Varga:

Az első hordót a Különleges Sörök boltja kapja kedden, lehet, hogy még aznap csapra is kerül.
Üveges verzió nem lesz, mert a Palóc nem pasztőröz, PET-palackban pedig bonyolult lenne másodlagos erjesztést kivitelezni:).

alehunter 2013.11.28. 21:13:47

@-kk-: irigylem ezt a protekciós létet :-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.28. 22:13:53

@-kk-: Most kóstoltam. Sajnos ez a tartályból leengedett tétel butul, nem is keveset, és csak nyomokban jön meg a Nelson Sauvin szép ásványos, virágos, bodzás, szőlős karaktere. Amit a leírásodhoz hozzá tudok tenni, nagyon szép kicsit éretlen banánis, banánlikőrös aromák és ízek vannak, csak a szépség mellé be-beköszön a komló kesernyés vonala. Mintha egy amerikai búzás Ipa és egy bajor búza küzdene, melyik a domináns ....

rambo13 2013.11.29. 09:37:35

@Bud Taste: "Üveges verzió nem lesz, mert a Palóc nem pasztőröz"

bocs de nem értem az összefüggést...

Bud Taste 2013.11.29. 09:46:42

@rambo13:PET-palackban pedig bonyolult lenne másodlagos erjesztést kivitelezni:)

personalsanchez 2013.12.03. 06:47:02

@Bud Taste: kb annyira mint mint uvegpalackban:)

Nem lehet, hogy tul koltseges lenne ezert a tetelert uvegpalackra atallni?

Bud Taste 2013.12.04. 07:08:11

@personalsanchez: Az üvegpalackban nincs mikro oxidáció a PET-ben van. Az üvegpalack belső nyomásállósága ismert adat, de a PET-palack és a kupak elég ingadozó anyagminőségű.
Ha Neked van PET-palackos másoderjesztési tapasztalatod, megoszthatnád okulásul.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.12.04. 10:49:46

Ahol tudják fejteni a Pet palackot félautomata cuccal, ott szerintem az üveget is megoldják. Innentől megoldható az üvegben érlelés. Csak egy kis temperált helyiség kell, s szerintem itt a gond

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.12.04. 10:53:02

Sajnos nem ismerem a fejtési technológiát. Milyen?
Ha az általános kisüzemi, akkor az üvegre átállás költsége egyenlő az üveg árával
Plusz befektetést nem igényel.

Beer Ninja 2013.12.05. 14:48:40

Hahh. OFFTOPIC. Ma egy nagy dologra bukkantam rá. A tej drágább mint a sör. Itt a világvége? Vagy csak régen voltan nagyobb bevásárláson? :)
Visszanéztem a régi táblázataimat és úgy látom, hogy döntően régen is így volt ez, kivéve az alkoholkorlátozás "kilencórás" idejében.

personalsanchez 2013.12.06. 15:34:06

@Bud Taste: Túl sok nincs, de szerintem rövidebb szavatossági idővel kivitelezhető lehetne. A Műa. palacknak elég sok követelménynek kell megfelelni, sztem tudják - egyes helyeken - az állandó minőséget garantálni.

3- 6 hónap nem okozott gondot, nem volt érzékelhető változás, 12 hónap után találtam egyet, na az savanyú szar lett.

szanisz 2013.12.12. 22:12:30

@Bud Taste: Én sem értem az összefüggést, amit Rambo idézett. Neki azt írtad, hogy PETben pedig nehéz lenne, de ettől még szerintem nem érthető:)

Üvegben is láttam már nem pasztőrözött söröket, pl cseheknék, lengyeleknél, pár hónapig bírták...

Bud Taste 2013.12.13. 07:00:25

@szanisz: Rambo szerintem értette, csak mostanában elég kekec lett a stílusa... ami nem baj, csak néha fárasztó tud lenni:)

Arról van szó, hogy a főzde a PET-palackos értékesítésre van ráállva tizensok éve, egy automata töltő, címkéző stb. gépen, amin természetesen lehetne üvegpalackot is tölteni, de az átállás az eltérő címke, palack dimenzió és kupak miatt alkalmanként több órás átállítást/szerelést jelentene, amit a főzde nem vállal be, ezért marad a PET-palack mint "üveges" kiszerelés.
Mivel a főzde nem pasztőröz, ezért nem tudná garantálni a szavidőt egy olyan búzasör esetében, ami tele van élesztővel, relatív alacsony az alkoholtartalma és a PET-palack miatt biztonságosan nem lehet palackerjesztést kivitelezni. A palack gyenge pontja a kupak, de volt már falvastagság probléma is. Az, hogy egy üveges sör pasztőrözött-e vagy nem, azt nem biztos, hogy Te vagy én meg tudjuk állítani, nem is reklámozza senki, hogy pasztőröz...
Az biztos, hogy a legismertebb búzasörmárkák pasztőrözöttek.

szanisz 2013.12.30. 21:06:29

@Bud Taste:

köszi a magyarázatot, így világos.

Amúgy mondom, a lengyeleknél rengeteg kis-, és középüzemi főzde rányomja az üvegre, nogy "nepaster......valami"
, tehát hogy nem pasztőrözött. Ellenőrizni nem tudom, de elhiszem nekik.

mindketten tévesen szó szerint értettük, amit a másik írt, mindenesetre érdekes :)
süti beállítások módosítása