HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Rozsdás Rizmajer Rozsos Sör GPA

2014.11.30. 21:38 -kk-

magyar félbarna rozssör

rozsdas_rizmajer.jpg

Bő két hete mutatkozott be a csepeli Rizmajer új söre, az Ábrahám Máté és Nagy Ervin házi sörfőzőkkel közösen készült, kicsit névtúltengéses Rozsdás Rizmajer Rozsos Sör GPA („gerilla pale ale“). Azóta ugyan debütált egy újabb Rizmajer-koprodukció is, az armando_otchoával főzött Hippie Terror, a KK, szokás szerint, egy brosúrával lemaradva követi a történéseket. Mint azt a naprakészebb blogger kollégák már megírták, a három alkotót a Corvinus Egyetem sörfőző-mesterszaka köti össze, közös receptjük pedig szorosan követi a szezonális-koprodukciós Rizmajer-különlegességek 424-gyel és Popcornnal szegélyezett útját. Már csak azért is, mert a 42% rozsmaláta önmagában kifejezetten szokatlan, újszerű elem, amivel kapcsolatban nincsenek markáns előzetes elvárásaink, így minden kíváncsiságunkat a kóstolásra tartogathatjuk.

Kitöltjük, narancsos beütésű világosbarna, erősen opálos sörrel találkozunk, méretes, de hamar múló, bézs habbal. Illata édes, karamelles fősodrú (de nem úgy, ahogy általában a karamellmalátákat körbe szokás írni, hanem egy frissen bontott krówkára emlékeztető erővel), kenyeres és pillanatnyi komlós kísérettel. Noha íze is igencsak határozott, elsőre nem az, hanem a rendkívül viszkózus szájérzet kelti fel a figyelmünket, a maga szinte harapható, tápszeres sűrűségével, amit – lévén a sör csupán 13,5 B° – kizárólagosan a rozs számlájára írhatunk.

Ha ezen túllépünk, és elérünk az ízek szétszálazásáig, a kortyok alapjában kissé fanyarul savanykás búzasörösséget (pontosabban esetünkben, búza híján: rozssörösséget) fedezhetünk fel, amit lehengerlő komlóözön követ. A magnum, tomahawk és amarillo variánsok összhatásaként grapefruitosan fanyar, fenyős vonásokkal is gazdagon átitatott kép áll össze, markánsan uralva az ízélményt. Az alapanyagok valamiféle összeakadása egy pillanatnyi mosogatószer-szerű aromát is teremt sajnos, de a lezárás, amennyire a komlók hagyják, már inkább friss rozskenyeret idéz.

A Rozsdás izgalmas koncepció és érdekes élmény, a fő mutatványnak szánt magas rozskoncentráció minden érzékszerv felé jól kommunikál, szépen érvényesül. A komlózás ugyanakkor elzárja előle a bővebb kibontakozás útját, és ugyan kellemes komlókról lenne szó, a közepes szintű túltolás nyomán feltűnő alfasav-agresszió idővel (főként a lecsengésben) tökéletes puccsot hajt végre. Összességében arról van szó, hogy van egy sör, ami jó ötlet alapján, jó alapanyagokból, technikai hibák nélkül készült el, csak a koncepció egyik fele agyonveri a másikat. Hál'Istennek azért némi életjelet az utóbbi (mármint a rozs) is fenn képes tartani, így a végeredmény továbbra is kellemes, csak hát kiegyensúlyozatlan.

Alkoholtartalom: 5,5 V/V %

2014. 11. 30.

4p.GIF

3 komment

Címkék: magyar ale félbarna rozs kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr86946611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2014.12.05. 09:32:27

Én a rozsról mindig a rossz-ra asszociálok, pedig biztos nem rossz sör ez.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.12.08. 12:58:27

Csapról ittam a szegedi Malátában, túlhűtve, szabdatéren, dohányzás közben (és mégy egy Bodzás Angyalkát is be kellett tesztelnem az egyciginyi időbe, ami aznapra adatott). A rozsosságból nekem csak a sűrűség maradt meg, a komlókból meg az, hogy jó ez, csak kurva keserű, ami nem baj. De a négypont miatt azért adok majd neki egy újabb esélyt.
süti beállítások módosítása