magyar ízesített stout
A csepeli Rizmajerben már jó ideje egymást érik a sörbemutatók; februárban épp egy, Takács „Hatodik Íz” Péter közreműködésével készült chocolate stout, az Édes élet volt soron. A bemutatót celebráló két sörfőző még helyben jelezte, hogy egy kis további érést biztosan elbírna a sör, így a KK végül úgy döntött, hogy van elég kóstolni való söre, így nem ír az Édes életről egyből, csak valamikor tavasszal. Most már talán abszolút abban a formájában láthatjuk, ahogy a Rizmajer–Takács-duó megálmodta.
A bemutatón is szóba került, de a címkén is feltűnik a szokásosnál exkluzívabb összetevőlista. Míg a csokoládé-, kristály-, müncheni és barna maláták többé-kevésbé elterjedt alapanyagok, a brit maris otter maláta már kevésbé (de ahogy számos Hatodik Íz-sörben, úgy itt is szerepet kap),de ezeken felül még nádcukor, valamint Rózsavölgyi-féle kakaóbab is került az Édes életbe.
Kitöltjük, mélybarna, tetején dús, kisszemű, ujjnyi barnás habbal. Illata szép, kerek, mézes malátát idéz, a háttérben pörkölt kakaóbab és alkohol párolog. Íze melaszosan indít, majd indirekt csokoládéhangulat következik, kicsit pincésen fülledt hangulatban, toroktájnál maradó, igazán ki nem robbanó pörkölt ízekkel, amiket szolidan körtés erjedési ízek kísérnek, és amiket eléggé megszelídit a rumot idéző nádcukros édeskésség. Utóízben már inkább érvényesül a kakaó, de az összképet még ekkor is inkább a totális balansz uralja, a fanyar-pörkölt, az édeskés, a gyümölcsösen savanykás, illetve a csak kortyvégtájon érezhető komlókeserű egymásba olvadó összhangja teszi kerek egésszé a kóstolási élményt.
Ízletes, élvezetes sör, kivételes formai tökéletesség, ugyanakkor paradox módon mégsem emlékezetes – amiről ízlés dolga, hogy baj-e vagy sem: nincs kitömve felesleges ízekkel, nem hatásvadász, nincs semmilyen irányba túltolva. Viszont nem is ingerel, nem provokál, nem kényszerít ki reakciót: a KK-nak tetszik, de azon sem lepődnénk meg, aki magasabb ingerküszöbbel unalmasnak ítélné.
Alkoholtartalom: 6,5 V/V %
2015. 04. 14.