HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Aprily Woody BBQ Lager

2015.11.17. 22:08 -kk-

magyar füstölt világos sör

apriliy_woody_bbq_lager.jpg

Valamikor nyáron a KK épp a Neked csak Dezsőben járt sörözni, és minden korábbinál határozottabban érezte, hogy kezd lemaradni a magyar sörös trendekről. Ebben oroszlánrésze volt annak az Aprily Stanley APA-nak, amit megvett kíváncsiságból, és rájött, hogy semmit nem tud róla, de egyáltalán. Sem azt, hogy ki főzi, sem azt, hogy mióta, sem azt, hogy hol. (Ami persze a legkevésbé sem a főzde hibája, hanem egyértelműen a mi szellemi restségünké.) A koncepció is csak jóval később, a nyárzáró Főzdefeszten vált világossá, miszerint minden sör egy filmrendezőről van elnevezve, és mindegyik címkét valamilyen kortárs képzőművészeti hangulatú ábra illusztrál.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, persze kellett egy második sör is – a következőkben tárgyalandó Woody –, ami a Stanley viszonylag jól behatárolható american pale ale-sége helyett immáron „BBQ Lager” néven hirdette magát. Ezt nem igazán tudtuk látatlanban értelmezni, de aztán a főzdefesztes újdonságok zápora valahogy mégis maga alá temette a tervezett tisztázó kóstolást. Mindegy, most eljutunk végre hozzá, ami olyan szempontból nem nagy késedelem, hogy az időközben eltelt hónapokat, az Aprily megismerését illetően legalábbis, abszolút passzívan töltöttük, így továbbra is a címkére hagyatkozunk csak. Illetve annyit lelestünk a Ratebeerről, hogy anyafőzdeként a Reketye funkcionál.

Maradva tehát a címkénél: egy „lager típusú világos, kisüzemi sör” van a kezünkben, amit a megszokott elemeken felül tölgyfán füstölt búzamaláta, valamint tomahawk és cascade komló dob fel. Illatában van egy kevés citrusos komlóolaj, ami közelebbről nem definiált malátás alapokkal és némi vegyszeres szappanossággal keveredik. A test máskülönben opálos halványarany, relatív élesztős. Ahogy belekortyolunk, hamar kiderül az is, mi okozta az illatok terén észlelt kisebb zavart: a füstölt maláta abban a jól ismert, kissé az égő traktorgumi aromájára emlékeztető sajátos formában van jelen a sörben, ami – nekünk legalábbis – a grodziskiékből, egészen pontosan a kettővel ezelőtti házisörfőző-versenyen indult grodziskiékből köszön vissza. Ahhoz sörfőzőnek kellene lenni, hogy értsük, hogyan jön a gumis műanyagíz a füstölt malátából, mindenesetre kifejezetten gyakori jelenségnek tűnik.

Ha ettől eltekintünk, a korty maradéka elég egyéni hibrid karaktereket hordoz, egyszerre tűnik egy teltebb pilseninek, egy vékony búzasörnek, valamint egy minimalista american pale ale-nek. Előbbit a korty végén jól kiérezhető, harapható, mégis friss malátásság képviseli; a középső párhuzamot a kortyok vékonysága és enyhe citrusos karaktere jelzi (úgy, hogy az ízkavalkádból igazából azt sem tudjuk eldönteni, játszik-e a sörben valamiféle epizódszerepet búzasörélesztő [tipp: nem]); míg utóbbit értelemszerűen a tomahawk – cascade-tandem jeleníti meg. Sajnálatos, és valószínűleg teljességgel szándékolatlan módon az alkalmazott komlók karakterében jelentős súlyt képviselő fenyőgyantás aromák egész hatékonyan akadnak össze a füstölt maláta gumis jegyeivel, és erősítik egymást egy olyan irányba, ami egészen biztosan nem szerepel a szándékoltak között.

Hozzá kell tenni, hogy amikor ez az elegy a háttérbe szorul, akkor egész jól lehet érezni az eredetiként feltételezhető barbecuehangulat-tervet is, a ropogós malátaágyon maradó enyhén füstös, zöld-gyantás komlóval dekorált egyéni ivósört. Ebben lenne is potenciál, mégsem teljesül, és pillanatnyilag két tippünk is van rá, mi lehet a megvalósítás akadálya. Az első tipp, hogy a Woody különlegesen érzékeny a kóstolási hőmérsékletre, és közelebbi támpont híján a KK pont annyira rossz (egyébként valóban viszonylag magas) értéket választott, amin a sör radikálisan más arcát mutatja, mint optimális esetben. Ha tényleg ez a helyzet, akkor legalább a megoldási javaslat egyszerű: írjunk a sörre javasolt kóstolási hőmérsékletet. (Amit egyébként minden sörfőzőnek meg kellene tennie, de ha valami teljesen avantgárd típust hoz létre, akkor főleg.) Ezt a tippet persze akár ellenőrizhetnénk is egy kontrollkóstolással, de mivel nincs készleten másik üveg Woodynk, inkább Önt, téged, kedves olvasót kérünk a tapasztalatai megosztására. Persze a másik tippünk sem épp űrtudomány: finomhangolni kell az összetevőket – de ha már a tipp evidens, cserébe itt már ötletünk sincs, hogyan lehetne meg is valósítani. De rutinos házi sörfőzők ezen is bátran ötletelhetnek alább.

Alkoholtartalom: 4,2 V/V %

2015. 11. 16.

2,5p.GIF

7 komment

Címkék: magyar füstölt világos kisüzemi kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr868084676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2015.11.23. 19:06:01

Ez is valami túlárazott sz*r? Bocs az egyszerű kérdésfeltevésért. :)

-kk- 2015.11.23. 19:08:18

@dr. dodó: Nem tudom, hol kezdődik a túlárazottság, de a Kredenc Manufaktúrában, ahol vásároltam, 480 Ft a 0,33-as üveg.

Beer Ninja 2015.11.24. 18:07:14

@-kk-: Túlárazott.
Nálam ez sörnél az 1100 Ft-os liter/árnál kezdődik, a fenti tétel pedig már egyértelműen azon túl van.
És azért 1100 Ft-nál, mert 1 óra alatt maximum annyit keresek. :) Illetőleg 1 óra alatt 2 db 0,5-ös sört vígan elpusztítok... :D Márpedig az nem poén, ha 1 óra alatt több órányi munkabéremet megiszok. Sajnos. Részemről.
Másnak viszont lehet, hogy aprópénz ez a sör, elvégre mindenkinél más a fizetés, és más a tűréshatár, hogy meddig megy el kiadásban.

-kk- 2015.11.25. 08:18:52

@dr. dodó: remek megoldás a dilemmára, ha az ember nem számolja ki az órabérét :)

Beer Ninja 2015.11.25. 20:49:08

@-kk-: Lehet, de a vége meg az lenne, hogy a Penny-ben kell 100 Ft-os 'sörökre' vadásznom, mert elfogyott a fizu.
Pillanatnyilag egyébként KKFH-n és Kecskeméten nem fenyeget a sörre túlköltés veszélye, mert nincs jó sör a látóhatáron :) vagy :( .
Itt a pusztában maximum a most vasárnapi spar-os Pilsner Urquell akció hoz lázba...

-kk- 2015.11.25. 20:55:48

@dr. dodó: felétek nem tart a Spar barna Kozelt?

Beer Ninja 2015.11.27. 12:54:19

Elvétve akad, ha akciózzák, olyankor feltöltenek belőle. Amúgy személy szerint nem vagyok a barna sörök nagy rajongója.
Ugyanígy meglepően jók a félegyházi gyümölcsös sörök (főleg az áfonyás), de ezeknek sem vagyok a híve. Velem van a baj. :)
süti beállítások módosítása