HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Rothbeer Football Saison 2016

2016.08.19. 23:22 -kk-

magyar ale

rothbeer_football_saison.jpg

Mostanában kóstoltunk egy csomó olyan sört itt a blogon, amiket abszolút (vagy legalábbis eléggé) új sörfőző formációk, többnyire vándorsörfőzők készítettek. Volt olyan is köztük, amivel pechünk volt, mert épp egy hibás példányt fogtunk ki. Most viszont biztosra megyünk, ezért az Egyik Legrégebbi Vándorsörfőzőhöz, a Róth Zoltán-féle Rothbeerhez fordulunk, mégpedig ahhoz a saizonhoz, ami az idén nyári, távolról sem teljes körű Főzdefeszt-merítésünkből a legjobb sörnek bizonyult. Ráadásul igazán kihagyhatatlan, olcsó képzavar, hogy most, az olimpia utolsó napjain írjunk egy olyan sörről, ami a szűk két hónappal ezelőtti futball EB-re készült.

Persze akkor csapon volt, most pedig üvegből tesztelünk, ez pedig egy igen ritka konstelláció: a KK-cikkek elsöprő többsége olyan sörökről készül, amiket akkor kóstolunk először. Az, hogy a korábbi kóstolás még ráadásul csapolt is legyen, még külön ritka, egyúttal némiképp biztos, hogy hendikep is, legalábbis ha nem valamilyen kifejezetten üveges formára termett stílust – mondjuk belga dubbelt – kóstolunk.

Kitöltve opálos aranyszín test, rajta óriási, kisszemű habpaplan, a tartósabb fajtából. Illata kiadós szén-dioxid-függöny mögött enyhén szúrós, lópokrócos, citrusos saison, nem éppen kitörően intenzív, de azért jól érezhető. Az első korttyal mindenekelőtt a meglepően sűrű, kicsit amolyan tartályalji élesztősséget idéző szájérzet tűnik fel, illetve hogy a habintenzitáshoz képest nem túlzottan markáns a Football Saison szénsavassága. Ízében meglepően erős a kapros hangulatú komlózás, amire a KK a maga legendásan gyönge variánsfelismerő készségével sorachi ace-t tippel. Kivételesen el is találtuk (gyorsan tanulunk!), a komló karaktere pedig jól rezonál a saisonélesztő kicsit szúrós-pikáns karakterével. A végeredmény kellemesen száraz, karakteres és harmonikus, hibáktól tökéletesen mentes, maximum a szénsav-inkonzisztenciákba lehet belekötni, ha nagyon akarunk – meg abba, hogy csapon azért még kerekebb volt az élmény. Ahogy az előző bekezdésben írtuk: ha korábbról ismerünk egy sört, az jó eséllyel hendikep lesz a kóstolásnál; hiszen ha fejenállunk, sem tudunk elvonatkoztatni a friss változattól mint viszonyítási alapból. Most is így történik, a főzdefesztes kóstolás emlékeit mondjuk négy és fél pontra becsülnénk (és csak azért nem ötre, mert saisonból pont volt már szerencsénk igazán elképesztő példányokhoz is), de az üveges élményre így már csak négy pont juthat. (Ami persze nem számít semmit, inkább csak a kóstolási kontextusok szubjektív hatalmát akarjuk ezzel a sorjás kis érveléssel illusztrálni.)

Ettől persze még mindenkinek javasoljuk, jobb magyar saisont nemigen fog találni senki egyelőre. Ráadásul nemcsak egyedi és jól összerakott, de remekül iható is, így ha nem sajnáljuk az üvegenkénti uszkve hatszáz forintot, érdemes nagyobb mennyiséggel is készülni.

Alkoholtartalom: 5,7 V/V %

2018. 08. 19.

4p.GIF

1 komment

Címkék: magyar ale világos kisüzemi négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8510428954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.08.24. 11:09:22

Sajnálatos körülményekből kifolyólag (a nyaralás alatt be kellett kísérnem az asszonyt valami veszprémi fesztiválra) viszonylag már részegen, üvegből kortyolva ittam. Emlékfoszlányaim alapján pont ugyanazt éreztük, csak a kevesebb szénsav nálam a fogyasztás módja miatt előny volt - aki ivott már pezsgőt üvegből, az tudja, miről beszélek :)
süti beállítások módosítása