cseh pasztőrözetlen világos sör
A tegnapi Kněžnát követően folytatjuk, sőt, egyből be is fejezzük Svijany-bemutatónapjainkat. Ehhez második szemléltetőeszközként egy 15°-os világos, a már idézett Baron fog segítségünkül szolgálni, ami egyébként az üzem legerősebb söre, és állítólag - épp, mint összes társa - hagyományos technológia szerint (kulcsmondat: 'vyráběné klasickou technologií'), pasztőrözetlenül készül, a Kněžnához hasonlóan cukorral gazdagítva, viszont számos nagyságrenddel csúnyább címkében (ami nem ez, hanem ez).
A hasonló erőssörök egyébként, blogunk eddigi megfigyelései szerint, rendkívül vicces csoportját alkotják a cseh, illetve általában a keleti kontinentális európai söripar gyártásspektrumának, ugyanis néhány esetben rendkívül látványos, excentrikus dolgokat produkálnak a 13+ ballingfok-tartományban, sokszor viszont inkább az öncélú alkoholarány-hajsza látszik kilógni a koncepció mögül. Esetünkben ez kevésbé valószínű, hiszen a tizenöt foknál azért jóval feljebb is lehet (sőt, szokás is) jutni, ennek részben megfelelően a Baront sem kizárólag az alkohol dominálja, mégha tagadhatatlanul meghatározó szereppel is bír. Erős, tömény ízében elsőként a vaskos, cukrozott maláta és az erős, szinte pilsenies komló kérges tenyerű duettje vállalja magára a felvezetést, amit a már említett alkoholos kipárolgás kissé kukoricaszirup-felhangokkal terhelt kéznyoma zár le, tűrhető, de egyrészt érdektelen, másrészt tucatszerű és öncélú összképet hagyva maga után. A kellemes, markáns komlóíz révén azonban még így is hozza bőven az erőssör-mezőny átlagát, így - szembesülve a kategória pontozásának örök nehézségével - a Baron is eléri, nem kis részt saját tehetetlenségi ereje révén, a három pontot.
Alkoholtartalom: 6,5 V/V %
2009. 05. 18.