HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Zwiesel Dampfbier

2010.01.04. 19:42 -kk-

német félbarna sör


Jelen hasábokon egyszer már találkoztunk a 'Dampfbier' szó angol megfelelőjével, a 'steam beer'-rel, ugyanis a kalifornai Anchor sörfőzde ilyen fantázianéven árulja egy, azóta 'Californa Common' néven iskolát teremtett sörét. A 'gőzsör' kifejezésről ugyan már akkor sikerült megfejtenünk, hogy az Anchornál nem egészen ugyanazt jelenti, mint amire a modern sörfőzés hőskorában hivatkoztak; ám azóta a Wikipedia jóvoltából arra is rájöttünk már, hogy nem is egészen azt, mint amit a gourmandnet.hu állít (milyen jó is lenne egyszer nyugodt szívvel hivatkozható forrásokkal cikket írni) - azaz az eredeti gőzsör nem felsőerjesztésű hőmérsékleten, de alsóerjesztésű élesztővel készült sör, hanem szimplán felsőerjesztésű, amít meglehetősen melegben (18-20 °C), kevés komlóval, nyitott fakádakban erjesztettek - ettől hevesen szénsavassá vált, és a hab felett milliószámra pattogó széndioxid-buborékok néztek ki úgy, mintha gőzölögne az erjesztőkád. Ilyesfajta eljárásokkal a XIX. század végén kísérleteztek olyan sörfőzők, mint például a mai sörünk archetípusát is kifejlesztő bajorországi Wolfgang Pfeffer, állítólag olyasmi megfontolásból, hogy nem volt a környékén elég búza és komló. Ennek fényében viszont érthető, hogy a technológia mostanra meglehetősen anakronisztikussá vált - a Ratebeer például a 'Traditional Ale' kategóriába sorolja, épp ettől lesz egy magunkfajta sörblog számára érdekes.

Gyára, a Zwiesel, ugyan más söröket is készít, teljes nevén még ma is '1. Dampfbierbrauerei Zwiesel' néven futtatja magát, és - ha jól értettük - az 1989-ben aktuális 100. évfordulójára támasztották fel az eredeti, ipariforradalmas lendületű receptet. Címkéje ehhez képest stílusában inkább a 'Sztahanovista sörfőzők Szabad Nép-félórája' című sztálinvárosi falfreskót idézi, amit csak tetéz, hogy az emberábrázolás szocreál vonásai mellé a körítés alapvetően mégiscsak valami gótbetűs-középkorias érzést próbál hozni. Pedig a steampunk biztos jobban eladna egy ilyen típusú sört, dehát nem minden a divat meg a meggazdagodás, gondolhatják a puritán német sörgyárasok, és hátha igazuk van.

Kinyitva, genezisének megfelelően, szép nagyot pukkan, de ezt nem követi a kisebb cseh söröktől megszokott szökőkút, szerencsére, így teljes egészében láthatjuk a fél liter szép, egyúttal kissé szokatlan sárgásbarnaságát. A színhez furcsa, búzasöröket és lagereket egyaránt idéző illat társul, benne citrusokkal, malátával és szén-dioxiddal, illetve valami rejtélyes felhanggal, ami egy almalétől rozsdás vasrúd felé tereli leginkább időközben elsorvadt asszociációs készségünket. Testében meglehetősen erős az oldott szénsav, íze meglepő és nagyban újszerű, viszont nem áll távol az illat által ígértektől: búzasörszerűen savanykás alap, amely tizedmásodpercek alatt átvált édeskésbe, de még mindig a német, búzaalapú (pedig nincs benne) felsőerjesztés ízvilágához köthet módon. Ezt erős fémes jegyek követik, gyors lezárás, benne gondolatnyi komló. Folyamatosan pezseg, miközben már rég nincs habja, és bár nem rossz, azért inkább érdekes, mint finom. Viszont érdekesnek nagyon érdekes, egyedi élmény; majdnem mint ha találnánk egy kacsacsőrű emlőst a Rudas fürdőben, csak a Dampfbierrel nem jutunk be a Fókuszba.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2010. 01. 04.

5 komment

Címkék: német félbarna hagyományos hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr301646071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

judas 2010.01.05. 15:28:59

Ez gondolom vmi hibrid erjesztésű-cucc lehet (?) Az egyik amcsi sörbíráló társaság lapján 2 Német Alt típust is megkülönböztetnek, valahol ale, valahol pedig lager élesztőről szól a fáma: www.bjcp.org/2008styles/style07.php
A Califorina Common-nál meg egyenesen warm-fermented lager yeast - kerül szóba. Csak, hogy tovább bonyolódjon a helyzet: a ratebeer-en van egy Zwiesel Dampfbier Traditional Ale-ként jegyezve, és van egy Zwieseler Dampfbier Altbier-ként: www.ratebeer.com/beer/zwieseler-dampfbier/113443/ ---> valószínűleg, ugyanaz a főzet, csak brand-váltáson ment keresztül....bár ezek után ki tudja??? :)

-kk- 2010.01.05. 20:33:03

@judas: a két ratebeert tételt én is néztem... szerintem egyszerű júzerhülyeség, mert a címkére most is csak annyi van írva, hogy "Dampfbier", és valaki angolosan Zwieselként, valaki meg németesen Zwieselerként is felvitte.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.06. 20:33:02

ha jelzed ezeket a baromságokat a ratebeer-en, kinyomozzák a hibát, s korrigálnak;-)
na majd jól megnézem!!!
A California Common darabok tényleg melegen erjesztett sörök, csak lager élesztővel...

inbirraveritas 2010.01.14. 12:42:41

"...szerintem egyszerű júzerhülyeség..."

tényleg az, ráadásul én voltam az elkövető: még vmikor nov.-ben kerestem ott azt a sört, de elsőre nem találtam, hát hirtelenjében felraktam azt úgy. ahogy ott látható. persze nem sokkal ezután vhogy mégis ráakadtam a már fenn lévő "zwiesel dampfbier"-re, de írni ezügyben a honlapot kezelőknek nincs humorom, mert láthatóan egyelőre senki nem dőlt be a rosszaságomnak (ha esetleg vmelyikőtök gondolja, tegye ezt meg helyettem, köszönet érte).
ja igen, és a sörre sztem valóban inkább a "tradicionális ale" címke illik, mint az 'altbier". ezt a vmelyest talán megtévesztő meghatározást egy német sör-osztályozó oldalról vettem (www.biertest-online.de).
nagyjából ennyit akartam, a tisztázás végett stb., szóval, mea culpa.
üdv

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.01.14. 20:32:01

na akkor én ezt most meg is teszem ;-)
süti beállítások módosítása