HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Leikeim Steinbier Original

2010.02.06. 00:16 -kk-

német félbarna sör


A héten újabb nagyszerű stációjához érkezett a bimbozó magyarországi sörforradalom, kedves bajtársak, ugyanis a Sörspecialista.hu megnyílásával régi, fájó sebünk gyógyult be, nevesül a német sörökben való alaposabb elmélyedés itthoni lehetőségeinek nagyjából teljes hiánya. A Kacsa utcai bolt ugyanis már most majd' százféle típust kínál, meglehetősen széles skáláról úgy gyártó, mint típus vagy színvonal szerint. A KK ezekről máris összeírt nagyjából három tucatot, mint a lehető legközelebbi jövőben megkóstolandót, azonban egyelőre önuralmat gyakorlunk és csak a altenkunstadti Steinbiert hozzuk a blognyilvános ismerkedés kezdő lépcsőfokai elé.

Ehhez mindenekelőtt érdemes tisztáznunk, mit is jelent a 'Steinbier' kifejezés, túl a szó szerinti fordításon, miszerint kősört. Emlékeink, illetve a Leikeim erősen marketingszegú leírása alapján az körvonalazódik blogunk fejében, hogy az elnevezés egy korai, a faüstök idejéből származó sörfőzési módszerre utal, amelyben nyílt tűz helyett felhevített kövek behelyezésével forralják fel a sörcefrét, annak minden következményszerű mellékhatásaival együtt. Kissé meglepő ugyan belegondolni, hogy 2010-ben vannak sörfőzdék, amelyek hajlandónak mutatkoznak az eljárást követni, de miután az alábbi oldal is egyfelől megerősíti, másfelől további részletekkel színezi elképzeléseinket (fetisisztább hajlamúaknak mindenképp ajánljuk elolvasásra), egyelőre elfogadjuk, hogy hamarosan valódi kősört fogunk kóstolni - és ebben a Ratebeer sem tántorít el, amely a Steinbiert a füstölt sörök köré sorolja és nem a hagyományos főzésűekhez, mint a nemrég kóstólt Dampfbiert például: noha az eljárás állítólag valóban eredményez némi füstösséget, mindenesetre erős túlzásnak tűnik a köves főzést egy kalap alá sorolni a Schlenkerla-féle malátafüstöléssel. A palack megjelenése nincs kifejezetten túlbonyolítva, egy százas szög cizelláltságával próbálja közvetíteni a 'stein' szóban rejlő üzenetértéket - nem túlzottan szép, de legalább őszinte. Tulajdonképpen az eddigiekhez semmi köze nincsen, mégsem tudjuk megállni, hogy ne említsük fel az itt látható feltűnő hasonlóságot a Leikeim egy másik söre (a Premium), illetve a Sarajevsko már kóstolt, azonos nevű márkája között - a KK számára rejtély, milyen áttételekkel lopódik el a Balkánra egy relatív kicsi német sörfőzde egyik címkeformája, mindenesetre rendkívül szórakoztatónak találjuk. Ezek után mindenesetre lehet, nemsokára már a szupertitkos Altenkunstadt-Szarajevó - tengelyről olvashatunk majd.

Szűretlen, sárgásbarna, mustszerű színe ugyan nem kifejezetten elterjedt, ugyanakkor meglehetősen távol áll az extrémség kategóiájától is - nem úgy, mint illata, amelyben frissen sült marhahús keveredik némi mérsékelten citrusos malátával; határozottan egyértelműsítve, igazi különlegességhez van szerencsénk. Ízében valóban megfigyelető némi füstös vonal; sokkal meghatározóbb azonban a - fent már linkelt German Beer Institure-cikkben is leírt - égetettcukros malátásság, amely abból fakad, hogy a forralás során a kövekre rápiruló cukortartalom később a visszahűtés során is bennmaradó kődarabokról szépen leázik. Kellemes, telt ízű, noha néha kissé vizesnek ható sör születik a szóban forgó eljárás eredményeként, melyben a cukortelített, emellett továbbra is sülthússzerű malátásság némi füstös, ezzel párosítva enyhén savanykás vonásokkal van felpántlikázva; melyeket egy nehezen megfogható, leginkább az oldott széndioxidra emlékeztető aromaegyüttes tarkít, lezárásában pedig még néhány gondolatnyi komló is felbukkan. Noha nem kiemelkedő ízeredmény, a sörkészítés iránt kicsit is fogékonyak számára mindenképp ajánlott kipróbálni - hasonló logika mentén, mint a történelemtudomány és a "mi lett volna, ha"-történetek esetében, csak valóságszerűbben: a Steinbier révén beleláthatunk, mennyire nem ér véget a világegyetem a - mégoly sokféle eredménnyel is kecsegtető - hagyományos sörfőzési módszerek határainál.

Alkoholtartalom: 5,8 V/V %

2010. 02. 05.

7 komment

Címkék: német félbarna hagyományos négypont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr731733130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2010.02.06. 00:52:44

Végre valami megmozdult már nálunk is sör szinten!Van már "Csak a jó sör",Különleges Sörök Boltja" és a legújabb a "Sörspecialista" ahonnan délután én is egy teli hátizsákkal és szatyorral távoztam.Még hozzá tesszük a "Belga Sörök Boltját" és "Culinarist" akkor már felvillan egy fénysugár a sötétből.Ez viszont azzal jár hogy újból tolódik az elrongyolódott farmer az elkopott autógumi és az elromlott DVD lejátszó kicserélése,hiszen sokkal fontosabb dologra kell a nehezen megkeresett forint...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.08. 14:27:09

kit érdekelnek a hülye filmek, a divat meg az autózás?
igyunk inkább soksok sört, s akkor pl. máris nem vezethetsz;-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.10. 21:42:47

ma is voltam a srácnál...
lehet még szerencse, hogy kevés a pénzem...
így nem hagyok ott annyit...csak egy félelmem van, így sokminden jóságról lecsúszhatok...

Ogreface 2010.02.11. 11:45:37

Én a múlthéten egy teli hátizsákkal és egy szatyorral na meg üres zsebbel távoztam onnan.
Még Serkoptató szaktárssal is találkoztam a boltban és kitárgyaltuk hogy melyikünk hátizsákjába mennyi sör fér.Érdekes hogy mi soha nem egy tejboltban vagy fitnesz szalonban futunk össze... :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.11. 20:35:32

fitness-szalon ez is, a javából!!!
Csak itt kézre meg hasra gyúrunk, muhaha

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.02.26. 16:56:44

maradjunk abban, hogy a Csak a jó sör kifejezés lefedi a tevékenységem tudatos részét
a többit alvajárva követem el
süti beállítások módosítása