HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

EDI Browar Miętowe

2011.09.03. 19:07 -kk-

lengyel ízesített világos sör


A 2011-es évben örvendetesen megszaporodott sörfesztiválok megmutatták: a magyar kisüzemi sörfőzés elsősorban az ízesített lagersörök világában keresi a kitörési lehetőséget - több-kevesebb sikerrel. És ha már így alakult, mi mást tehet a sörblogger (a magyar verziók enumerációján túl, persze), minthogy összehasonlít a régió más országainak hasonszőrű folyamataival. Kész szerencse, hogy a KK nemrég szelte át oda-vissza Lengyelországot, hiszen a lengyel söripar meglehetősen hasonlít a magyarra (összefoglalva ld. itt), sok egyéb mellett az ízesített sörök iránti vonzalom tekintetében is. Persze ott az elköteleződés jóval régebbi, nem idén kerültek ki a "z sokiem" feliratok az itallapokra, de - feltételezésünk szerint - ez mit sem von le az összehasonlítás erejéből.

Tesztalanyunk egy már ismerős főzdétől származik, hiszen egy hét híján épp egy éve kóstoltuk a wschowai EDI gyömbéres megoldását, így már majdhogynem otthonosan mozgunk a tinidiszkóplakát-stílusú címkék, a rövid eltarthatóság és a bizarr ízesítők által meghatározott sajátos világban. Így, lévén blogunk híresen következetes, megfontoltuk tavalyi cikkzáró megjegyzésünket és idén már nem holmi érdektelen gyömbéres sört hoztunk haza, hanem az EDI Browar furcsasági háziversenyének egyik erős esélyesét, a mentásat. Mentával ízesített sörrel pedig még soha nem találkozott a KK eddigi pályafutása során, így kíváncsisággal vegyes izgatottságunk csak a kedves Olvasóéhoz lehet mérhető. Minthogy tavaly az EDI Imbirowe elsősorban masszív méz miricil-palmitát-tartalmával tűnt ki, van egy erős érzésünk, hogy a Miętowe is az édes, orbitrágós vonalon próbálja megoldani a feladatot - de mivel a kóstolás úgyis eldönti a problémát, inkább rászánjuk magunkat a meredeknek ígérkező kalandra és kibontjuk sörünket.

Pohárba töltve elsőként a viccesen fűzöld, némiképp a tapolcai Smaragdot idéző színű test tereli magára figyelmünket, de - legyőzve a parasztvakítás bűverejét - azért rövidesen felsejlik a valóban rágókat idéző gejl-mentás illat, sőt, a látványosan pezsgő szénsavasság is. Íze szintén brutális erővel igazolja előítéleinket: édesítőszer mézes felhangokkal, illetve élelmiszeripari tompított borsmenta, amit csak kevéssé ellensúlyoz a korty elején felsejlő tűrhető, ám érdektelen házisörös alap. Viszont a mentás-zöld záróízhez tűrhetően illeszkedik a mérsékelt elszántsággal előtűnő komló, így összességében a Miętowe kedvezőbb benyomást kelt, mint a gyömbéres EDI tette tavaly. Persze lehet, csak amiatt alakult ez így, mert míg mentás sörből nehéz ennél sokkal épkézlábabb változatot elképzelni (főként vonatkozó tapasztalat híján), addig gyömbéresből mind papíron, mind valóságosan találkoztunk már jól összerakott, az extrémségfaktor nélkül is élvezhető művekkel. Ha Önöket is vonzza a hülyeség, illetve szeretnek rágózás után sörözni, ne hagyják ki - a KK tavaly Varsóban, idén Gdańskban vásárolt EDI-sört, egyaránt kézműves vásáron, így valószínűleg a hasonló rendezvényeken országszerte találkozhatnak velük.

Alkoholtartalom: 5,6 V/V %

2011. 09. 03.

 

4 komment

Címkék: lengyel világos ízesített kétésfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr813200463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.09.04. 00:50:31

Régóta szeretném megfejteni a házisörök egyértelműen felfedezhető már-már karakteres alapízét, és utalásod kíváncsivá tett (korty elején felsejlő tűrhető, ám érdektelen házisörös alap) hogy talán tudod a megoldást.

-kk- 2011.09.04. 07:43:49

@Árpa Jankó: természetesen nem :)

Ez csak egy benyomás, egy nagyon nehezen megfogalmazható különbség a nagyipari világosokhoz képest

Talán a frissebb karakter, a szokásosnál erősebb élesztőíz, a nem tökéletesen elerjesztett (ezért - a szakipari szóhasználattal élve - kicsit "muskátlis") malátajegyek.

De mondom, ez nem egy egzakt érzet, amire rá tudok bökni. Ehhez hasonló viszont az is, hogy pl. a kisebb cseh üzemek (pl. Janáček, Nová Paka, Svijany) söreinek is van egy sajátos, csehközépüzemies karaktere, de azt sem tudom pontosan megmagyarázni. Sem magamnak, sem másnak.

Beer Ninja 2011.09.12. 16:21:00

Kivételesen jó hír az adóemelés:

Nov. 1-től a sör adóalapja a hektoliterenkénti Balling-fok helyett a hektoliterenkénti alkoholfokra változik, adóját szintén 5 százalékkal emelik.

Vagyis végre minőségibb sörök készülhetnek hazánkban is, és nem kell 10-11 Balling-fokból kisajtolni a 4,5-5%-os söröket.

Gérard Duchemin 2011.09.13. 09:15:18

@dr. dodó: Még mindig nem vagyok benne biztos, hogy jók készülnek. Ugyanis a nagyobb balling ugyan nem eredményez nagyobb adót, de többe kerül. A gyártónak az éri meg, hogy olcsóbb, de szarabb sört készít hasonló alkoholfokkal, ha a szarabbat az ócsósága miatt jobban veszik. Így nagyobb a profit. Most menjek el sörgyárba gazdaságisnak? Hogy mérgezzem a népet? Egy túrót.
süti beállítások módosítása