HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Szent István Sör - ünnepi kiadás

2008.02.09. 22:12 -kk-

magyar világos sör


A Szent István, mint a Pécsi Sörfőzde lowcost-kollekciójának a Coop-hálózat részére dedikált terméke, eddig nem vívta ki blogunk érdeklődését, lévén teljesen illőnek tűnő a kategória egyéb, máris érdemükön felül taglalt tagjaihoz - ma is csak karácsonyi csomagolásával harcolta ki a szereplés jogát, amiről egyébként semmi nem állítja, hogy bármi különbséget jelentene a hétköznapi alapverzióhoz képest, legalábbis pontosan ugyanabból készülnek és ugyanannyiba kerülnek, ami nem implikál semmi eltérést a kellemes ízterror szokásos hulláma alól, közepes rosszkedvvel töltve el sörkóstóló énünket. Hogy az interneten nem lelni semmi nyomát a szóban forgó 'ünnepi kiadásnak', nem segít a fenti érzés eloszlatásában: a Coop és a PS egyaránt hallgat. Lehet, hogy nem büszkék rá.

Szagra eldönthetetlen, ízre viszont már biztos, hogy mi sem lennénk azok: az alapvetően poshadtvizes alapízt enyhe komlós és viccesen puffasztottkukoricás jegyek kísérik, azaz az ócska standard minden összetevője tiszteletét teszi, az egyéni fűszerezés az újdonságerejű adalék dikálium-diszulfidban merül ki, ami antioxidáns, persze csak a szokásos, jellemző mellékízével most is tiszteletét tevő aszkorbinsav mellett. Nincs nagyon mit mesélni róla: ugyanaz az utálatos alap-, mellék- és utóízű, kukoricás-adalékanyagos olcsó moslék, mint az összes hasonszőrű sör, amit szenvedés meginni és félnapos gyomorégést okoz, közepes mértékű alkoholbevitellel társítva - az egyetlen, ami kiemeli a vert mezőnyből, a kedves, barátságos, karácsonyimese-illusztrációs borító. Az ünnepi kiadás.

Mindezek nyomán talán nem szolgál meglepetésként, hogy a KK soha nem fogja megérteni a jellegzetes árérzékeny sörvásárlási mechanizmus hátterét, ami lényegét tekintve arra épül, hogy a fogyasztó alany kicsivel kevesebbet költ a sokkal rosszabb, sőt, kifejezetten ellentétes előjelű élményért, egy bizonyos ismeretlen okból, ami lehet az államszocialista söripar mennyiségi szempontú termelésének utóhatása, csakhogy az abban már nem érintett korosztályok és örömmel élnek hasonló bűnökben, így ez nem elégséges magyarázat. Lehet ok a széles körökben beégett vegyük-.a-legolcsóbbat mechanizmus is, amiből például a teljes Plus- és Lidl-hálózat él, és ami valamilyen rejtélyesen atavisztikus okból egy nem szükségleti cikknél is megjelenik, ráadásul távolról sem csak a létminimum környékén létező jelenségről beszélünk. Marad oknak a kézenfekvő: nincs sörkultúra, ezért legtöbbüknek mindegy mit vesz, a sörivás itt úgysem önmaga élvezeti értékéért történik, hanem kulturális kényszer, identitásképző erő, stb - a súlyos aránytévesztés határozza meg a kereslet jelentős (de szerencsére fokozatosan csökkenő [9.oldal]) százalékát, ami szomorú.

Alkoholtartalom: 4,2 V/V %

2008. 02. 09.

22 komment

Címkék: magyar pécs világos másfélpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr17332958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2008.02.10. 09:44:51

Bocsáss meg, de ha ennyire sz*r -- márpedig ennyire --, akkor hogyan kaphatott másfél pontot? Akkor a Scaldis-nak legalább ötvenet kellett volna adni.
Az ilyen sörszerű italok nálam csak azért nem kapnak mínusz pontot, mert (talán) nem mérgezőek. Bár ki tudja, nagyobb mennyiségben...

jeolt 2008.02.10. 10:29:35

magyarsör=magyarfoci.

magyar sört inni TILOS.
-licenc után gyártottat IS!.

Pl: Kozel, tuborg, beck's, Stella A.
utóbbi kettő ótvaros gumicsizmás borsodi húgy, előbbi 2 elbaszott dreher

Petike82 2008.02.10. 10:35:07

szerintem a dreher meg a beck's az jó...

-kk- 2008.02.10. 10:35:19

Serkoptató: azért, mert vannak ennél is gusztustalanabb sörök, amik 1 pontot kaptak, meg vannak elképesztően borzalmasak, amik meg felet (ld. pl. Peter's,Black) és mivel érzésre pontozgatok, nincs egzakt, arányskála értékű jelentősége :)

jeolt: a tuborg horvát

natu 2008.02.10. 10:47:17

Az ilyen italok nem érdemelnek egy ilyen hosszas post-ot. Egy lista kellene, ott felsorolva a messziröl kerülendö sörnek nevezett borzalmakat.

branyik 2008.02.10. 11:01:00

"nincs sörkultúra..."
sajnos igaz , bár ne így lenne..

branyik 2008.02.10. 11:03:55

amúgy egyszer kaptam egy Friss fassl t teli vigyorral, hogy kóstoljam meg h milyen finom , tiltakoztam de muszáj volt, ez után az élmény után fontolóra vettem h soha többé nem iszok sört, mintha romlott penéssel benőtt pocsolyába kóstoltam volna bele...

Bake 2008.02.10. 12:39:46

Sopronit milyen sörnek tartjátok? Én azt az egy magyar sört fogyasztom szeretettel.;-) Bár nem magyar tulajdonban van...

szasa 2008.02.10. 12:48:36

jeolt;

ízlések és pofonok. a cseheknek semmi bajuk nem volt a licenszelt kozel-lel. tudod, először az ő piacukra lett innen kis honból is terítve. mert annyi fogyott belőle, hogy ők nem tudták kielégíteni a saját piacukat.

a tuborg pediglen nem dreher sör. már egy ideje.

-kk- 2008.02.10. 12:56:30

szasa: egy másik kommentben azt írtad, hogy a közelítően azonos kategóriájú RC, Kőbányai és AÁ között nem lehet nagy különbséget észrevenni, mert egy az alapsör; ennek a fényében meglepne, ha a szintén 100 körüli Kozel jobbnak számítana... azon meg gondolom nem szükséges vitatkozni, hogy a velke popovicei/plzeni kozel elég jó sör.

de javíts ki nyugodtan ha tévedek :)

-kk- 2008.02.10. 13:00:53

bake: egyik nagy gyár sem magyar tulajdon

a soproniből meg az ászokon kívüli többi 3, azaz az 1895, a fekete démon meg a kinizsi nem rossz szerintem

szasa 2008.02.10. 13:47:29

a magyar kozel sztorija a következő volt. a csehek megkeresték a drehert, (ugyanaz a két cégnek az anya válalata, és ezt így házon belül szokás elintézni.), hogy készítsenek próba gyártásokat, mert nem tudják se önerőből kielégíteni a piacukat, se a szlovákiában gyártott sörrel. dreher lezavarta a gyártást, a cseheknek tetszett, azt mondták a 3 gyár közül ez a legészteresebb. sőt, jobban ízlett nekik, mint a szlovákoknál gyártott. megkezdődött a cseh piacra gyártás, két féle hígitásban. aztán valaki okos ember kitalálta, hogy mi lenne, ha megpróbálkoznának vele a magyar piacon is. a többi már történelem. :DD
a magyar piacon olyan sikere lett a sörnek, amire senki nem számított. olcsó, ráadásul csak malátát használnak nyersanyagnak, és finom. szóval többet gyártanak belöle, mint a classicból.

egyébként, maga a gyártási technológiában különbségek vannak a gyárak között. a csehek idehoztak egy receptúrát, ami alapján gyártják, és azt rá kellett szabni a dreher berendezéseire. így érezhető a különbség a különböző gyárakban készült kozelek között.

Serkoptató 2008.02.10. 13:50:39

Szasa:

Csehországban tudtommal (és tapasztalatom szerint) soha nem volt Budapesten gyártott Kozel-szerű tünemény. Az viszont igaz, hogy először külföldön értékesítették, mégpedig Szlovákiában, dobozos kiszerelésben.
A tótoknál egyébként vigyázni kell, mert lehet kapni magyar, szlovák és helyenként echte cseh Kozelt is.

Pipas 2008.02.10. 13:55:41

Pécsen jó sört nem is nagyon lehet csinálni, az egész környéken nincs iható ízű víz. Viszont a régi rendszerben a környéken gyakorlatilag csak a pécsi sörgyár termékeit lehetett kapni, így az emberek megszokták ezeket a söröket. Majd talán lassan leszoknak róla...

szasa 2008.02.10. 14:05:43

Serkoptató:

az elképzelhető, hogy a szlovák és a cseh piacot összekeverem. bár a részemről ez szégyen, de azért ennyire nem érdekelt, hogy hová gyártjuk. :P

goldenfloyd 2008.02.10. 14:09:00

Pipas:

Miért, hol lehet Mo-n jó sört csinálni, ahol olyan fincsi selymes a víz?

szasa 2008.02.10. 14:11:09

Pipas:

Most nem tudom mennyire van olyan, hogy sör hűség, lehet, ma már csak az olcsóságuk számít egy-egy sörnek - természetesen tisztelet a jó nagy kivételnek -, de annak idején ezért buktak meg a Nagykanizsai márkák, amikor dreher kézbe kerültek. Ugyanis az ottani régiónak gyártott a nagykanizsai sörgyár, szinte mást nem is ittak, de miután a dreher megvette a kanizsai gyárat, majd bezárta, és minden sörüket Budapesten gyártották, az ottani régió, elfordult tőle, és inkább más sörgyár sörét vették. Ez miatt szépen leépítették a Nagykanizsai márkákat.

Róka Róbert 2008.02.10. 14:11:57

Ebből a "sör"ből sikerült egy nagyobb mennyiséget megvenni egy Hernád túrára és persze el is fogyasztottuk..
na most a 2hetes nyaralásból a Férfiak 5 napot fostak ettől a sörnek nem nevezhető akármitől...
Emberi fogyasztásra nem ajánlott..

szasa 2008.02.10. 14:14:16

neo:

a jó sörföző víz nem egyenesen arányos azzal, hogy milyen "selymes" a víz. gondolom itt a lágyságára gondoltál selymes alatt. vannak kemély vízből készült nagyon jó minöségi sörök a világpiacon, és vannak lágy vízből készült nagyon jó minőségű sörök is.

Staropramen 2008.02.10. 14:27:23

Csak hogy még egy lapáttal rátegyek, létezik ebből a borzalomból alkoholmentes változat is. Na, annak az áldozatnak az arcára lennék kíváncsi, aki abba belekóstol.

Pipas 2008.02.10. 14:45:34

Hát nem tudom máshol milyen a víz, de amíg Pécsett laktam leginkébb boltba vettem a vizet. A pécsiek úgy tartják, hogy az ottani víz a legrosszabb ízű víz az országban. Persze biztos van rossz ízű víz máshol is...

Dunken 2008.02.11. 20:16:58

A Szent István tényleg gáz. A hungari magyar kommersz sörök között (borsodi Arany Ászok, Soporoni, Szalon), talán a soproni a legjobb. A licenc sörök tényleg nm az igaziak. Aki kóstolt már Kozelt ott csehben illetve bp-i változatban az tudja miről beszélek. Ezért is jó sör (a legjobb) a Pilsner Prazdroj!!!!
A kommersz feletti (alig feletti) kategóriában magyar csak a dreher és a soproni 1895 van. Én az utóbbira szavazok. :-)
süti beállítások módosítása