HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Beck's

2008.04.07. 22:10 -kk-

német licenc világos sör


Bőcs és Westvleteren után visszatérünk a középszerhez, melyet egy itthon gyártott, de azért mégsem magyar sör, a brémai Beck's fog ma megtestesíteni számunkra, modern, kontinentálisan európai értelműen lendületesnek pozicionált dizájnjával, közvetített életsítílusával együtt - ugye mindannyian emlékszünk a zöld szűrőlencsével filmezett, ezüsttel fűszerezett reklámszpotokra, az utolsó szögig a tökéletesség és az egyedülállóság illuzórikus üzenetére kihegyezve. Természetesen ez nem baj, legfeljebb röhejes túlkomolykodás, dehát minden más sörmárka is megpróbál kitűnni, kialakítani egy, a célközönség szája ízének feltehetően megfelelő életérzést közvetíteni (eklatáns példa itt), de a KK szubjektív értékelésében valahogy mégis a Beck's másodikvilmososan önbizalomdús eredménye volt az eddigi egyik legkirívóbb élmény (szoros versenyben a Heinekennel és a Carlsberggel). Valószínűleg azért, mert a Gösser-jellegű, konzervatív önfényezésről kevéssé feltételezzük, hogy ők maguk komolyan veszik, az Arany Ászok - Borsodi-tengely pedig soha nem is arról volt ismert, hogy önnön tökéletesség hangsúlyozná. Mondjuk még szerencse.

Visszatérve a lényegre: a hasonlóan tömjénszagú leírásokkal általában az a baj, hogy nagyot lehet róluk bukni, ezért muszáj a velük fémjelezett sörnek legalább egy tisztességesen erős közepes szintet hozni (ld. Heineken), amit a Beck's esetében garantáltan megnehezít a tény, hogy a Borsodi Sörgyár főzi, és bár licencszerződés nyomán, mégis igen valószínű, hogy például a vizet helyben gyűjtik hozzá - azt a kiváló bőcsi vizet, amin például Magyarország legnépszerűbb söre, a kétpontos Borsodi Világos alapul. Ez pedig menthetetlenül befolyásolja a végeredményt is: a Beck's alapjai kiválóak, kellemes malátás, illetve komlós jegyeket vonultat fel, típusának megfelelően inkább az utóbbi dominanciájával, majd kevéssé dicsőséges módon sok-sok befésületlen, disszonáns utóízjeggyel, valamint az erre tercelő illattal, ami leginkább talán a McDonald's-ok melletti csatornanyílások szomorú elmúlthús-illatát idézi. Ezen pedig a kamionszám hordott nemes egyéb alapanyagok sem tudnak felülemelkedni, ami bántó, kicsit a 12-es Steigerre emlékeztető sorsra predesztinálja sörünket, kár érte.

Pedig ettől elvonatkoztatva kezelhetjük szinte alapaxiómaként, hogy ha egy egységsugarú magyar boltban/kocsmában vennénk egy üveg világos, nem-különleges sört, általában a különféle licencsörök kínálata rajzolja ki a legoptimálisabb ár-minőség pontokat (ld. Kaiser, Steffl, stb), kicsit felülemelkedve a magyar prémiumsörök szűk csoportján (Dreher, Soproni 1895/Kinizsi), és külön ligát képezve a jó szívvel még tetszőleges ár mellett is csak erős kompromisszumokkal fogyasztható mainstream sörökhöz (Arany Ászok és alatta) képest. Bár, ha épp leárazva kínálják, még a Beck's is aktív alternatíva lehet ilyen szempontból, csakhát valószínűleg kategóriákkal különbözve eredeti, brémai, példaszerű énjétől.

Alkoholtartalom: 5 V/V %

2008. 04. 07.

10 komment

Címkék: licenc magyar német borsodi világos hárompont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr64416012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2008.04.08. 00:43:13

Kedves -kk-! Személy szerint 90 százalékban osztom az értékeléseidet, és csodálom a bátorságod, amit a 100 Ft körüli sörök tesztelésével bizonyítasz. 10 százalékban túlságosan engedékenynek tartalak.
De mondd meg nekem, légy szíves, van-e olyan Magyarországon jelenleg főzött sör, amit jónak tartasz, és folyamatosan kapható az ország nagyobb részén? És nem úgy, hogy viszonylag iható, az árához képest stb. Hanem a SÖR-höz képest.
Mert szerintem nincs.
Készüljön az bármilyen licenc alapján, bármilyen jó import vagy hazai alapanyagból. A hazai sörfőzők már úgy vannak vele, mint szőke nő a vasgolyóval: elrontják.
Miért nem lehet Magyarország négy működő sörfőzdéjében (mert Pécs már a végnapjait éli) legalább egy iható, hibamentes sört főzni? Az extrákról már nem is beszélek.
Bocs, kicsit elragadott a hév, de most ittam meg egy olasz vörös sört (La Rossa) és elszomorodtam: ilyet itthon soha nem fognak főzni...

-kk- 2008.04.08. 00:59:12

Kedves Serkoptató,

ha jól értem, kérdésed lényege az, hogy van-e olyan itthon főzött sör, amit személy szerint ötpontosra értékelnék. Erre egyszerű a válasz: tudomásom szerint nincs. Olyan sör, amit nyugodtan mernék ajánlani bárkinek, azért van; megkockáztatnám például, hogy a Dreher Bak, vagy a Szalon Búzasör például a nemzetközi átlaghoz (nem a csúcshoz) képest is megállja a helyét.

Ezeken kívül a soproniak legtöbb sörét (nyilván nem a sima Sopronit meg az alatta lévőket nézve) úgy általában tűrhetőnek tartom, egy 1895-öt, Kinizsit, Démont, Kaisert vagy Stefflt bármikor meg lehet inni különösebb ízléscsorbulás nélkül, bár az ő szintjük eggyel mindenképp a Bak-vonal alatt van.

Egyébként jogos a felvetésed arról, hogy miért nem lehet hibamentes sört főzni, én is kíváncsi lennék a válaszra. A tippem addig is az volna, hogy egyrészt nem éri meg, mert a profit az olcsó tömegsörön van nagyon régóta és nagyon mélyen beágyazott pozícióban; másrészt meg az, hogy Magyarországon általában kemény a víz, ami tudtommal nem jó pl. a pilseni típusúak főzéséhez. De a fő ok mindenképpen a gazdasági: nálunk a sör a fogyasztási esetek 90+ százalékában egy névtelen céltermék, amiből mindegy, hogy milyet veszünk, ami, mint mentalitás egyébként is jellemző a magyar fogyasztók zömére, gyakran árérzékenységnek eufémizálják, és jó esetben is évtizedek alatt változhat csak meg.

Serkoptató 2008.04.08. 08:37:45

Szóval nincs. Sejtettem.

A Dréher Bakot "mindennel együtt" én is a legjobb magyarnak tartom, de ez kb. úgy hangzik, mint a legjobb magyar focicsapat...

Az 1895 és a Démon szerintem "nincs jól összerakva", nem harmonikusak, kilóg belőlük valami.

Az pedik OK, hogy a nagy sörgyárak a tömegigényt elégítik ki, de mit csinálnak a kicsik? Igyekeznek árban (és minőségben) alámenni.

Mivel a 250-400 forintos (bolti ár) import sörök is fogynak, nem hiszem el, hogy ne lenne biznisz hazai gyártónak (is) azt a szegmenset célbavenni.

Érdekes, az USA-ban a kisüzemi sörfőzde-forradalom után a "nagyok", a A-B, Miller, Coors is nekiállt spec söröket főzni. Miért? Hiszen termelésüknek kb. egy százalékát teszik ki a különlegességek.

Mert azon is keresnek.

Ilyen egyszerű (lenne). De én már tényleg azt gondolom, ezek, itt nem TUDNAK sört főzni. Azt, hogy nem akarnak, már régóta sejtem.

Ogreface 2008.04.09. 17:41:04

Nekem a mostanában főzött magyar sörök közül a Pécsi Sör ízlett a legjobban,azt meg csak két helyen lehetett inni és csak csapolva.De vajon miért???

András 2008.04.09. 17:44:50

Kóstolta valaki a Heineken Magnum kiadását (karácsonyi)? Ezt nem itthon főzik, hanem így csomgaolva érkezik hozzánk. Érzett valaki különbséget? Talán válasz lehet a miért nincs olyan sör itthon.

mizie 2008.05.07. 23:09:56

Becks: nyissátok ki, szagoljatok bele. hányás szaga van. az íze amúgy elmegy, de a szag...

AK--- 2010.05.30. 21:11:13

Pedig hejjde jó is volt a Becks, amíg csak importat lehetett kapni 0.33as üvegben...

Quick_6 2010.06.16. 20:13:47

Sajnos az 5%-os alkoholtartalom érezhető, ezért van egy keserű íze/szaga. Kezedben a kulcs :D
Van jobb sör is szerintem, de megiszom :)

gumitamin 2016.06.24. 19:20:47

ár érték arányban jó, én szeretem
~egy árban van: Gösser, Soproni 1895

_-_-_ 2016.10.07. 23:47:23

Részemről sokkal inkább a kesernyés Beck's, mint a blogtulajdonos által ajánlott édeskés Dreher Bak.

Most iszom , és nincs semmi"disszonáns utóízjegy", legalábbis 2016-ban már nincs, ha jól látom az írás 8 éves...

Már a felütésen látszik, hogy le akarod alázni , 'a bőcsi víz büdös' hát apám ekkora baromságot.

Az édeskés Borsodi nekem se ízlik, de ez a Beck's rendben van.
süti beállítások módosítása