cseh világos sör
Így bő két hónappal a Városháza parkban tartott cseh sörnapokat követően, lassan elérkezik az ideje, hogy az ott vásárolt érdekességekkel is foglalkozzunk egy keveset. A sort a komlótermelés fellegvára, Žatec nyitja (ami német nevén - Saaz -, illetve az így elnevezett saazer komló révén még ismerősebb lehet), azonos nevű sörgyárának tizenegyes, Premium névre keresztelt világosával. Ez egyike annak a nagyjából kéttucatfajta sörnek, amit a fesztiválon csak üveges kiszerelésben lehetett megvenni, csapolva nem (és ami egyébként külön élvezet volt, ugyanis a négy napból leginkább csak a harmadikon kezdték meg a üveges sörök árusítását is, némelyeket saját standjuktól, némelyeket meg a központiaktól; így blogunk nézőpontjából a mérsékelt anarchia édes szele járta át a sörpadok közét).
Még mielőtt elmerülnénk a további részletezésben, a KK, úgy is, mint a cseh nyelvkultúra önkéntes művelője, megpróbálja elhinteni a 'Žatec' szó helyes kiejtésének magvait, hátha a jövő évi fesztiválra beérnek: szóval, szemben a fesztiválszemélyzet által előszeretetten használt [zatek] formulával, az üdvözítő megoldás szerint ž=zs, valamint c=c (ami most nem kettős kovalens kötésű szénatomokat jelöl), tehát [zsatec]. Ezért lett volna kényelmesebb egyébként valamilyen, a Postřižinské-standról származó sörről írni, azt úgysem próbálja meg kimondani senki.
Blogunk júniusban szerzett helyszíni fesztiválbenyomásai szerint a Žatec-márka - amelyet csapoltan egyébként a Baronka és a Lučan Premium Tmavé képviselt - inkább a kisebb, háziasabb ízvilágú cseh regionális sörfőzdék közé tűnt illeszkedőnek, hasonlóan például a tavaly már tárgyalt, nagyszerű Novopacké-családhoz, egyedüli különlegességének a nevéhez hűen kiemelkedően markáns, friss komlós vonások mutatkoztak. A Premium lényegét tekintve tökéletesen megfelel a trendnek: meghitten élesztős, hangsúlytalanul malátás alapjait a csak nyeléskor érvényre jutó, erős szénsavassággal körített torokszorító komlósság húzza alá, hatcentis, alkoholbázisú filctollal. Természetesen amikor háziasabb, regionális ízvilágról írunk, ezt a legkevésbé sem kell valamiféle másodvonalbeliséggel megbélyegzett, lesajnáló hozzáállásként értelmezni; pusztán azt a sajátos, egyúttal sajátosságaik mellett a hasonló méretű főzdék meglepően magas hányadában megfigyelhető, jellegzetes ízvilágot értjük alatta, amelyet talán a komló hangsúlyos (a mainstreamben ugyanakkor a változó közízlésre hivatkozva visszaszoruló) kezelése, a játékosabb élesztőjegyek, a virágos összhatás gyakori asszociációja képvisel jellemzően, és igen kellemes összhatásokat képes elérni. Ilyen a Žatec Premium is, kiváló ivósör, egyedi jegyként extrém markáns komlóval zárva, mindannyiunk örömére.
Alkoholtartalom: 4,8 V/V %
2009. 08. 22.