HTML

Kontár Komlókutató

Palackozott sörök rendszertelenül megjelenő és minden szakszerűséget nélkülöző szubjektív szemléje. Bemutatkozás


Már mikroblogként is:
Tumblr Komlókutató



Sört inna?
Komló Boltlexikon



Minden, amire valaha is kíváncsi volt:
Komló Határozó



Régi címkék tucatszám:
Komló Archívum

FRISSÍTVE - 2011. június 3.

Friss topikok

  • klagenfurtjeno: nahát bazmeg, ha ezt előbb látom, akkor előbb bontok sört, hogy végre eltakarodtatok a netről. (2024.03.15. 15:30) Itt a vége
  • klagenfurtjeno: @Eltiltott Vélemény: idd ki anyádból a húgyot, mert neked meg az való. (2024.03.15. 15:29) Rizmajer-Hopfanatic Pils Of Simcoe
  • klagenfurtjeno: ez a fajta újságírás már akkor is szar volt, mikor nem volt szar. (2023.12.31. 18:54) Rocky Cellar
  • klagenfurtjeno: mitet szerettél volna mondani ezzel a cikkel, hogy kifelyeezzed végre önmagatodat? hogy ízlik a lá... (2023.06.17. 20:58) Borsodi Bivaly
  • -kk-: @Zsolt Huszti: szerintem nem velem vitatkozol ¯\_​(ツ)_/¯ (2020.07.21. 14:59) Lőrinci Havanna

Címkék

ale (129) alkoholmentes (3) amerikai (17) archívum (7) bak (36) barna (136) békésszentandrás (22) belarusz (1) belga (27) bolgár (2) borsodi (11) bosnyák (3) brit (15) búza (51) crnagorc (1) cseh (77) dán (6) egypont (4) észt (2) fekete (34) félbarna (73) félpont (4) finn (1) francia (5) füstölt (12) gluténmentes (1) grúz (1) hagyományos (11) háromésfélpont (94) hárompont (71) holland (7) horvát (3) ilzer (4) ipa (28) ír (2) ízesített (63) izlandi (1) izraeli (1) kanadai (1) kétésfélpont (51) kétpont (47) kisüzemi (104) kőbánya (19) kóser (1) koszovói (1) kukorica (2) lambic (7) lengyel (10) lett (2) licenc (13) litván (3) macedón (1) magyar (171) máltai (1) másfélpont (17) mexikói (1) négyésfélpont (42) négypont (113) német (67) olasz (7) orosz (2) osztrák (23) ötpontos (59) pakisztáni (1) pécs (17) porter (22) portugál (1) radler (3) román (5) rozs (4) san marino (2) soproni (17) spanyol (2) stout (21) svájci (1) svéd (2) szerb (5) szlovák (22) szlovén (4) ukrán (6) világos (281) vörös (26) Címkefelhő

Quöllfrisch Hell

2010.06.02. 22:02 -kk-

svájci világos sör


Számos kiváló tulajdonságunk közül mindig előszeretettel emeljük ki a képességet, amivel külföldön járva valahogy meglepően gyakran sikerül teljesen feleslegesen cipelnünk hazáig egzotikusnak gondolt söröket. Számos példa bizonyítja az elmélet helyességét: bő egy évvel azután, hogy megvesszük a Schneider Aventinus-t meg a Schlenkerlát Bécsben, megnyílik a Sörspecialista.hu és árulni kezdi. Ha Liefmans Cuvée Brut-ot hozunk, egy-két hónapon belül a Belgaco itthon is teríti. A tökéletes abszurdítás kedvéért Prágából hozunk haza egy Flying Dog Raging Bitch-et? Pár hét, és a Csakajósör is rákap az ízére... persze mindez blogunkat a legkevésbé sem zavarja, hiszen legalább könnyen lehet újra és újra venni a szóban forgó (és aláhúzandóan nagyszerű) sörökből, ami nagy-nagy haladás a pár évvel korábbi sörhelyzethez képest. Ma mindenesetre megpróbálunk visszamerészkedni a sörkóstolási individulaizmus autenticitást hazudó útjára, és egy itthon talán hosszabb időtávon is kevéssé elérhető sört, a svájci Quöllfrischt kóstolunk meg, amit egy drága pajtásunk hozott szuvenír gyanánt. Így van: ha saját sörélményt akarunk, az cserébe - legalábbis most - jó eséllyel unalmas lesz. Legalábbis egy délnémet ihletésű dobozos (pfujj) világos lagersörtől nem számítunk különösebb izgalmakra.

Előítéletünket egyébként a Ratebeer közönsége is osztja, tizennégy pontot engedve meg az appenzelli Locher sörfőzde kibogozhatatlanul sok világos söre közül a legviccesebb nevűnek (ami egyébként, ha esetleg valakit izgatnak az ostoba tények, az első olyan KK-kóstolt sör, ami 'q' betűvel kezdődik). A név egyébként, legalábbis feltételezésünk szerint, a német 'die Quelle' (forrás) szóból torzult el a schwizerdütsch nevű - beszélve leginkább kotló tyúkok kánonjára emlékeztető - svájci dialektus irányába. Igazából fogalmunk nincs, mit lehet még róla írni, mert semmi további különösebben belekötnivaló nincs benne: alpesi parasztidill, svájci zászló, tisztasági törvény, unalom. Kóstoljuk inkább meg.

Amint túltesszük magunkat a dobozossörivás okozta stresszen és kitöltjük a benzinszínű és -tisztaságú sört, elsőként a természetellenesen élénk, kicsit technokolba hajló alkoholos-komlós malátaszag tűnik fel, tovább erősítve negatív előhangolásunkat. Amit persze tisztességtelen lenne megtartani, így hamarjában úgy csinálunk, mint aki ki tudja törölni a memóriáját, és iszunk néhány hosszabb indító kortyot - ezek nyomán pedig megállapítjuk, a Quöllfrisch tényleg igen távol áll attól, hogy jó íze legyen. Persze nem annyira rossz (höh, hát svájci!), az első ízjegyek soraiban mégis valami savanyú, kicsit banánészteres (ez egy létező dolog ám: a hivatalos neve 3-metil-butil-acetát) alap tűnik fel; rajta dohízű, avas, kicsit kukoricagrízre emlékeztető - pedig nincs benne - felépítménnyel. Az egyetlen tisztességes pillanatnak a lecsengés tűnik, amiben egyfelől élénk, pilsenies komló, másfelől karamelles malátaemlékek tűnnek fel. De csak azért, hogy utána még ezt is elrontsa egy sehová sem illő, kissé csipős utó-utóíz, ami a legjobban talán a növényvédőszeres grapefruithéjjal állítható párhuzamba. Hiába svájci, mégis rossz - persze ebből kár valamilyen plebejus revansérzéssel teli gúnyos végkövetkeztetést levonni, hiszen az ország ötven legjobb söre listájának még az aljába sem fért be, tehát maximum a helvétek Borsodijának nevezhetnénk. Annál pedig mégha nem is jobb, de legalább nincs benne kukoricagríz.

Alkoholtartalom: 4,8 V/V %

2010. 06. 02.

1 komment

Címkék: világos svájci kétpont

A bejegyzés trackback címe:

https://komlo.blog.hu/api/trackback/id/tr642052095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harald hardrode 2010.10.27. 12:11:12

Valami hasonló nevűt ittam üveges kiszerelésben és nekem nagyon ízlett (lehet, hogy nem ez, majd megnézem, de csatos üvegben volt és jó volt). Ami viszont meglepő volt, hogy a svájciaknak van egy brutál jó szüretlen söre a az Apenzellerbier, egy apátságban főzik és simán felveszi a versenyt a bajor kellerekkel.
süti beállítások módosítása